top of page

ADHD-barn görs till superhjältar med karamellsmakande amfetamintabletter


Psyko Pharma, den psykiatriska läkemedelsindustrin, är mycket intresserade av barn, men inte på samma sätt som normala människor. Nej, de lockar till sig barn, med Superhjältar och karamellsmakande ADHD-droger – ungefär som fula gubbar. De ser en enorm potential i barn, men inte på samma sätt som normala människor. Nej, här handlar det om stora pengar. Närmare bestämt 85 miljarder kronor per år.

Ett av sätten de riktar sig till barn är att de gör ADHD-barn till superhjältar, inte för att höja deras självkänsla, utan för att de skall ta mer ADHD-droger.

Läkemedelsindustrin har bidragit till producerandet av ett antal serietidningar med namnet MediKidz för att indoktrinera barnen i vad de diagnostiserats med. Det har även producerats en svensk serietidning. Ett läkemedelsbolag sponsrade en serietidning med namnet ”Peter har ADHD” med 50 000 ex till skolbarn. Den hade det fantastiska budskapet: ”Fastän medicinen är bra för dig är den farlig för dina vänner.”

(se bifogad bild)

Det finns även MediKidz för dem med diabetes och cancer och hur kroppen fungerar vilket naturligtvis kan ha ett visst värde. Men här liknar det mer Alice i Underlandet när de skall försöka förklara vad ADHD är – och framförallt varför de skall ta sitt amfetamin varje morgon.

Inte för att amfetamin gör barnet något gott, även om det smakar gott, men man tänker nog i första hand på läkemedelsbolagen som säljer ADHD-droger. De måste ju upprätthålla sin vinstmarginal. Naturligtvis förnekar de att de riktar sig till barn, men läkemedelsbolaget Shire, som av en händelse tillverkar flera ADHD-droger, inklusive Adderall, den mest säljande ADHD-drogen i USA, sponsrade 50 000 kopior av serietidningen och den fantasi som framhåller att narkotika skulle hjälpa barnen. (1) I direkt motsatts till alla långtidsundersökningar som bevisar motsatsen. (se länk nedan)

I alla fall och oavsett vad, Medikidz använder sig av superhjältar såsom Skinderella som tar hand om hud och ben, Gastro tar hand om mage och tarm och den senaste, Axon, är hjärnspecialisten som tar med barnet in i hjärnan för att förstå vad ADHD är. Allt sker i fantasilandet MediLand, en planet skapad som en människokropp.

Tydligen måste man använda sig av Superhjältar för att fylla barnen med komiska och fantasifyllda, inte vetenskapliga, fakta till varför det fått en diagnos påtvingad sig – med åtföljande närmast obligatoriska amfetamintablett, vilket får dem att känna sig ”kymiga, underliga,” enligt deras egna ord, när de väl tillfrågas vad de gillar medicineringen, vilket så gott som aldrig görs. När de inte får åka ambulans till akuten.

Fast nu är det ju så att det inte finns några som helst belägg för att ADHD ens existerar som en sjukdom eller störning. I så fall som Peter Pans önskefe Tingeling, som troligen har en släng av ADHD, eller möjligen som hjärnspöket Ghozt.

Det finns i alla fall inga tester som kan fastställa att någon har den fiktiva diagnosen ADHD. Vilket bekräftas av världens största forskningsinstitut, National Institute of Health (NIH) som i consensus sagt: ”Det finns inga data som indikerar att ADHD beror på en felfunktion i hjärnan.” (2) Och det uttalandet har man inte ändrat på. Och därmed så kan man inte längre kalla ADHD funktionsnedsättande. Något som kanske Försäkringskassan borde ta en titt på.

Det är inte så att barnen inte kan ha problem. Ingen kritiker av ADHD-droger förnekar detta. Kritiken handlar om den påstådda och skenbara hjälpen. Kritikerna är långt mer måna om barnen än förespråkarna av amfetamin och deras anhörigföreningar.

Den ENDA anledningen till att man sjukförklarar barn med ADHD, eller påstår att det skulle vara något fel på hjärnan, är så att barnen kan medikalizeras! Utan diagnos, ingen ”medicin”. Det är därför det är sådant tryck på att barnen skall få utredning och en diagnos.

Och för att vara säker på att barnen skall ta sin amfetamintablett har läkemedelsbolaget Adzenzy tagit fram sockrade ADHD-tabletter som ”tuggbara, smälter-i-munnen med karamellsmak”. Detta är lockord som skall få allt fler barn att tugga amfetamintabletter – vilka vi snart kommer att få se i Sverige, som faktiskt ligger i topp vad det gäller konsumtion av ADHD-droger.

Men det tar inte bort den dåliga smak som uppstår när man inser att detta är ren narkotika, i samma narkotikaklass som kokain, och enligt en av världens främsta hjärnforskare, vad det gäller Ritalina (metylfenidat), faktiskt starkare, med större potential att skada hjärnan.

