top of page

Paris Hilton talar ut om "beteendemodifiering" Enorma övergrepp mot barn och ungdomar.


Paris Hilton har hjälpt till att bryta tystnaden runt övergrepp mot barn och ungdomar inne på psykiatriska anstalter för beteendeförändring, vilket förstärkt kraven på reformer. Sexuella övergrepp, misshandel, farliga fastlåsningar och även elektriska boskapsfösare har förekommit på anstalterna.


"Jag vill att de här platserna ska stängas. Jag vill att de ska ställas till svars. Och jag vill vara en röst för barn och nu vuxna överallt som har haft liknande upplevelser. Jag vill att det ska sluta för gott och jag kommer att göra allt jag kan för att få det att hända.”

– Paris Hilton

­­­­­

Paris Hilton har gett ut dokumentären, This is Paris, där hon berättar om hur hon har blivit överfallen och traumatiserad i en psykiatrisk beteendeinrättning i Utah vid 16 års ålder. Hilton tillbringade 11 månader där 1999 där hon sa att hon var tvungen att ta psykiatriska piller, placerades i isoleringscell, misshandlades och utsattes för sexuella övergrepp av vårdarna – vilket alla hade långtidseffekter på henne.[1]

Som hon och andra har funnit ut, kräver de systematiska övergreppen av barn i dessa anläggningar reformer, då våldsamma och bestraffande övergrepp bara fortsätter. Hilton uppmuntrar människor att underteckna en namninsamling som lanserats av #BreakingCodeSilence för att stänga beteendeanläggningen i Utah, som nu ägs av Universal Health Services (UHS) eftersom den "har ett fruktansvärt arv av övergrepp och misshandel mot ungdomar som de påstår sig stödja."[2]

New York Times har gjort en gripande dokumentär om förhållandena i dessa ”koncentrationsläger”.


20 tidigare patienter från en av UHS anläggningar för ungdomar i Virginia har nu stämt UHS på 127 miljoner dollar i skadestånd för sexuella övergrepp. Övergrepp, misshandel med mera.


Michael Jacksons dotter, Paris, lade också ut sitt stöd för petitionen på Instagram och sa att hon också gick på en beteendemodifierande "internatskola" i Utah i två år. Hon kallade det "barnmisshandel" och fick diagnosen PTSD efteråt. [3]


Övergrepp på omhändertagna barn och ungdomar sker över hela världen i namn av hjälp. I Tyskland avslöjade tyska KMR i en video att poliser kom in i skolan och släpade med sig barn till speciella hem för ”omprogrammering” vilket skedde med tvång och droger. Tiotusentals barn har tvångsomhändertagits.


I Sverige avslöjades en stor skandal där ungdomar misshandlades på olika sätt. SIS, Statens Institutionsstyrelse har fått svidande kritik i en rapport från oktober 2021, alltså förra året, om hur det går till när barn och unga blir isolerade på statliga ungdomshem, vad man kallar avskiljningar. Det är Barnrättsbyrån som i rapporten ”…och jag kunde inte andas” hävdar att personal på statliga ungdomshem, utsätter barn och unga för omfattande och farligt våld vid avskiljning, dvs. in i en isoleringscell. Men det sker under regelvidriga förhållanden. Granskningen av 1788 fall mellan 2019 och 2020 visar att i 80 procent av fallen blir de unga nedtryckta mot golvet, vilket innebär att de får andningssvårigheter, och dödsfall har inträffat med denna metod.

KMR i sin tur avslöjade redan 2013 att fosterbarn som det hette på den tiden, dog i förtid och fick 20 gånger mer psykofarmaka än andra barn.


Men i USA är allt större. ABC NEWS avslöjade redan den 30 november 2013 en fruktansvärd giftskandal i USA där tiotusentals, förmodligen hundratusen fosterbarn, även spädbarn, har drogats ner med kraftig, personlighetsförändrande antipsykotika, att fosterbarn i USA ges dessa mycket kraftiga droger i genomsnitt 13 gånger oftare än andra barn.

I Texas var det 53 gånger vanligare att fosterbarn fick psykdroger än andra barn, i Massachusetts 19 gånger och i Michigan 15 gånger. Dessutom fick de ofta en cocktail av olika psykdroger. Många i en dosering som var fem gånger starkare än för vuxna. Och ingen av dessa psykdroger är på något sätt godkända för barn. De har dessutom den starkaste varningstexten, ”Black Box warning” vilken varnar för självmordsbenägenhet, psykoser, aggressioner, hallucinationer, m.m. 5 procent utvecklar ofrivilliga ticks och spasmer som inte går över. Många går upp rejält i vikt och utvecklar diabetes av dessa medel.


