top of page

Enormt missbruk av ADHD-droger Gigantiska doser


Vi har med de senaste nyhetsbreven sett på kostnaderna för ADHD och mängden amfetamin som används. Det är dags att se på resultaten av detta. KMR har ett internationellt nätverk med uppgifter från många länder.


Men först om missbruket det resulterat i. Ett stort problem är att psykiatrin och anhörigföreningar har hävdat, och fortfarande hävdar, att ADHD-amfetamin inte skapar missbruk och beroende, då det påstås vara så låga doser. Nå, detta är en direkt lögn från psykiatrin och deras allierade Psyko Pharma och förhoppningsfullt bara ett missförstånd hos anhörigföreningarna. Doserna är inte små och missbruket är gigantiskt, inte sällan med hjälp av psykiatrin. Låt oss ta ett flagrant exempel.

Dödliga doser

Jan kontaktade oss för ett tag sedan han hade en lite högre aktivitetsnivå än de flesta. Mycket att göra på jobbet, han blev stressad. Ett visst helgmissbruk förekom. Det var detta som gjorde att han tog kontakt med Neuropsykiatriska mottagningen på Karolinska sjukhuset. Han fick snabbt diagnosen ADHD – men också något som skulle förändra hans liv totalt, snudd på avsluta det. Han fick ganska snart närmast dödliga doser med amfetamin (amfetamin var det han redan använde).


– Jag kom ut efter första mötena på Karolinska med en dos på 200 mg Ritalina, men det dröjde inte länge förrän jag var uppe i närmare 500 mg per dygn och ett tag 600 mg. Psykiatern, som var en av de ledande inom beroendeforskningen i Sverige, var min första läkare.


Under sex månader fick Jan i genomsnitt 490 mg metylfenidat, amfetaminliknande medel, typ Concerta, Ritalina, per dygn. Det var långt högre doser än han själv använde på helgerna då och då. Man får tänka på att detta är rent, outblandat av högsta kvalitet, otroligt eftertraktat på svarta marknaden. En person som inte använt amfetamin och höjt toleransnivån skulle definitivt hamna på akuten. Enligt FASS är högsta dosen för vuxna 60 mg. Det dröjde inte länge förrän Jan blev vresig, deprimerad och svängig i humöret.


– Resultatet var katastrofalt. Jag gick ner fjorton kilo. Jag blev ordentligt personlighetsförändrad och kraftigt både psykiskt och fysiskt beroende av drogen. Min psykiska hälsa fick sig en sådan smäll att jag till slut drabbades av en allvarlig psykos. I en slags kombinerad eufori och mani skar jag mig själv över bröstet, insåg att jag behövde hjälp, tillgrep nerblodad en bil och försökte ta mig till sjukhus, men på väg till sjukhuset voltar jag över tre trädgårdslängder i en våldsam krasch på ett tätbefolkat vägavsnitt där bilen totalkvaddas tillsammans med två lyktstolpar, ett elskåp, ett staket, grind och grindstolpar och där jag blind av skräck sedan flyr från platsen med bruten handled och bar överkropp helt insmetad av blod från glassplitter och trasig av skador jag tillfogat mig själv. Det måste ha varit en hemsk syn. Själv var jag psykotisk vid händelsen och mina minnen av händelsen ger inte verkligheten en chans till rättvisa. Jag flydde skräckslagen till skogs enbart iklädd byxor med bruten handled, tog skydd i ett jakttorn men greps av hundpatrull och fördes i ambulans till sjukhus. Jag var i så dålig psykisk form att jag tvångsintogs på psyket, nygipsad och sårig endast iförd ett par jeans och med skoskydd på fötterna i stället för skor. När jag sedan blir tvungen att försvara mig inför allmänheten, polisen och en häpen och villrådig tingsrätt så sätter det sina spår. Jag döms för detta till skyddstillsyn med övervakare och får tre års prövotid.


Det är oerhört frustrerande att på det här sättet få bära skulden för en eller flera läkares katastrofala misstag, okunskap och ovilja att följa sunt förnuft, ovilja att ta ansvar och ovilja att följa patientsäkerhetslagen m.m. Förutom frustration ger det en känsla av att vara inget mer än just en laboratorieråtta. Ett försöksdjur.


– Det här är konsekvenserna av en felmedicinering som gränsade till aktiv dödshjälp, säger Jan som vill varna alla för detta missbruk. Det är dags för alla att möta verkligheten. Det är ingen slump att Ritalina förbjöds i slutet på 1960-talet.


Man skall också veta att Jan inte hade något som helst brottsregister innan kontakten med psykiatrin på Karolinska. Han skötte sig bra, hade jobb och sambo och ville bara ha hjälp med vissa saker för att kunna fungera bättre. Efter olyckan 2010 förstod Jan att det var narkotikan han fick på Karolinska som var orsaken till att allt började gå snett.