Och nu kommer även ADHD-tabletter i form av metamfetamin, samma drog som Hitler gav hundratusentals tyska soldater i slutet av kriget för att de skulle kriga bättre – vilket de inte gjorde. Och inte blir barnen bättre i skolan heller.

Ritalina och Adderall med flera andra ADHD-droger kommer med 44 officiella varningar från åtta länder, för mani och psykos, våldsamheter, fientlighet, aggression, krampanfall, ångest, beroende, självmordstankar och även direkta dödsfall. Den senaste varningen kommer från Sverige där Läkemedelsverket nyligen varnade för hjärtflimmer.

Från Psyko Pharma kommer dock lockord såsom ”subtil, sofistikerad och kreativ” för att beskriva effekterna i reklam riktad till barnen för att expandera vinsterna. (3)

När man inser att det säljs ADHD droger för ca 10 miljarder dollar (85 miljarder kr) år 2015 så inser man lättare initiativen, fantasin och drivkraften. (4) Hur mycket detta är, förstår man kanske bättre när man får reda på att det tar 32 år för en person att räkna till en miljard, om han räknar ett tal i sekunden – 24 timmar om dygnet. Alltså totalt 2720 år för att räkna till 85 miljarder.

Vi behöver inte längre vara rädd för sjaskiga unga män som stryker runt skolgårdarna och försöker sälja sina piller. I dag är det män i vita rockar som står för den legala distributionen. Män i Armanikostymer styr kartellerna.

När vi tillfrågade Giftinformationscentralen i Sverige hur många förgiftningsfall från ADHD-droger som rapporterats så visade det sig att det under åren 2011-2014 inkom 1432 samtal om förgiftningsfall. Och samtalen ökade hela tiden, under 2014 inkom hela 389 rapporter om förgiftningsfall med barn. Och det handlar nu inte bara om oavsiktliga förgiftningsfall, nej, här handlar det om allt från ”vanlig” medicinering till uppriktiga självmordsförsök. 123 av dessa barn (i åldrarna 10-19) klassificerades som fall av ”suicidförsök eller överdosering i annat självdestruktivt syfte”. 24 barn fick åka ambulans till akuten 2014. Har vi hört media rapportera om det?

Media har hjärntvättat allmänheten, och för den delen, själva blivit hjärntvättade, med propaganda om att den amfetamin och amfetaminliknande narkotika barnen får är ”medicin”, precis som diabetiker får insulin. Sen när hade någon amfetaminbrist?

Och nu med Socialstyrelsen senaste rekommendationer vid ADHD-behandling så skall barnen få amfetamin direkt efter diagnos. Tvärtemot de rekommendationer som utfärdats under året av FN:s barnrättskommitté och Europarådets parlamentariska församling (PACE) och som vill se narkotikabehandling som absolut sista utväg (”… a last resort”).

Men som om att det inte skulle vara nog med att mer än 10 % av alla pojkar i 22 kommuner i Sverige får ADHD-droger så vill nu Barnombudsmannen (BO) införa könskvotering, dvs. att flerflickor skall få amfetamin. BO tycker det är orättvist att fler pojkar än flickor skall få amfetamin.

Problemet med fantasifulla, osårbara Superhjältar är att de är kapabla till extraordinära krafter och förmågor. Ungefär så som någon känner sig som tar amfetamin. Men i den verkliga världen är smaksatta amfetamintabletter varken säkra eller effektiva, det bara känns så när man tagit dem. Det var bland annat därför de förbjöds i Sverige i slutet av 1960-talet när den då legala utskrivningen orsakade en hel del dödsfall och ett närmast ostoppbart narkotikamissbruk.

Att använda superhjältar för att beskriva en icke existerande hjärnstörning gör den inte mer verklig. I den verkliga världen är människor som pushar droger till barn, med serietidningar och karamellsmak, inga Superhjältar … de är skurkar.

(1) Alan Schwarz, “The Selling of Attention Deficit Disorder,” The New York Times, 14 Dec 2013,http://www.nytimes.com/2013/12/15/health/the-selling-of-attention-deficit-disorder.html?src=me&ref=general; Richard Feloni, “These Are The Ridiculous Ads Big Pharma Used To Convince Everyone They Have ADHD,” Business Insider, 16 Dec 2013,

(2) “NIH Consensus Report Highlights Controversy Surrounding ADHD Diagnosis and Stimulant Treatment,” Ethical Human Sciences and Services, Vol. 1, No.1, 1999,

(3) Rebecca Robins, “Comic books. Lesson plans. How drug companies target kids,” STAT, 2 Jun 2016, https://www.statnews.com/2016/06/02/drug-marketing-kids/; Sarah Beller, “Homework, Brought to You by Pfizer! How Drug Companies Are Targeting Kids,” the influence, 2 Jun 2016,http://theinfluence.org/homework-brought-to-you-by-pfizer-how-drug-companies-are-targeting-kids/.

(4) IMH Health Report – Global Use of Medicines Report 2015

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page