ABC NEWS intervjuade en del av dessa barn och fann att många levde ett liv mer eller mindre som sömngångare eller raglade omkring. De som kunde intervjuas gav gripande berättelser:

• En ung flicka drar upp 13 olika psykmediciner ur sin väska och berättar att hon

tagit dem sedan hon var fyra år gammal.

• En ung pojke berättar att hans mediciner får honom att känna det som om han hade

tusen tegelstenar på huvudet.

• En annan ung pojke berättar att han varit i 28 fosterhem och att han kände sig ledsen för att ingen älskade honom. Det besvarades med tunga droger.


Barn utsattes för kraftiga stötar med elektriska stavar som man föste boskap med.


Möjligen kommer detta leda till en ordentlig upprensning. KMR i USA (CCHR) avslöjade ett gigantiskt missbruk på ungdomshem där vårdarna använde elektiska boskapsfösare på barnen vilka gav en kraftig stöt.


Bara sedan 2015 har CCHR lämnat in närmare 38 000 klagomål till statliga och federala lagstiftare om fruktansvärda övergrepp som dokumenterats i vinstdrivande beteendeinstitutioner i USA och Storbritannien, inklusive de som ägs av Universal Health Services (UHS). Som resultat har 20 anläggningar stängts. Dessa har utsatt patienterna för sexuella övergrepp och misshandel, vilket tycks vara del av behandlingsplanen för UHS. De gav även patienter falska diagnoser och ändrade på journaler för att få dem att stanna längre och därmed dra in mer pengar.

Några anmälningspunkter från stämningar:

• En anställd skållade en patient med hett vatten.

• Patienter begick sexuella övergrepp på andra patienter utan inblandning från personal, som såg på.

• Patienter låstes in i rum utan toalett och var tvungen att urinera i koppar.

• Personal drog upp en patient från en rullstol och kastade in honom i duschen, väl vetande att han inte kunde ta emot sig.

Så här håller anklagelserna på, sida efter sida, vad som skett på olika UHS-institutioner. United Health Service är en av USA:s största sjukhuskedjor, listad på Fortune 500 med en omsättning på 12,6 miljarder dollar. De har 335 Behavioral Health facilities.


I april 2020 ledde beteendekontroll med hjälp av en fasthållningsanordning på en ungdomspsykiatrisk anläggning i Michigan till 16-årige Cornelius Fredericks död. Kalamazoo County Medical Examiners kontor fastställde att Fredericks dödsorsak var ett mord och tre anställda anklagades för ofrivilligt dråp och andra gradens barnmisshandel.[4]


CCHR:s websida FightForKids.org beskriver exempel på hur psykiatriska tvångsmetoder dödar, med en av de stora amerikanska vinstdrivande kedjorna av beteendesjukhus, Universal Health Services (UHS), som exempel. Övergrepp som dokumenterats inkluderar anklagelser om felaktig död; fasthållningsskador, inklusive en näsfraktur, en skuren läpp som kräver stygn och brutna armar; någon som slår tonåringar mot en vägg; flera sexuella övergrepp; tonårssjälvmord som kunde ha förhindrats med ordentlig personalövervakning; och dödsfall.


Att tysta tonåringar är en ständigt pågående företeelse, säger CCHR. Den 30 september i år rapporterade CBS att en 17-åring hölls inlåst i ett psykiatriskt isoleringsrum i en UHS-ägd, vinstdrivande anläggning, Hartgrove, i 67 dagar längre än vad som var medicinskt lagligt. Illinois Department of Children and Family Services vägrar att tillåta tonåringen att säga något om detta.[5]

Den psykiatriska anläggningen i Chicago har tidigare avslöjats för cirka 100 våldsamma incidenter dokumenterade mellan december 2010 och mitten av juni 2011, inklusive fysiska attacker, okontrollerat hotfullt beteende och sexuella övergrepp.[6]


I decennier har CCHR avslöjat och efterlyst hårdare tillsyn och ansvarsskyldighet inom den beteendemässiga hälso-psykiatriska industrin, särskilt när man hanterar problem med barn och ungdomar.


