top of page

Astronomiska kostnader med ADHD ADHD har blivit en mångmiljardindustri


KMR har spårat kostnaderna för ADHD globalt, vilka överstiger nationalbudgeten för vissa länder. En finanstidning räknade ut att globalt sett var kostnaderna för ADHD-medicinering 30 miljarder dollar (300 miljarder kronor) år 2022 men beräknas öka till ca 46 miljarder dollar år 2027, och detta enbart för medicinering. Men tittar vi på de totala sociala kostnaderna hamnar vi på en helt annan nivå. Även i Sverige skenar kostnaderna som vi skall se.


Att spåra kostnaderna är rena berg och dalbanan i denna ADHD-cirkus. Det finns en mängd studier och artiklar som säger sig ha räknat ut kostnaderna. Och det finns nästan lika många kostnader, förutom när de citerar varandras siffror i de olika studierna. Det finns få färska studier. Variablerna är många, slutsatserna dock samfälliga: kostnaderna för ADHD är gigantiska.


Intressena är flera, de som försvarar kostnaderna, de som förfasar sig och de som jublar. De sistnämnda är de finansiella intressena som tillsammans med psykiatrin ligger bakom hela ADHD-industrin – som har blivit en mångmiljardindustri. Och större skall den bli.


Man får hålla sig till de stora, mest tillförlitliga studierna, men även titta på de mindre som kan ha en annan uppdelning av och en annan syn på kostnaderna. De flesta studier har gjorts i USA, av naturliga orsaker. Där ”uppfanns” ADHD och där finns utan jämförelse flest personer med ADHD-diagnos och flest som får medicinering. Vi skall börja med att titta på marknaden i USA. Den ger en aning om vart vi är på väg. Men vi skall även se på kostnaderna i Sverige och andra länder i EU.


En lösning

Innan vi går in på de chockerande kostnaderna för ADHD-medicinering så skall vi se på en möjlig lösning istället för att droga ner barn med amfetamin. En studie räknade ut att medicinkostnader för ADHD år 2013, bara i USA, uppskattades till totalt 20,6 miljarder dollar (x10 kr) vilket skulle motsvara lönerna för 230 000 terapeuter, 365 000 lärare eller 827 000 lärarassistenter. (1) Det är i skolan de flesta barn har besvär. När de kommer hem kan de sitta koncentrerade framför datorn i timmar.


Antal barn och ungdomar med ADHD i USA

Enligt en rapport från en finanstidning som citerade Centers for Disease Control and Prevention (CDC), motsvarande vårt Folkhälsoinstitut, så var 6,1 miljoner barn (9,4% av alla barn i USA) diagnosticerade med ADHD år 2022 i USA, de senaste officiella siffrorna. Detta inkluderade:

388 000 barn 2-5 år, (som även fick amfetamin)

2,4 miljoner barn 6-11 år

3,3 miljoner tonåringar 12-17 år.

Och sedan tillkommer ännu fler vuxna.


Enligt denna finanstidning: ”Marknaden för ADHD-medicinering drivs främst av den negativa inverkan en instabil livsstil har och av livsmedelstillsatser i barns kost, vilket har resulterat i en ökning av förekomsten av ADHD hos barn i åldrarna 4 till 17 … Brist på rutinmässiga diagnostiska tester förväntas driva fram tillväxt av intäkter på den globala ADHD-marknaden under de kommande åren.” (2)


Starkt beroendeframkallande – likt metamfetamin

Här skiljer sig åsikterna. Frågar man psykiater eller en anhörigförening finns det ingen risk för beroende. Frågar man ett rehabiliteringscenter så är risken stor. Beroendecentret Addiction Center menar att det ADHD-amfetamin personerna får på recept (främst Adderall, men det finns en ADHD-drog som är ren metamfetamin) har liknande effekter som det fruktade metamfetaminet, och att risken för beroende är stor. (3) Man utvecklar tolerans, behöver mer och mer, och blir till slut oförmögen att fungera normalt utan det. Tyvärr har anhörigföreningar och psykiatriker hela tiden hävdat att ADHD-drogerna inte skapar beroende, vilket skapat ett enormt missbruksproblem som vi skall se i kommande nyhetsbrev.


• År 2012 lades över 116 000 personer in på rehabilitering för ett beroende av Adderall. (Därefter hittar vi inga senare uppgifter.)

• 16 miljoner recept på Adderall skrevs ut 2012

• 41,4 miljoner recept på Adderall 2021

• 5,1 miljoner vuxna missbrukar ADHD-stimulantia regelbundet.

