Kostnader för ADHD i Sverige 12,5% av befolkningen kommer att få en diagnos
top of page

Kostnader för ADHD i Sverige 12,5% av befolkningen kommer att få en diagnos


Antalet barn och vuxna med ADHD-diagnos har ökat något otroligt senaste åren. Fortsätter det så kommer det att bli som Grönköpings Veckoblad skrev för några år sedan: ”110 procent av alla barn i Grönköping har ADHD.”

Men man ställer sig frågan: Vad kostar allt detta?

 

Idag är det 218 000 barn och vuxna med ADHD-diagnos som får amfetamin (snart om inte redan) en kvarts miljon. Minst hälften är barn och ungdomar som uppfostras med beroendeframkallande droger.

 

Inom en snar framtid kommer enligt Socialstyrelsen 15 procent av landets alla vuxna män och 10 procent av kvinnorna anses vara funktionsnedsatta med en ADHD-diagnos och tugga amfetamin – 12,5 procent av befolkningen. KMR har varnat för detta scenario sedan 1988, så gott som de enda som gjort det.

 

Det finns ingen total kostnadsberäkning vad denna ADHD-industri kostar. KMR har dock fått fram en del uppgifter.

 

Enligt TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket) så var kostnaderna för ADHD-droger 1,5 miljarder år 2023 och till det lägger man 1,5 miljarder om året i omvårdnadsbidrag till föräldrarna för 28 084 barn (12 000 kr i månaden för max bidrag).


Ökningen av ADHD-droger har varit otrolig, närmare 250 miljoner kronor på ett år. 2022 sålde apoteken ADHD-droger (95% amfetamin) enligt följande:

Försäljning kr:     1 265 992 504 kr (1,26 miljarder kr)

Förpackningar:     2 266 629

Dygnsdoser:          74 079 586

 

Men då har vi inte tagit med Regionernas kostnad för utredning och behandling. Det finns en uppsjö av privata psykiatriska utredningsbolag som stuckit upp som svampar i skogen för att minska på köerna och som i genomsnitt tar 30 000 kronor för en utredning. Och då har vi inte heller tagit med de indirekta kostnaderna, speciallärare, arbetsförlust med mera.

 

Till och med psykiatriker uttrycker kritik. Under rubriken ”Diagnoserna slår ut psykiatriska vården” i SvD skriver två överläkare i psykiatri:"Psykiatrins pågående diagnosproduktion är ohållbar och oetisk. Inte minst är det problematiskt att vi skapat en kassako för vinstdrivande psykiatriska vårdbolag. De säljer ”neuropsykiatriska utredningar” till privatpersoner och till regionernas psykiatriska mottagningar för dyra pengar." (1)

 

Till detta får man lägga kostnader för alla feldiagnostiseringar, vilka är många.

 

Det finns inga som helst uppgifter för totala kostnader i dag, men enligt rapporten "Kostnader för ADHD i Sverige - En hälsoekonomisk studie" från Socialstyrelsen i Sverige som publicerades 2014 var de direkta och indirekta kostnaderna för ADHD i Sverige cirka 15 miljarder kronor per år. Denna siffra inkluderade kostnader för diagnos, behandling, specialutbildning, arbetsförlust och andra relaterade faktorer. 

 

Men 2014 fanns det bara cirka 40 000 med ADHD-diagnos – idag över fem gånger fler, 218 000.

 

 


 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu


Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten


 

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page