top of page

Eutanasi av över en kvarts miljon mentalpatienter
”En distingerad gäst visas runt av chefspsykiatern i ett tyskt mentalsjukhus. Sjukhuset hade fått en samling patienter tillsänt sig, utvalda efter frågeformulär. De kommer fram till ett litet rum där de slår sig ner. Genom fönstret ser vi en liten grupp patienter ledas in i rummet. De står tysta när vi iakttar dem. Sjukvårdsbiträdet som fört in dem lämnar rummet och stänger dörren. Vid en signal vrider ett annat biträde på en kontrollapparat, som till en början inte verkar ge någon effekt. Patienterna fortsätter att stå kvar som förut. Men plötsligt blir det uppenbart att behandlingen börjar göra verkan. I snabb följd så börjar patienterna att dra efter andan, bli oroliga, vaja och skrika, snubbla och ramla ihop. Behandlingen är över och kontrollapparaten avstängd. Operationen har varit effektiv. Alla patienterna är döda.”Förintelsen gällde inte bara judar

Över en kvarts miljon mentalpatienter utrotades av psykiatrin


Det framkom helt klart vid Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget att psykiatrin fungerat som en ”sprängkil åt Förintelsen”. Psykiatrin lade grunden till Förintelsen och försåg nazisterna med medicinska rättfärdiganden, för att till slut även förse dem med psykiatrisk mördarexpertis. Inte bara vid utrotandet av 275 000 till 300 000 mentalsjuka och handikappade, utan senare även som utbildade utrotningsexperter vid förintelselägren där sex miljoner judar och många andra icke önskvärda senare skulle försvinna genom skorstenen. Allt fler forskare är nu överens om att Förintelsen med största sannolikhet inte skulle ägt rum utan psykiatrins hjälp.


Läs den grymma historien om psykiatrikerna som i smyg och utan Hitlers godkännande, men faktiskt förbjudande, tömde mentalsjukhusen på förståndshandikappade och mentalpatienter – till största delen före judeutrotelsen, men även efter krigets slut.


En historia som få människor känner till, men borde göra det. Den stora frågan är varför det tystats ner så pass.


Länk till Ett sekel med psykiatrin Del I + Del II i PDF-format

Förintelsen av mentalpatienter
.pdf
Download PDF • 877KB

 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nuDen internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten

Comments


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page