• Dubbelt så många collegestuderande använder Adderall än de som inte går i college. (3)


Utbildningskostnader

För att förstå hur förvirrat detta område är så skriver Education Commission of the States i en rapport:

”Hur svårt det än kan vara att tro så finns det lite information om hur mycket finansiering skoldistrikt i USA lägger på utbildning av elever med funktionshinder. De flesta stater kräver inte att distrikt rapporterar sina utgifter för specialundervisning, och de stater som kräver rapportering från sina distrikt tenderar att inte kräva detaljerad finansiell information.”


Rapporten fortsätter med att notera att det senaste försöket att räkna ihop den totala summan ända tillbaka till läsåret 1999, fann att utgifterna per elev i allmän utbildning var 6556 USD, medan den siffran för specialundervisning var 12 474 USD per läsår – nästan dubbelt så mycket.


Medicinkostnader

Barn och ungdomar med ADHD har individuellt mycket höga årliga medicinkostnader. Användningen av ett av de mest populära amfetaminen Adderall XR, uppskattades till 2567 dollar per år och person 2022. Försäkrade får en viss ersättning, men oftast inte mer än 30%. (4)


Kostnaderna för ADHD-droger (kan variera):

Dexedrin, dyrast, 1690 dollar / 15 mg / 30 tabletter / en tablett 28 dollar.

Ritalin, billligast, 390 dollar / 20 mg / 30 mg / en tablett 13 dollar.

Concerta, populär, 556 dollar 54 mg / 30 tabletter / en tablett 18:50 dollar.

Vyvanse (Elvanse Sv.) 487 dollar / 70 mg / 30 tabletter / en tablett 16 dollar.

Adderall, populärast, 337 dollar 20 mg / 30 tabletter / en tablett 11 dollar.

(Produktionskostnaderna uppgår förmodligen till 10 cent per tablett.) (5)

Förlust av inkomst och produktion

Det finns även andra sätt att räkna på kostnaderna. En artikel som publicerades i National Library of Medicine uppskattade kostnaderna för förlorad arbetsproduktion till mellan 67 och 116 miljarder dollar.

Men de siffrorna räknades ut år 2002 genom telefonundersökningar. (6)


I mars 2022 gjordes ett nytt försök att räkna ut kostnaderna för förlorad arbetsproduktion och inkomstförluster. De uppskattades till från 87 miljarder dollar till 138 miljarder dollar. (7)


De totala kostnaderna i USA

De siffrorna slogs lätt av en artikel i Journal of American Academy Child Adolescent Psychiatry som redan 2012 räknade ut de totala kostnaderna för ADHD i USA till mellan 143 och 266 miljarder dollar. Man hade räknat in allt. Forskarna kom fram till slutsatsen att ” Trots ett brett spann i storleken på uppskattningarna av kostnaderna indikerar denna studie att ADHD har en betydande ekonomisk inverkan i USA.” Ja, det är nog det minsta man kan säga. (8)


Dessa siffror, mellan 143 och 266 miljarder dollar, är de mest citerade vad gäller de totala kostnaderna ända upp i nutid. Men då får vi ju även inse att kostnaderna är mycket högre 10 år senare.


Kostnad för enskilda och familjer

Det finns andra uträkningar som visar att den totala sociala kostnaden för varje enskild person med ADHD på grund av lägre utbildning, högre involverande i kriminalitet (47%), bilolyckor och mer missbruk, med mera uppgår till 289 969 dollar och för behandling 41 667 dollar. Till det får man räkna med 50% misslyckade behandlingar. (9)


En annan studie visade att det kostade fem gånger mer att uppfostra ett barn med ADHD-diagnos än utan ADHD. Det kostar amerikanska familjer 5,8 miljarder dollar (58 miljarder kronor) varje år att uppfostra ett barn med ADHD. (10)


En studie visade att rena hälsovårdskostnader ökade från 3,4 miljarder dollar år 1996 till 12,6 miljarder år 2008. (11) Man kan nog fördubbla det idag.


Årliga kostnaden för ADHD-mediciner med den högsta kostnaden för Adderall (mest populära) är 2567 dollar. (11)


Hälsovårdskostnaderna för barn och ungdomar med ADHD i USA (20,6 miljarder dollar) överskred kostnaderna för astma, depression, och ångest, tillsammans. (1)


Antal recept

Finanstidningar rapporterar entusiastiskt om den starkt ökande marknaden. ”Antalet [ADHD] recept har stigit till 80 miljoner från 2010 till 2013 … med 42 procents ökning över de sista åtta åren … 16 miljoner recept med enbart Adderall 2012 och 41,4 miljoner recept 2021.