I Sverige har missbruket inte nått de enorma siffror som vi ser i USA och som vi redovisar nedan, men en undersökning 2021 visade att 0,7% av den vuxna befolkningen i Sverige använt amfetamin någon gång de senaste 12 månaderna. Det är 40 000 personer. Det finns inga officiella siffror, men en aktningsvärd del av detta utgör nu användning av ADHD-amfetamin. Man vet att detta missbruk har ökat radikalt. Man vet också att föräldrarna ”nallar ur kakburken” och att framförallt studerande använder det. Eleverna säljer tabletter på skolgården eller byter ut mot hörlurar etc. (1) Missbrukare har börjat injicera det. På Flashback kan man hitta hundratals ”tips” om vilken ADHD-”medicin” som ger bäst kick.

(Se bifogad PDF med hundra sidor inlägg)

kommentarer
.pdf
Download PDF • 520KB

Alla får naturligtvis inte de ”hästdoser” som Jan fick, men man måste ändå förstå att det ADHD-amfetamin de får är högst potent, läkemedelstillverkat, 100 procent rent, ej utblandat till 30-50 procent. 60 mg Ritalina blir då lätt 100-120 mg som motsvarande gatudrog. Idag rekommenderar psykiatrin maxdosen Ritalina till 180 mg. Därtill kommer toleransen – man måste ha mer efter ett tag för att få samma effekt. Dessutom väger barn långt mindre än vuxna vilket påverkar effekten rejält.

Men även små doser ger effekt. Journalisten Göran Skytte prövade två tabletter av den absolut minsta dosen amfetamin (5 mg) inför ett TV-program (Rekordmagasinet) och berättade på förstasidan i Kvällsposten dagen efter att han blev rejält påverkad. Kanske någon journalist idag skulle pröva dagens doser på 60-100 mg, som de även ger barn, och ge ett utlåtande.


Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds universitet, ser allvarligt på missbruket av adhd-mediciner.

– Det här är ett relativt nytt fenomen. Vi ser i vår studie att sex procent av vuxna svenskar någon gång har missbrukat ett ADHD-läkemedel, och det tycker vi är oroväckande.

– De är starka mediciner som till fel person eller använd på fel sätt kan ge allvarliga konsekvenser. De kan vara beroendeframkallande och ge psykiska symtom och framkalla psykisk ohälsa, säger han till Sveriges Radio.


Gigantiskt missbruk i USA

I USA är missbruket av ADHD-droger gigantiskt. Man får ta det som en indikation på vad som kan hända i andra länder, om än ej i samma skala.


Receptbelagda stimulantia såsom Adderall och Ritalina är de mest vanliga som används för att behandla symptomen hos ADHD. De har också blivit några av de mest missbrukade receptbelagda medicinerna av unga och tonåringar.”

– Addictionguide.com (2022)


Sammantaget visar uppgifterna att ADHD-medicinerna – som har främjats kraftigt av läkemedelsindustrin – har lämnat ett spår av missbruk, missbruk och död, fann en undersökning av JournalSentinel/MedPage Today.

"Gatorna är fulla av Adderall", sade Nicolas Rasmussen till tidningen, en medicinsk historiker som har studerat denna historia av amfetamin i USA. "ADHD-amfetamin är grovt överanvänt."

När det gäller ADHD hos vuxna minskade man på antal symtom år 2013 av American Psychiatric Association (APA). Enligt den nya definitionen måste vuxna nu bara ha fem av nio möjliga symtom; ner från sex av nio möjliga, och symtomen måste ha varit närvarande före 12 års ålder, istället för den tidigare åldern 7. Det orsakade faktiskt en exponentiell ökning av ADHD-vuxna. Idag ca 8 miljoner i USA.

Av experterna i panelen som godkände ändringarna hade 78% ekonomiska band till läkemedelsföretag, enligt en analys av tidskriften PLoS Medicine. (2)


När Socialstyrelsen i Sverige tog fram nationella riktlinjer för förskrivningen av ADHD-droger anlitade man 50 ADHD-experter. 24 av dem tog emot pengar från företags om tillverkar ADHD-droger. (Beskrivet i boken Störningen, av Katarina Bjärwall.)


Telepsykiatri de nya langarna

En stor anledning till det ökande missbruket i USA är telepsykiatri – psykiatrin på webben. ADHD-droger kan ordineras direkt till patienter efter ett 30 minuters samtal utan personligt besök.

Cris Wibby gick med i online-psykiatriföretaget Cerebral som sjuksköterska då hon letade efter flexibiliteten att kunna arbeta hemifrån samtidigt som hon hjälpte nya patienter. Hon började intervjua vuxna med ADHD på nätet och erbjöd recept på kraftfulla stimulantia som Adderall, ett rent amfetamin. Wibby sa att patienter skrek efter Adderall. Hon skulle diagnostisera ADHD under ett 30-minuters videosamtal.

