top of page
  • KMR

Elchocksmaskinen i samma riskklass som kontaktlinser och kondomer?

Amerikanska Food and Drug Adminstration (FDA) har i det tysta föreslagit att den psykiatriska elchocksmaskinen skall förflyttas från den mest farliga klassen av apparater inom sjukvården, klass III, till den säkrare och vänligare klass II.

Psykiatrin ligger naturligtvis bakom detta och trycker på – helt i det tysta. Om förslaget går igenom kommer det att innebära en tsunami av elchockade människor världen över med minnesförluster och hjärnskador.

I klass III finns sådana apparater som defillibrator, pacemaker, ECT-maskinen och andra apparater med hög riskklass. I klass II återfinns motordrivna rullstolar, akupunkturnålar, kontaktlinser och kondomer.

Förändringen kan ske trots att FDA tidigare har erkänt att ECT-maskinen inte har visat sig säker eller effektiv. Miljontals människor har elchockats utan vetenskapliga bevis. Psykiatriker i USA tjänar dock enorma belopp på elchockandet – och det är förmodligen det enda vetenskapliga bakom den här metoden.

ECT-maskinen skickar igenom upp till 460 volt genom hjärnan och slår ut den helt under flera sekunder. Om inte personen är friliggande på bordet (isolerad) så kommer elchocken att ta död på personen (samma riskklass som kondom?).

Personerna vaknar upp och är så förvirrade att de totalt glömmer bort att de är deprimerade. Nu har de andra värre problem – Vem är de? Vad heter jag? Var är de? Och vilka är det som säger ”Hej mamma!” vid sängen? Människor har rapporterats förlora hela sin utbildning. En fotograf glömde helt bort hur kameran fungerade, en annan person hittade inte hem med bilen. En fick epilepsi. Många har dött.

Faktum är att KMR fick tag i en studie från Socialstyrelsen som en statistiker gjort, som visade att det var 34 % överdödlighet bland psykpatienterna i de mest elchocksvänliga länen. Oftast är det gamla som får ECT och de kanske inte dör med en gång, men tynar snabbt bort. De räknas inte i psykiatrins statistiker, man måste dö direkt på elchocksbordet för det. Socialstyrelsen vill dock inte veta av studien och vägrade lämna ut den vid efterfrågan (fast vi hade redan fått ut den). Sådana studier får inte existera – de finansiella kraven kommer att bli gigantiska om detta blir känt.

Sex månader efter den första serien elchocker har den största förvirringen lagt sig – och depressionen kommer tillbaks, och det är dags för en ny serie elchocker. Så håller det på.

Neurologerna vet om att hjärnskador kan orsaka en slags eufori, en upprymd bekymmerslöshet trots det allvarliga läget. Neurologerna förstår att detta är allvarligt, men psykiatrikerna tolkar detta som att patienterna har blivit av med sin depression. Visserligen så, men nu med en allvarligare hjärnskada. När hjärnskadan har läkt, om den gör det, så återkommer alltid de psykiska problemen. Efter några serier med ECT så krymper hjärnan. Den verkar inte vilja vara med om övergreppet.

KMR i USA har dragit igång en stor kampanj och protesterna väller in till FDA, men så som psykiatrin och FDA agerat är det inte säkert att det räcker. Vem som helst kan skriva in och protestera, dock inte bara åsikter, utan fallberättelser från sådana som råkat illa ut:

För den som vill läsa mer om de hemska biverkningarna från elchocker kan läsa om hundratals fall här: www.elchocker.se

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page