ADHD-droger ändrade hjärnan på barn redan efter fyra månader.
”Värre än kokain”. Krymper hjärnan med 10%
KMR har varnat för detta sedan 1988. Ett flertal studier bekräftar varningarna. En ny studie visar att centralstimulerande ADHD-droger, främst Ritalina, uppvisade signifikanta förändringar i den vita hjärnsubstansen, som ligger precis innanför hjärnbarken, och som är vital för kommunikationen mellan delar av hjärnan. Tidigare forskning visar även att Ritalina påverkar hjärnan ”värre än kokain” vilket chockade forskarna. En studie på KI bekräftar detta. En annan att hjärnan krymper. Beteckningen ”Shrinks” (hjärnkrympare) för psykiatriker har därmed fått en verklig betydelse.
Skanning av barnens hjärnor visade stor skillnad på de som fick Ritalina och de som fick placebo. Det visar att barns hjärnor är synnerligen känsliga för förändringar under utvecklingen.
Forskarna varnade för att de långsiktiga verkningarna av Ritalina på hjärnan i stort sett är okända.
– Detta är den första studien där vi undersöker obehandlade patienter, vilket naturligtvis är helt avgörande för att ta reda på hur medicineringen påverkar en hjärna under utveckling, sade en av författarna bakom den aktuella studien, Liesbeth Reneman vid Universiteit van Amsterdam (UVA), till tidskriften Radiology där studien publiceras.
Nu har det visserligen gjorts en sådan undersökning som vi redovisar nedan, men denna nya studie är synnerligen intressant och har fått uppmärksamhet världen över. Man undersökte 50 pojkar och 49 unga vuxna som hade diagnosen ADHD men som inte fått Ritalina. Därefter fick de Ritalina eller placebo i 16 veckor. Därefter undersöktes deras hjärnor med magnetkamera. Efter bara fyra månader upptäcktes markanta förändringar i den vita hjärnsubstansen.
Reneman sade till Medscape Medical News : "Vi vet ännu inte om dessa effekter är reversibla eller inte och om de är relaterade till funktionella eller beteendeförändringar under en längre tid.”
Tidigare undersökningar har visat att ADHD-droger krymper hjärnan med upp till 10 procent. (1998 National Institutes of Health (NIH) Consensus Conference on ADHD). Ordet shrinks har fått en signifikant betydelse.
Man har alltså gett amfetamin till barn med utvecklande hjärnor i flera decennier utan att veta hur det påverkar hjärnan på dem. Reneman var också oroad över att en allt större grupp ungdomar som inte hade ADHD-diagnos använde stimulantia för att förbättra sina skolresultat, eller som rekreationsdrog.
Värre än kokain – forskare blev ”chockad utav helvete!”
En av de främsta internationella ADHD-experterna har tidigare bevisat vad kritiker sagt i alla år: ADHD-droger skapar skadliga förändringar i hjärnan. Forskningen visar att personer med en ADHD-diagnos hade normal hjärnaktivitet till att börja med, men fick tydliga skadliga hjärnförändringar efter ett års behandling med metylfenidat (typ Ritalin, Concerta).
Det är en av ADHD-diagnosens ”fäder”, professor James Swanson, tillsammans med en av de främsta experterna på skanning av hjärnan, Nora Volkow från New York, som presenterat de avslöjande rönen.
Forskningsresultaten publicerades i artikeln “Long-Term Stimulant Treatment Affects Brain Dopamine Transporter Level in Patients with Attention Deficit Hyperactive Disorder”, i PLOS ONE samt även JAMA. (1)
Nora Volkov, vid Brookhaven National Laboratory, som räknas som ledande inom avbildning av hjärnskador efter droger, blev ”chockad utav helvete” (Sic) när hon såg resultaten, berättade hon för Washington Post, och ”forskningen visar helt klart att påståendet att Ritalina är ett svagt stimulantia är fullständigt felaktigt.” PET-scanning av hjärnan visar även att Ritalina är starkare än kokain och ännu mer beroendeframkallande.
· Forskarna undersökte med PET-scanning de kroniska effekterna (ett år) av metylfenidat på 18 tidigare omedicinerade vuxna personer med en ADHD-diagnos;
· Man jämförde resultaten med en kontrollgrupp på 11 vuxna, utan ADHD-diagnos, som alltså inte fick metylfenidat;
· Det fanns inga skillnader i ”dopaminförsörjningen” mellan den omedicinerade ADHD-gruppen och kontrollgruppen, till att börja med. Som forskarna säger i artikeln: “The comparison of DAT [Dopamin Transporter] availability between groups (ADHD vs. Controls) for the baseline scan did not differ”).
· Däremot fanns det mycket tydliga skillnader hos ADHD-gruppen efter att denna fått metylfenidat i ett år; men inga skillnader hos kontrollgruppen efter motsvarande tid. Som forskarna skrev: “Twelve months of methylphenidate treatment increased striatal dopamine transporter availability in ADHD (caudate, putamen and ventral striatum: +24%, p, 0.01); whereas there were no changes in control subjects retested at 12-month interval.”
Det unika med denna forskning är att den gjordes på personer med ADHD-diagnos, som inte tidigare fått ADHD-droger (Concerta, Ritalin, Strattera). Så gott som alla tidigare studier, från vilka spekulationer och färgglada bilder på ”ADHD-hjärnor” presenterats, har gjorts på personer som får eller fått psykostimulantia. Man har med andra ord i dessa studier mätt effekterna av drogerna på hjärnan och presenterat det som bilden av en ”ADHD-hjärna”.
