top of page

ECT: Terapi eller Tortyr? Del 11 – Inte testad – inte reglerad


Om du börjar titta på det här måste du se slutet.

Tillverkare av medicinska apparater måste alltid rapportera negativa händelser vid behandling. Tillverkare av ECT-maskiner gör så gott som aldrig det.

När det väl hänt så har det tagit upp till 17 år innan läkemedelsverken agerat. Och de rapporter som når fram är oftast ohyggliga: stroke, katatoni, ett foster som dödats, en mans huvud som fattat eld, och det är bara några få.

Minnesförlusterna är de mest förekommande. Anhöriga till ECT-offer berättar om att de inte längre känner igen sina föräldrar, barn eller släktningar; kan inte längre jobba och ta hand om sin familj.

Idag kan man köpa en ECT-maskin på internet med ett kreditkort, utan någon som helst reglering. Det finns inget medicinskt med den. Den är enbart till för att elchocka människor.

Det finns inga tester om säkerhet runt ECT-maskiner. De vill inte testa den för den är inte säker och inte effektiv. Den skapar bara hjärnskador, vilket är känt inom neurologin att orsaka en slags temporär eufori, vilket psykiatrikerna tolkar som att patienten är botad.

För att komma runt att slippa testa den krävde psykiatrikerna att den skulle uppgraderas till säkerhetsklass ll, där inga säkerhetstester krävs, med sådana medicinska saker som kontaktlinser, rullstolar och kondomer. Inga av dessa orsakar hjärnskador eller minnesförlust.

Tidigare klassificerades ECT-apparaten i säkerhetsklass lll, med sådana apparater som defibrillator, pacemaker och hjärtklaffprotes.

På grund av allmänna protester beordrade amerikanska läkemedelsverket en hearing för att avgöra giltigheten av en klassificering. ECT-offer flög till Washington för att vittna. En kvinna berättade att hon gjorde en IQ-test efter ECT-behandlingen och tillfrågades om hon visste hur många invånare det fanns i USA. ”1000”, svarade hon. När han frågade igen, svarade hon ”2000”.

Majoriteten i panelen höll med om att ECT-apparaten borde stanna kvar i klass lll och att säkerhetstester borde göras.

Men FDA ignorerade panelens rekommendationer och breddade användningen av ECT-apparater som en klass ll produkt. Trots att tiotusentals människor intygar om att den är skadlig och säger nej.

Vi kommer att få se en tsunami av hjärnskadade människor med minnesförlust.

_________________________________________________________________________________________________

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page