”Hela dagen, varje dag krävde folk Adderall,” sa hon och tillade att ”man kan inte diagnostisera människor på en halvtimme.”

Men företaget Cerebral tvingade henne om hon skulle få jobba kvar. Programvaran var designad för 30-minuters samtal. Hälften av alla som ringer in fick en ADHD-diagnos.

De två största aktörerna Cerebral och Done Health, behandlar tiotusentals patienter online. En tidigare chef har stämt Cerebral för att ha överförskrivit Adderall.

Nu håller myndigheter på att se över möjligheten att stoppa utskrivning av narkotiska preparat inom telepsykiatri. (3)


Förskrivning av Adderall i USA ökade med 10% på ett år till 41,4 miljoner recept, samtidigt med att myndigheterna tillät utskrivning av stimulantia utan personligt besök.


I en regeringsstödd undersökning 2020 visade det sig att 1,8 procent av alla personer över 12 år (5,1 miljoner människor) missbrukade receptbelagd ADHD-stimulantia (från senaste undersökningen som görs var femte år). (4)


Missbruket bland Collegestuderande är extremt högt.

• En undersökning visade att missbruket av ADHD-droger (främst Adderall) var hela 17%. (5)

• 60% av dessa rapporterade att de antingen köpte det svart eller fick det av en vän eller anhörig.

• En senare undersökning visade att 20% av alla Collegestuderande använde ADHD-amfetamin.

• Användning av ADHD-amfetamin är så vanligt att i Washington var dess närvaro i avloppsvattenprover som samlats in nära college åtta gånger högre under sista tentamensveckan än den första veckan av lektionerna.

• En site, likt Flashback, hade nära 5000 läsare som delade tips om hur man skulle missbruka Adderall, allt från att lura läkarna till att hitta och köpa från klasskamrater.

• Den senaste undersökning om detta (2021) visade att en tredjedel av Collegestuderande i en studie missbrukar ADHD-amfetamin.

• Forskare misstänker att uppåt 43% av Collegestuderande använder ADHD-droger utan recept medan studier visar att bara 17% erkänner det.

• 50% av Collegestuderande och 25% av mellanstadiet och högstadiet med ADHD-diagnos fick förslag att sälja eller dela med sig av sina tabletter.

• 60% av de som missbrukar centralstimulantia använder Adderall.

(6)


Om det nu inte är några problem med amfetaminbehandlingen; att inga blir beroende eller missbrukar, hur kommer det sig då att många föräldrar och lärare åtalats för att de snattat ur barnens amfetaminburkar? En lärare videofilmades när han stal Ritalina från skolsköterskans mottagning – strax efter ceremonin där han belönades som ”årets lärare”. I en annan skola tog skolsköterskan själv tabletter. I en tredje skola upptäcktes det att rektorn hade förfalskat läkarens namn och försökt få ut recept på Ritalina på apotek över hela delstaten.

Amerikanska myndigheten DEA rapporterade att Ritalina ligger i topp bland de tio mest stulna medlen från apotek och läkarcentraler. Bara under ett år, från 1996 till 1997 stals 700 000 doser.


Flera studier visar dock att ADHD-droger inte på något sätt förhöjer studieprestationerna. Mer om detta i ett kommande nyhetsbrev.


20% i en undersökning låtsades ha ADHD-symtom för att få ett recept. Missbruk genom att själv höja dosen på en befintlig receptdosering uppgick till mellan 27% och 36%. Upp till 62% uppgav att de givit bort eller sålt sina tabletter till andra elever.

En annan studie visade att en av fyra vuxna med ADHD låtsades ha symtom. Och det var även innan kriterierna för ADHD luckrades upp. (7)


Enligt The National Survey on Drug Use and Health survey 2020 så börjar 650 tonåringar missbruka centralstimulantia varje dag, främst ADHD-amfetamin.


Kommer då alla bli missbrukare som använder ADHD-droger? Naturligtvis inte. Men den stora faran är att idén redan har smugit sig in i samhället, att vi behöver droger för att styra vårt och andras beteende. Att vi inte kan göra något åt det själva. Barn som växer upp med att ta narkotika varje dag, blir avtrubbade inför faran med droger. Drogen i sig gör detta. När 10 procent i klassen använder droger för att sitta still och koncentrera sig, vad spelar det för roll om de själva provar. Om det skulle vara ok att ta narkotika (i namn av medicin) för att kunna fokusera, så varför inte pröva.

Om nu samhällets (läs psykiatrins) lösning i första hand är droger, varför förvänta sig något annat från våra barn och ungdomar; de ”självmedicinerar” som psykiatrin kallar det, när de inte vet vad de skall säga.


Psychiatry Int. 2022, 3, 221–235. https://doi.org/10.3390/psychiatryint3030018


 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu


Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 HägerstenComentarios


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page