Individuella kostnader

ADHD är den mest förekommande mentala störningen hos barn med omkring 11% av alla barn som någonsin fått en diagnos skriver en anhörigförening, som citerar CDC. En studie har räknat ut att när man tar in alla faktorer, så som behandling, hälsovård, utbildning, produktionsförlust bland föräldrarna och rättssystemet (47 % av personer med ADHD-diagnos har minst en kriminell dom), så blir kostnaden 14 567 dollar upp till 17 500 dollar per person. Om man tar ett genomsnitt på 16 000 dollar, så blir totala kostnaderna 98 miljarder. ”Men eftersom denna uppskattning är baserad på en siffra på enbart 5% som har ADHD-diagnos så är möjligheten stor att den faktiska siffran med 9-11% ”drabbade” i själva verket är dubbelt så hög.” Och då har vi inte räknat med 8 miljoner vuxna.


Kostnaden för en studerande med ADHD är 5007 dollar jämfört med 318 dollar för andra studenter.

De genomsnittliga hälsovårdskostnaderna för en vuxen gick från 4929 dollar till 5651 dollar. Kostnaden för kontrollgruppen i undersökningen var bara 1473 dollar. (12)


Amfetamin till flickor, vuxna och pensionärer

Runt 2012 insåg man att man hade mättat marknaden med amfetamin till pojkar med ADHD-diagnos. Man började därför satsa på vuxna ”med ADHD”. Med en kampanj via lydig media överöstes allmänheten med artiklar om att även vuxna har ADHD. Omkring 2015 var det fler vuxna än barn som använder ADHD-droger än barn. I själva verket så växte marknaden för vuxna som använde ADHD-droger nästan dubbelt så mycket som deras allmänna marknad, sade CEO för läkemedelsbolaget Shire, Flemmin Ornskov, vilka tillverkar Vyvanse (Elvanse i Sverige) till finansanalytiker. Vyvanse blev mycket snabbt ledande behandlingen för ADHD.

Shire skulle nu börja satsa på förskolebarn, sade Ornskov. Därefter sade han något intressant. Shire som är baserad på Irland (skattelättnader) menade att i Europa så använde barn primärt mediciner, med 74% av recepten skrivna för dem. Men att vissa marknader börjar skifta, så som i Skandinavien. ”Sverige är en av våra snabbaste uppstickare, som även slår USA, sade Ornskov till finansanalytikerna. Med syftande på försäljning till vuxna. (13) Vi har välbetalda psykiatriker i Sverige som ser till detta.


Bloomberg bekräftar 2015: ”ADHD, är inte bara för barn längre. Antal vuxna har överstigit barnen genom att ta mediciner för att kunna fokusera och står för 53 procent av 63 miljoner recept [Vyvanse] årligen.”


WebMd uppskattade 2022 att 8 miljoner vuxna har ADHD – alltså ännu en gigantisk marknad förutom de 6 miljoner barn och ungdomar som sägs ha det. Sättet de påstod att vuxna har det är, att först trodde de att barn ”växer ur ADHD” men plötsligt visade det sig att de inte gör det. Den ”nya” målgruppen påstås ”inte märka det” förrän de är 30-40 år. Man säger uttryckligen att vuxna ”kanske inte längre har symtomen, men…” Fast det är ju symtomen som avgör om man har ADHD. Nå, vetenskapen har svar på allt.


Välkommen ner i kaninhålet

Därefter var det flickornas tur att få uppmärksamhet. Det var på tok för lite flickor med ADHD jämfört med pojkar, ansågs det, 12,9 procent av alla pojkar respektive 5,5 procent för flickor. (Dr Keith Connor som upptäckte Ritalina-effekten, hävdade dock att det var ”fullständigt omöjligt att så många har det”). När ADHD-cirkusen började var det 2-3 procent totalt som var ”drabbade” Problemet psykiatrin och deras allierade läkemedelsbolag ställdes inför var att flickor inte uppvisade symtomen för ADHD. Men återigen, det är ju symtomen som avgör om barnen har ADHD. Man hittade då på ordet asymptomatisk ADHD, vilket innebär att de hade symptomlös ADHD. Ungefär som en symptomlös förkylning.


På sista tiden har man även funnit ut att pensionärerna lider av ADHD och behöver ”medicin”, alltså amfetamin. Och vi åker allt längre ner i kaninhålet.


Pandemi?

Och här nere finner vi att man nu uppskattar att 5,3 procent av hela jordens befolkning lider av ADHD, summa 388 miljoner människor – en gigantisk marknad (3,2 procent för ett par år sedan). En verkligt smittsam pandemi. I början av ADHD-cirkusen lovade man dock heligt (Gillberg) att bara 2-3 procent av alla barn led av ADHD, idag 9-11 procent. Då får vi väl räkna med omkring en miljard människor som drabbats av denna pandemi. ”Vaccinet” för denna pandemi är amfetamin, vilket man kallar medicin.


