top of page

Kan vi verkligen lita på läkemedelsbolagen? 33 miljarder dollar i böter för bedrägerier!


Med tanke på det gigantiska experiment som pågår med vaccinering av en stor del av jordens befolkning kan det vara på plats att ställa frågor om säkerhet och pålitlighet, kanske inte bara vad det gäller vacciner, utan även om läkemedelsföretagen själva.

De har nämligen sämst anseende bland alla branscher, inklusive oljebranschen och vapenindustrin. De har fått betala mångmiljardbelopp i böter för bedrägligt förfarande. Pfizer ligger i toppen av bötesligan med 3 miljarder dollar i böter (25 miljarder kronor). Det finns några oroväckande aspekter på detta.


GSK, Pfizer och J&J är de mest bötfällda läkemedelsföretagen. De står för sammanlagt hälften av bötesbeloppen. AstraZeneca kommer på elfte plats.


Bedrägerierna rör sig om allt från mutor och marknadsföring av otillåten användning, till förorenade läkemedel(!). Och då nämns inte förfalskade studier; negativa studier som ej publicerats; mörkläggning, spökskrivare i läkartidningar; betalda ”experter” som skriver och håller föredrag, och annat fuffens. Allt detta har satts i system årtionden tillbaka. Böter betraktas närmast som löpande utgifter.


• GlaxoSmithKline (GSK) betalade nästan 10 miljarder dollar mellan 2003 och 2016, det högsta bötesbeloppet för något läkemedelsföretag, enligt en studie publicerad i JAMA. (1)

• Pfizer betalade närmare 3 miljarder dollar i böter.

• Johnson & Johnson (J&J) kom på tredje plats med 2,7 miljarder dollar.


Sammanlagt betalade 26 läkemedelsföretag 33 miljarder dollar (280 miljarder kronor) under 13 år – bara i böter! Inte stämningar och förlikningar medräknat. De elva företagen i topp står för 28,8 miljarder av 33 miljarder. Denna summa gäller böter enbart i USA. De 26 företagen valdes ut bland Forbes 500.


”Läkemedelsindustrin är unik genom att alla stora läkemedelsföretag uttryckligen säger att de är inriktade på att främja patientens välbefinnande, men majoriteten av de stora läkemedelsföretagen bedriver olaglig verksamhet som skadar patientens välbefinnande”, säger Denis G. Arnold, medförfattare av studien och professor vid University of North Carolina i Charlotte.


”Branschen har också det sämsta anseendet hos någon bransch enligt Gallups undersökningar. Detta är ett intressant problem för alla som är intresserade av affärsetik och folkhälsa”, säger Arnold.


Sammantaget fanns det totalt 78 böter bland de 26 företagen relaterade till överprissättning av mediciner som ersätts av regeringen, bedräglig fakturering, för lite rabatter och andra prissättningar. Studien beaktade inte kostnaden för gruppstämningar eller påföljder från regeringar utanför USA.


”Big Pharma har ett så dåligt rykte att överraskningen för mig var att fyra av dessa företag inte hade några förlikningar eller bevis för olaglig aktivitet under vår studie och ytterligare fyra hade relativt minimala incidenter av missförhållanden, medan de värsta gärningsmännen hade flera fall över många år”, sade Arnold. ”Flera företag har lyckats vara lönsamma och etiska, antagligen på grund av etiskt ledarskap och god styrning.”


På frågan om vad läkemedelsindustrin kan göra för att förbättra sitt rykte pekade Arnold på försvarsindustrin, som har "lyckats införa en stark etikkultur i varje företag i branschen genom samarbete och starka etik- och efterlevnadsprogram", sade han.


”Läkemedelsindustrin kan och borde göra detsamma. Med tanke på dess fruktansvärda rykte och dess misslyckande med att följa PhRMA-koder*, kommer det faktiskt att förbli en inkompetent bransch när det gäller självreglering och etiskt ledarskap.”*Pharma-kod är en streckkodsstandards som används inom läkemedelsindustrin som ett kontrollsystem vid förpackningen. Det är utformat för att vara läsbart trots tryckfel. PhRMA är en sammanslutning av läkemedelsbolag för att stimulera forskning.


 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nuDen internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten

Comments


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page