top of page

Psykiatrin recyklar hallucinogena droger


Nyligen har vi kunnat läsa att psykiatrin vill använda MDMA, mer känd som ecstacy, som ”antidepressiv drog” under rubriken ”Genombrott för ecstacy”. För ett par år sedan började psykiatrin använda ketamin för depression. Och LSD har varit på tapeten länge som experimentdrog inom psykiatrin. Dessutom används amfetamin på miljontals barn idag, och heroinmissbrukare får syntetiskt heroin för att bli ”drogfria”.

Samtidigt som det kommer rapporter om att många dött av ecstacy så lanserar psykiatrin ecstacy som ett ”antidepressivt” piller. I ungefär samma dos eller lite mer som de tagit som dött av den. Ett flertal dödsfall har hänt i Sverige. Men det är inte bara akuta dödsfall som är risken, ecstacy medför också andra risker vid långvarigt bruk, såsom hög feber, hallucinationer, störd hjärtrytm, andningssvårigheter, vattenförgiftning och krampanfall – detta ledda till att drogen förbjöds i England redan 1977 och i USA 1985.

Redan 1953 experimenterade armén i USA med ecstacy, det var från början meningen att användas som ett hungerdämpande medel, ungefär som amfetamin. Men biverkningarna blev så allvarliga att experimenten stoppades. Då först blev psykiatrin intresserad och använde det vid forskning och terapi, Tusentals personer fick ecstacy lagligt, trots att många fick hallucinationer. Så här skrev Expressen någon gång i mitten på 1990-talet:

”Psykiatriker, psykologer, psykoterapeuter började omedelbart lansera ecstacy med fantastiska lovord. Det skulle laga spruckna relationer, äktenskap, stimulera till kontakter och till och med rädda världsfreden, menade de.”

Nu spred det sig naturligtvis ut på gatan, precis som med LSD. Ravepartyn startade upp över hela USA och Europa. Ett mångfald akutbesök och dödsfall drog uppmärksamhet till drogen.

Psykiatrikerna har från seklets början framhävda sina olika ”lyckopiller”. Med allt från morfin, kokain, amfetamin, heroin, metadon, LSD, ecstacy, lugnande och antidepressiva medel har de lurat bort ungdomarna från att konfrontera problemen och engagera sig i samhället, och istället fått dem ”jag-engagerade”, introverterade och fullt upptagna med sina egna problem med droger.

Det var så det gick för hippierörelsen som från början var samhällsengagerande. Psykiatriker som experimenterade med LSD i stor skala för CIA flyttade in i Haight Ashbury distriktet i San Fransisco i ett tidigt skede. Resten är historia. Woodstock var en stor LSD-fest med 50 000 människor som använde LSD. Man tror att CIA utnyttjade det som ett massexperiment. Dricksvattnet som kördes dit hade LSD i sig. Till och med poliser som drack av vattnet blev påtända och dansade på biltaken.

Så gott som alla droger som missbrukats har gått igenom läkarnas och i synnerhet psykiatrins händer - och hyllats av dem - innan de hamnade på gatan. Det gäller opium, heroin, kokain, amfetamin, bensodiazepinerna, ecstacy och inte minst den av psykiatrin högt lovordade LSD:n.

När LSD först introducerades i USA 1949 så välkomnades det varmt av psykiatrin. Inom ett årtionde hade drogen nått en hög status hos psykiatrikerna. Mer än tusen kliniska avhandlingar skrevs om ämnet, i vilka man diskuterade cirka 40 000 patienter. En entusiastisk forskare skrev att det skulle vara möjligt att rensa upp i Los Angeles slumkvarter med hjälp av LSD.

LSD förbjöds ganska snart, i USA 1966, när folk seglade ut från tionde våningen och trodde att de kunde flyga. En person hamnade på sinnessjukhus i Sverige och trodde han var en apelsin och var livrädd för att bli skalad.

Men det avskräckte inte psykiatrin. I en artikel i New York Times i mars 2001 hävdar kända psykiatriprofessorer att LSD såväl som meskalin, peyote från kaktusar och psilocybin från svampar kan hjälpa människor med psykiska besvär. Och idag använder man LSD för att ”bota” dödsångest.

Ketamin är en annan hallucinogen drog som ”återupptäckts” inom psykiatrin. Den används bland annat som narkosmedel för att söva ner hästar vid operationer. I år skriver Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, att ”ketamin ser lovande ut för deprimerade patienter”. Vilket är en klar lögn. I USA finns det ”Ketaminkliniker” där personer erbjuds ketamin-injektioner för 500 dollar.

Så här skriver en missbrukare av ketamin på Flashback:

”Visst blir jag också yr på låga doser. i höga doser och ett mörkt rum med dissociativ vänlig musik så hamnar jag på platser som är svåra att förklara. förra resan så hamnade jag i någon dimension där jag satt fastbunden i en säng med "doktorer" av något slag som tittade konstigt på mig, gav mig saker som gjorde att rummet snurrade och sedan tog dom något som skjöt tillbaka mig till yttre rymden igen, med stjärnor planeter och solar. Sjukt var det och detta är ketamin för mig.”

Att kriget mot droger misslyckats så uppenbart beror till stor del på att vi misslyckats att stoppa den minst synliga men mest flitiga drogförespråkaren av dem alla: psykiatrikern.

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page