top of page

Kändispsykiatriker Lotta Borg Skoglund utesluten ur Läkemedelsverkets vetenskapliga rådDet blev en intressekonflikt för mycket. Inte ens i Läkemedelsverkets vetenskapliga råd kan man ha för många finansiella kopplingar till läkemedelsbolag och vinstdrivande ADHD-företag.


Psykiatriker Lotta Borg Skoglund har alltså nu blivit utesluten ur Läkemedelsverkets vetenskapliga råd (Dnr:2.4.2-2023- 071287). Myndigheten finner att ”rådets saklighet och opartiskhet kan komma att ifrågasättas” av hennes medverkan. Något som verkligen inte är ett understatement, med tanke på att Borg Skoglund de sista åren haft uppdrag för TIO olika läkemedelsföretag och är delaktig i en mängd olika vinstdrivande ”ADHD-företag”, inklusive det främsta, SMART Psykiatri Sverige AB.

 

När media behövt ett uttalande om ADHD, så är det kändispsykiatriker Lotta Borg Skoglund, som funnits överst på telefonlistan. Sveriges Radios Ekot har nyligen hyllat hennes studie om flickor som inte får ADHD-diagnos och amfetamin tidigt nog. Och i TV4-soffan har man gjort detsamma, med budskapet: ”Flickorna får inte den vård [läs: det amfetamin] de hade behövt”. Borg Skoglund har villigt ställt upp, då hennes medverkan gynnat såväl läkemedelsbolag som hennes egna företag.


Vad som helt missats av Ekot och TV4 är att den aktuella studien betalts av tillverkaren till amfetaminet Elvanse, läkemedelsbolaget Takeda, och att studien kan ses som ett rent marknadsföringsbudskap. Det hade varit på sin plats med lite kritiska frågor om alla dessa finansiella kopplingar. Speciellt när verksamheten visat sig så lönsam att Borg Skoglund haft en lön 2022, på en nivå som ett statsråd i regeringen – 1 750 000 kronor, eller 146 000 i månaden.


Det får antas att dessa intressekonflikter hamnar mer i fokus i framtida medierapportering.

En viss kritik kan numera märkas bland hennes kolleger. Under rubriken ”Diagnoserna slår ut psykiatriska vården” i SvD skriver två överläkare i psykiatri:


"Psykiatrins pågående diagnosproduktion är ohållbar och oetisk. Inte minst är det problematiskt att vi skapat en kassako för vinstdrivande psykiatriska vårdbolag. De säljer \”neuropsykiatriska utredningar\” till privatpersoner och till regionernas psykiatriska mottagningar för dyra pengar." (1)

 


 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu


Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten


Commentaires


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page