top of page

President Trump utlyser nödläge på grund av opiodkrisen, hundratusentals har dött

NEWSWEEK publicerade i veckan en 16 sidor lång artikel om hur Big Pharma och läkare orsakat den värsta drogkrisen i USAs historia. (1) Artikeln handlar främst om nerdrogningen av militärer och veteraner.

I ett tidigare nyhetsbrev såg vi hur man ända upp i kongressen försökte stoppa de som ville hindra den enorma utförskrivningen av opioder till allmänheten. (2)

Frågan är om de klarar att stoppa militären som nu har förstått vad ”enemys within” betyder.

• USA använder mest opioider i världen

• Förra året dog 53 000 människor av opiodöverdos

• 175 amerikaner dör varje dag från överdoser av opioder

• 22 veteraner begår självmord varje dag

• 560 000 människor har dött från opiodöverdoser mellan 1999 och 2015

• Antalet recept på opioider har fyrdubblats sedan 1999

• Antal människor som dör i opiodöverdoser har sjufaldigats sedan 1999

• Överdoser från droger dödar nu fler människor än skjutvapen och trafikolyckor tillsammans

President Trump har nyligen sagt att han skall förklara USA i ett tillstånd av National Emergency på grund av omfattningen av den kris som förskrivningen av opioider har framkallat.

Opioider är faktiskt inte mer effektiva än vanliga smärtstillare, typ Ibufren, enligt studier vid Brown University som jämförde båda vid bilolyckor. Dock fortsatte en klar majoritet med opioider minst sex veckor efter att de började med dem, då de är extremt beroendeframkallande. Rekommenderad längd är tre dagar. (3) Enligt Disease Control and Prevention (CDC) så skriver 99% av läkarna ut opioder för långt mer än dessa tre dagar. Man tror att det skall finnas väldokumenterade studier bakom jämförelsen mellan olika smärtstillande, men det finns absolut inga.

Det behövs inte heller, tycker läkemedelsbolagen, när försäljningen av smärtstillande medel drar in 24 miljarder dollar per år. En del av dessa går åt för att köpa politiker.

Överblivna piller och mediciner från en veteran som begått självmord

NEWSWEEKS artikel är en svidande uppgörelse av den legala drogkartellen, Big Pharma, läkare och Veteran Affairs (VA) som är ett statsdepartement som skall hjälpa behövande veteraner med sjukvård. Istället blev VA ett utprånglingsställe för Big Pharma och psykiatriker som skrev ut tonvis med opioider och tunga psykiatriska droger till militärer i Irak och veteraner.

NEWSWEEKS artikel på 16 sidor är en tung berättelse om tragedier som framkallas av människor i höga positioner.

Många veteraner har värk och svår smärta efter krigen. Opioiderna gav en snabb fix. Marine Corps veteranen Jason Simcakoski, tog 16 olika VA-föreskrivna opioider, bensodiazepiner, antipsykotika och andra psykiatriska droger innan han dog.

VA:s ledning hade i många år känt till att det fanns dödliga överförskrivningsproblem men de började inte ta itu med krisen förrän Center for Investigative Reporting (CIR)

publicerade en artikel i januari 2015 med titeln "Opioider delas ut som godis till dopade veteraner".

Artikeln anger hur opioidförskrivningen femdubblades sedan dr Michael Houlihan – med smeknamnet ”Candy Man” – blev stabschef i VA år 2005.

De senaste riktlinjerna för förnuftig opioidförskrivning ignorerades rutinmässigt hos många VA-kontor och dr Michael Houlihans obevekliga utförskrivningsiver förvärrades av hans förkärlek för att terrorisera varje medarbetare som motsatte sig honom. Detta uppmärksammades i synnerhet med hans avskedande av en psykolog som hade invändningar mot den överdrivna nerdrogningen av veteraner, för att sedan utstå obevekliga trakasserier från sin handledare, och som senare tog livet av sig efter att han förlorat sitt jobb.

Noelle Johnson, en Veterans Affairs-apotekare avskedades efter att hon vägrade lämna ut högdoserade opiodrecept. Hon konstaterade att VA:s gammalmodiga programvara inte hade några doserings- eller interaktionsvarningar för 1080 morfinpiller på 30 dagar, som hon pressades att förskriva till en patient som hade "psykologisk smärta".

"Mina chefer försökte få starka apotekare, berättade hon efter sitt avsked."

En tidigare whistleblower som nu fått anställning på VA för att skydda andra whistleblowers berättar för Newsweek: "Jag får fortfarande två till fyra samtal per vecka från andra VA-whistleblowers som jag aldrig har träffat, men som gråter, är rädda och som förlorat sin karriär för att de sagt sanningen."

En nyckelroll i spridningen av opiatanvändning spelades av läkemedelstillverkaren Purdue Pharma, OxyContin-tillverkaren, som åtalades för att dölja medlets beroendeframkallande egenskaper. De gav 200 000 dollar till VA-Pain Management Team som i princip omvandlade VA till sin propagandaarm, enligt hemliga företagsdokument som Newsweek fått tag i. Teamet hjälpte till att utveckla de första VA-Department of Defense riktlinjer som fastställde att opioider "sällan" framkallade missbruk.

Opioider står för 63 procent av alla narkotikarelaterade dödsfall i USA (64 000 totalt per år) som dessutom ökar med en skrämmande hastighet av nästan 20 procent per år.

Faktum är att det uppskattade antalet dödsfall under 2016 toppade det totala antalet soldater som dödades i Irak och Vietnam krigen.

Tidigare nyhetsbrev om opiodkrisen i militären:

Referenser:

(3) Preidt, R., “Opioids No Better Than Ibuprofen for Pain After Car Crash: Study,” MedlinePlus.gov. Nov 28, 2016.

 

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter (KMR) grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige för att undersöka och avslöja övergrepp inom psykiatrin och för att rensa upp inom den psykiatriska vården. Syftet är att verka för mänskliga rättigheter inom mentalhälsovården

Moderorganisationen heter Citizens Commission on Human Rights – CCHR och är belägen i Los Angeles.Idag finns det omkring 250 avdelningar över hela världen.

KMR är en registrerad ideell förening i Sverige utan politisk eller religiös inriktning.

CCHR startades 1969 i New York av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, som skrev 24 böcker om psykiatrins övergrepp, bl.a. den klassiska ”Psykisk sjukdom en myt” som startade reformeringen av psykiatrin på 1960-talet.

Thomas Szasz var en drivande kraft för ytterligare reformering av psykiatrin sedan 1960 och var verksam i CCHR fram till sin död 2012.

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page