top of page

Sverige daltar med läkare som skriver ut narkotikaTvå av Sveriges mest kända psykiatriker som verkat i Skåne, varav en professor i psykiatri (1) har blivit av med sin läkarlegitimation och den andre (2) sin förskrivningsrätt för narkotiska preparat. De har tillsammans skrivit ut hundratusentals narkotiska tabletter till missbrukare, kriminella och till och med gängledare i Malmö under flera år. I USA hade de här psykiatrikerna hamnat i fängelse i flera år, här får de lite smäll på fingrarna.


Våldet i Sverige exploderade med början i Malmö för några år sedan. Som vi vet idag så spelar narkotiska droger en stor roll för våldet. Deras ”distribution” av droger, såsom Tramadol, kan ha spelat en stor roll för ökningen av våldet i området. Vissa ”patienter” fick tusentals tabletter, vilka de naturligtvis sålde vidare. Syftet med ”distributionen” var enligt professorn i psykiatri ”att minska på våldet”. De lade istället grunden till våldet och skjutningarna. De som mördar tar narkotiska droger för att döva sitt samvete.


Vi kan bara nämna Rohypnol som skapade mördare utan samvete. Det var KMR som fick stopp för Rohypnol genom att anmäla det till socialministern som skickade det till Socialstyrelsen, varmed de tackade KMR för en välformulerad anmälan och önskade att andra kunde göra likadant.


KMR har jagat de här två psykiatrikerna under åren och skrivit flera avslöjande artiklar. Nu skedde något i alla fall, efter ständiga påtryckningar från KMR. De kan inte längre skiva ut, men det avskräcker inte andra läkare. Att lura staten på skattepengar kan vara mångdubbelt värre.


KMR skickade in en lång redogörelse från IVO till åklagaren i Malmö som i detalj beskrev mängden narkotika som den ene psykiatriprofessorn skrivit ut. Förundersökningen lades dock ner då åklagaren inte hittade några åtalspunkter(!). KMR kontaktade då föreningen Svenska Narkotikapoliser, som försvarade sig med att de ”inte spanat på psykiatern, och därmed inte kunde göra något”. Därefter kontaktade vi HSAN ett flertal gånger för att höra hur det gick med ärendena gällande de två pykiatrikerna. Det tog över ett år innan beslut kom.


Långvariga fängelsestraff i USA

I USA har de tröttnat och sätter läkarna i fängelse. Nyligen dömdes en psykiater från Florida till fängelse i tre år. Dessutom måste han betala 400 000 dollar i böter och nio lyxbilar förverkas, inklusive en ny Aston Martin, en Corvette, en Ford Mustang och en Porsche GT4. (3)


Enligt US Department of Justice så fick ”patienterna” betala 400 dollar för ett besök och ett recept på narkotiska preparat, främst ADHD-amfetamin och opioider. Han gjorde inga som helst medicinska undersökningar som skulle kunna berättiga ett recept.


DEA skickade in 18 undercover agenter som patienter vilka låtsades som de hade stora missbruksproblem. Trots det skrev han ut narkotiska preparat utan problem. Han ökade styrkan på receptet varje gång de frågade efter större dos.


Han slapp ganska lindrigt undan.


12 års fängelse

En läkare från Pennsylvania fick 12 års fängelse för att ha skrivit ut narkotika till en patient som dog av överdos. Han erkände att han inte skrev ut dem för medicinska skäl och att han oftast skrev ut recept på höga doser utan medicinsk undersökning. Ibland träffade han inte ens patienten. (4)

Läkaren mutades också att skriva ut Subsys fentanyl spray som endast är godkänd för cancersjuka patienter med svår smärta. Han fick totalt 140 000 dollar under en tvåårsperiod för att skriva ut Subsys till patienter som inte var indikerad.

För att dölja mutorna skrev bolaget som mutade honom beskrev utbetalningarna som honorar för utbildningspresentation av Subsys.

Subsys tillverkades av Insys, ett företag vars grundare och CEO var John Kapor som dömdes till fem års fängelse 2019 för hans roll i att muta denna och andra läkare.


"Den här läkaren anklagas för att vårdslöst förskriva tusentals doser fentanyl och andra smärtstillande medel till människor utan legitima medicinska syften," sa åklagare Justin Herdman. "Vi kommer att förfölja läkare som översvämmar våra gator med piller och [fentanyl]plåster lika aggressivt som vi gör med kartellerna och narkotikasmugglarna som försöker dra nytta av drogepidemin."


"Läkare avlägger en ed att inte göra någon skada, men den här läkaren jagade girighet över sin ed", säger FBI:s specialagent Eric B. Smith. "FBI kommer att fortsätta ansträngningarna för att utrota läkare som bidrar till den dagliga beroendeepidemin vi står inför och hålla dem ansvariga."


Hundratals läkare har åtalats och dömts för överförskrivning av narkotiska preparat och har bidragit till den enorma katastrof med opioider som tagit död på över 500 000 amerikaner.


Det är dags att även Sverige skruvar åt tumskruvarna på hundratals svenska överförskrivande läkare innan vi får samma situation här som i USA med gränslöst våld och dödsfall. Vi vet ju redan att psykiatrins droger ligger bakom dagens våldet.

 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu


Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten


Comments


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page