Man kan säga att drogerna skapade det tillstånd i hjärnan som psykiatriker sade sig bota med drogerna.
Vi har här tydliga bevis för att kroppens reaktion på det toxiska ämnet (metylfenidat) är att försöka motverka det skadliga angreppet. Ritalin/Concerta ökar mängden dopamin genom att blockera återupptaget (”by blocking the dopamine transporter (DAT)”); kroppens reaktion blir, som forskarna uttrycker det ”upregulation of dopamine transporter availability”, som när medicineringen avbryts leder till en till en sänkning i ”dopaminförsörjningen”. Och som forskarna skriver: “We hypothesize that the increased DAT availability is a compensation for the pharmacologic occupancy of DAT (estimated to be greater than 50%) and the increased elevations in synaptic DA.”
Svensk undersökning från KI
En svensk undersökning bekräftar den amerikanska rapporten. Undersökningen som till och med presenterades i Dagens Medicin visar att även låga doser av amfetamin kan ge skador och förändringar i hjärnan. Bland annat påverkas minne, inlärning och uppmärksamhet – ironiskt nog de funktioner drogen påstås hjälpa. Neurobiologen och medicine doktor Rochellys Diaz-Heijts vid Karolinska Institutet som stod bakom forskningen sade:
– Vi hade inte väntat oss detta. Studien visar att påståendet att Ritalina skulle vara en svag stimulantia är helt fel. Centralstimulerande medel kan ge långvariga förändringar i hjärnan hos barn.”
Men detta är naturligtvis ingen nyhet. Barnneurologen Fred Baughman från USA som själv upptäckt verkliga neurologiska barnsjukdomar har länge ansett att ADHD inte existerar som en sjukdom/störning i hjärnan. I sin bok beskriver han den forskning som lett fram till att miljontals barn får starka amfetaminpreparat, med avsikten ”att fylla läkemedelsbolagens fickor”.
Han tar upp exemplet med 400 magnetröntgenbilder som gjordes på 400 barn, som fortfarande refereras till som vetenskapligt underlag. Hälften av barnen hade ADHD-diagnos. Psykiatrin på högsta nivå i USA (NIH) ansåg genom denna studie att barnens hjärna utvecklade sig senare hos ”ADHD-barn” på grundval av dessa bilder. Vad de inte rapporterade var att 66 procent av ADHD-barnen hade gått på kraftig centralstimulantia, amfetaminliknande preparat, innan, vilka bevisligen undertrycker tillväxt, vilket naturligtvis inkluderar hjärnan. Detta var vad de såg. Tidigare undersökningar har visat att ADHD-droger krymper hjärnan med 10 procent. (1998 National Institutes of Health (NIH) Consensus Conference on ADHD)
Den slutliga spiken i kistan på ADHD-behandling med amfetamin slogs in genom MTA-studien. En studie där uppföljning finns för 3 år, 6 år, 8 år och 16 år. En studie där inblandade psykiatriker skulle bevisa att ADHD-preparat var ”säkra och effektiva” – minskade risken för missbruk, kriminalitet, skolmisslyckanden, och saknade menlig effekt på barnens fysiska utveckling. Men bevisade motsatsen.
16-årsuppföljningen av MTA-studien publicerades 2017. De egentliga resultaten av behandlingen var långt värre än vad som framkom i de olika publikationer som MTA-studien gick igenom.
• Barn som fortsätter att ta psykostimulantia blir som unga vuxna i genomsnitt runt 4 centimeter kortare än barn som inte fått preparaten eller som fått dem i liten mängd;
• Barnens normala utveckling hindras av de narkotiska preparaten; de växer inte som de ska – vilket naturligtvis påverkar den växande hjärnan;
• Psykostimulantia, som Ritalin och Concerta, hade inga positiva långtidseffekter alls för barnen;
• Tidigare hade forskarna tvingats medge att behandling med psykostimulantia var förenad med utveckling av ett mer aggressivt och antisocialt beteende.
Gigantiskt experiment
Det pågår ett gigantiskt experiment på våra barn. Miljontals barn ges amfetamin och amfetaminliknande ADHD-droger världen över. Omkring 4-5 miljoner barn och ungdomar i USA. 80 000 i UK och 61 000 får Centralstimulantia/Ritalina i Sverige. 5000 får andra mediciner. (2) På Sergels torg i Stockholm kunde man se tuggande amfetaminister flitigt vevande med armar och ben (väderkvarnar) uppvisa alla symtom på nerv och hjärnskador. Det borde vara nog för att höja alla röda flaggor. Psykiatrikerna och deras allierade läkemedelsbolag gör allt för att hissa ner dem.
Referenser:
Referens till studie i USA:
1) JAMA, 22/29 augusti, 2001 – Vol 286, No 8, s. 905
Artikeln: “Long-Term Stimulant Treatment Affects Brain Dopamine Transporter Level in Patients with Attention Deficit Hyperactive Disorder” publicerad i PLOS ONE den 15 maj 2013,
(Om länkarna inte fungerar, kopiera och klistra in i webläsare)
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu
Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten
Comentarios