Som #BreakingCodeSilence-uppropet säger, "hundratals behandlingsprogram för tonåringar fungerar under sken av terapeutiska internatskolor, beteendemodifieringscenter, vildmarksprogram och fler fungerar idag i USA utan någon verklig tillsyn för att skydda barnens mänskliga rättigheter och säkerhet.”[7]


"Jag vill att de här platserna ska stängas av," sa Hilton. "Jag vill att de ska ställas till svars. Och jag vill vara en röst för barn och nu vuxna överallt som har haft liknande upplevelser. Jag vill att de ska sluta för gott och jag kommer att göra allt jag kan för att få det att hända.”[8]


Hon har många som håller med henne, inklusive de som avslöjade fem UHS-anläggningar som nu är stängda under utredningar från statliga myndigheter:

• 2012: Milton Girls ungdomshem i Florida undersöktes när dess handledare åtalades och dömdes för grovt barnmisshandel, som involverade en 15-årig flicka som han brutalt attackerade. En mentalvårdare åtalades, dömdes och fängslades i 25 år för sexuella övergrepp mot patienter.[9]

• 2014: Advokat Bruce Maxwell, som lämnade in stämningar angående övergrepp mot känslomässigt störda och autistiska döva tonåringar vid Floridas National Deaf Academy (NDA), sa: "Min förhoppning är att NDA stängs ... Den här typen av behandling bör inte tolereras .”[10] CCHR hjälpte NDA-sköterskor att blåsa i visselpipan till statliga myndigheter och FBI.

• Under 2015 granskades Illinois Rock River Academy & Residential Center, för tonårsflickor med känslomässiga problem, för "övergrepp av flickor ... inklusive våldtäkt, grov misshandel och sodomi."[11]

• 2017 våldtogs en 13-årig flicka på Timberlawn beteendesjukhus i Texas.[12] Flickans pappa sa till Dallas Morning News: "Detta får inte hända någon annan. Stället måste stängas.”[13]

• 2017 avslöjade senator Charles Grassley det psykiatriska sjukhuset Shadow Mountain i Oklahoma där "barn så unga som fem var separerade från sina föräldrar och hölls i farliga situationer..."[14]


Ofta påbörjar då beteende- och psykiatriska anläggningar en nedstängning, vilket undviker att federala och/eller statliga medel skärs ned för hela verksamheten – i fallet med ovanstående exempel äger företaget 335 beteendeinstitutioner i USA och Storbritannien.


CCHR kräver tillsyn och ansvarsskyldighet för att förhindra ytterligare övergrepp på oroliga barn. Hela systemet behöver en översyn - från diagnos till behandling till resultat, säger CCHR.


Referenser:

(Om länken ej fungerar, kopiera och klistra in i webläsaren)


[1] “Paris Hilton calls for closure of Provo Canyon School amid abuse allegations,” New York Post, 30 Sept. 2020, https://nypost.com/2020/09/30/paris-hilton-calls-for-closure-of-provo-canyon-school/

[3] “Paris Jackson speaks out in support of Paris Hilton, opens up about PTSD diagnosis: Jackson shared her story in solidarity with Hilton,” Today.com, 4 Oct. 2020, https://www.today.com/popculture/paris-jackson-supports-paris-hilton-opens-about-ptsd-diagnosis-t193239

[5] “Teen Spends 67 Days Longer Than Necessary In Psychiatric Ward, And Now DCFS Is Fighting His Request To Tell His Story,” CBS Chicago, 30 Sept. 2020, https://chicago.cbslocal.com/2020/09/30/teen-spends-67-days-longer-than-necessary-in-psychiatric-ward-and-now-dcfs-is-fighting-his-request-to-tell-his-story/

[8] “Paris Hilton Opens Up About the Secret Terrifying Abuse She Suffered as a Teen,” People, 22 Aug. 2020, https://people.com/tv/paris-hilton-opens-up-about-the-secret-terrifying-abuse-she-suffered-as-teen/

[10] “Three lawsuits filed against National Deaf Academy,” Daily Commercial, 18 Sept. 2014

[11] Lorraine Bailey, “Severe Abuse Alleged at Illinois Home for Girls,”Courthouse News.com, 10 Sept. 2015, https://www.courthousenews.com/severe-abuse-alleged-at-illinois-home-for-girls/

[12] “Dallas police investigating sexual assault of 13-year-old girl at Timberlawn hospital,” Dallas Morning News, 13 Oct. 2017, https://www.dallasnews.com/news/crime/2017/10/12/13-year-old-girl-sexually-assaulted-timberlawn-psychiatric-hospital-dallas

[13]Sue Ambrose, “Father of Girl, 13, Says She Was Raped at Timberlawn by Teen Male Patient,” Dallas Morning News, 18 Oct. 2017, https://www.dallasnews.com/news/crime/2017/10/13/father-girl-13-says-raped-timberlawn-teenmale-patient

 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu


Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten
Comments


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page