SVERIGE

Det finns få undersökningar om kostnader för ADHD i Sverige. Lunds universitet presenterade en utförlig men rörig undersökning 2016. Det är lite märkligt, att vad som nu är den mest förekommande diagnosen hos barn med höga kostnader inte utreds bättre, vilket även kommenteras i undersökningen från Lund. Deras utredningstid är dessutom gammal från 2006 till 2013 med flera sidor av uträkningar hit och dit, men kort och gott, man kom fram till att den genomsnittliga kostnaden per individ är 11 344 kr och den totala kostnaden för samhället över en miljard kr – år 2013. (14)


Därefter har antalet barn och vuxna med ADHD säkert tredubblats. Idag är det 167 000 personer som får mediciner. Enligt Socialstyrelsen tillkom det 66 000 nya personer med ADHD-diagnos de sista två åren. Osäkert om de är medräknade i detta. Kostnaderna för utredning och diagnosticering har höjts avsevärt. En privat utredning kan kosta upp till 50 000 kr. Försäkringskassan fick betala 43 miljoner till en enda svensk ADHD-klinik. Den låg i Köpenhamn och skrev ut mängder av ADHD-amfetamin. Kostnader för speciallärare tillkommer m.m. Man får därmed anta att kostnaderna troligen och förmodligen har tre- till fyrdubblats. Det finns ingen exakt kostnad för ADHD idag. Jämför man med andra länder i EU, så framkommer dock en mycket högre siffra som vi skall se.


Socialstyrelsen aviserade 2022 en markant ökning av läkemedelskostnader fram till 2024. ADHD-droger står för den största kostnaden.

”På grund av att så många fler diagnostiseras med ADHD kommer [läkemedelskostnaderna] fortsätta öka upp till 1,4 miljarder kronor.”


Detta enbart för medicinkostnader. Och då förstår man snabbt att de totala kostnaderna i Sverige idag är mångfaldigt högre än Lunds undersökning.


EUROPA

En anhörigförening räknar med att det finns 3,3 miljoner barn (1-20 år) i EU med ADHD-diagnos. Det finns undersökningar som (2013) undersökt länder som Belgien och Nederländerna och som menar att kostnaderna är 1 miljard Euro (x10 kr) för ett land med 16 miljoner invånare – vid denna tid. Ett kort överslag visar att kostnaderna för hela EU skulle vara 28 miljarder Euro (x10) – på den tiden. Nå, de är mångfaldigt högre idag. Samma år uppskattade man totala kostnaderna i USA till 143-266 miljarder dollar (x10 kr) och de har långt mindre invånare än EU.


En senare undersökning av kostnaderna i EU år 2020 visar:

För vuxna är produktions- och inkomstförlust 87-138 miljarder dollar.

För barn så är den största kostnaden hälsovård 21-44 miljarder dollar och utbildning 15-25 miljarder dollar.

En undersökning i Tyskland visade att genomsnittlig kostnad för en person med ADHD-diagnos är 1508 Euro (x10 kr) mer per år jämfört med någon som inte har ADHD-diagnos. Kostnaderna är främst för hälsovård och besök hos psykiater. (15)

I Israel beräknas de individuella totala kostnaderna för samhället (inklusive kriminell aktivitet) till 289 969 US dollar och totala kostnaderna till 38-72 miljarder US dollar.

Resultaten

Tyvärr motsvarar de gigantiska kostnaderna inte resultaten på något sätt. Det finns ett flertal undersökningar som visar att amfetamin till barn inte hjälper, förutom att de sitter still i skolan, men inte att de förbättrar inlärningen. Och då undrar man vem som borde medicineras. Vi skall gå igenom de undersökningarna i ett kommande nyhetsbrev, men nämner kort slutsatsen av den största långtidsundersökningen som gjorts, MTA-undersökningen, som i 16 år följde amfetaminbehandlingen. Slutsatsen var:

”Vi hade trott att barn som medicinerade under en längre tid skulle ha bättre resultat. Det visade sig inte vara fallet. Det fanns inga gynnsamma effekter [av medicinering], inga alls. På kort sikt hjälper [medicinering] barnet att uppföra sig bättre, men inte på lång sikt. Och den upplysningen borde mycket tydligt framföras till föräldrarna.”

Kommande nyhetsbrev:

• Total mängd ADHD-amfetamin som tillverkas (chockerande).

• Resultat från ADHD-medicinering

Referenser:

(1) PLOS ONE | https://doi.org/10.1371/journal.pone.0206100 November 28, 2018


 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu


Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten


Commentaires


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page