top of page

ECT – Tortyr eller Terapi Ger hjärnskador – del lll


Electrochock var så motbjudande namn för psykiatrin att de bytte namn till elektrokonvulsiv terapi. Men det är ingen terapi och det har aldrig varit terapi.

För att dölja skadorna och chocken hos de som tittade på, lade psykiatrikerna till bedövning och muskelavslappnande medel för att dölja de groteska konvulsionerna som kunde bryta av tänder, ben, armar och rygg på patienterna.

Nu var ECT plötsligt ”modern”. Men bakom fasaden är ECT lika brutal som den alltid varit. Och resultaten förblir densamma: ett epileptiskt grand mal anfall och hjärnskador. Det enda som förändrats var marknadsföringen.

Men trots säljsnacket så vet psykiatrikerna inte hur ECT fungerar, de bara brakar på med högspänning genom de ytterst känsliga nervcellerna i hjärnan. Man påstår att det är liten strömstyrka, men till skillnad från ECT-apparater så är väggurtag inte avsedda att chocka folk. I USA och andra länder har de jordfelsbrytare vid alla väggurtag som stänger av strömmen vid 0,006 ampere efter 25 millisekunder. Moderna ECT-apparater levererar dock mellan 0,800 till 0,900 ampere under mycket längre tid. Vilket är 150 gånger den lagliga gränsen som satts för att skydda mot dödliga stötar. Men det är vad som skickas genom huvudet med ECT-apparater.

Den muskelavslappande drog de använder används också för dödliga injektioner. Den paralyserar alla muskler i kroppen. Då den är så effektiv används den vid avrättning av dödsdömda fångar, där andningen upphör. Psykiatriker använder den vid elektrokonvulsiv terapi. Men den paralyserar naturligtvis även andningen hos patienten. Därför måste man ge konstgjord andning. Samma drog – samma effekt.

Problemet är dock att studier visar att ECT under bedövning kan ge mer hjärnskador än innan. Anledningen är att muskelavslappningen höjer krampanfallströskeln, vilket medför att mer elektricitet krävs för att framkalla ett krampanfall. Och ju mer elchocker en patient får, desto högre blir tröskeln. Så psykiatrikerna vrider upp elektriciteten ännu mer varje gång. Detta orsakar hjärnskador, vare sig patienten fått muskelavslappnande medel eller inte. Det muskelavslappnande medlet gör inget för att skydda hjärnan, bara kroppens muskler. Det finns patienter som fått över hundra elchocker.

Att man är medvetslös under elchocken gör inget för att skydda hjärnan, man erfar samma trauma som om man var vaken.

Tidigare använde man 80 volt, vilket är lite jämfört med dagens ECT med högspänning upp till 460 volt. En annan mycket allvarlig sak är att strömmen ökar temperaturen upp till 50 grader i hjärncellerna, som skadas eller kan till och med dö. Om man tittar på patienters magnetröntgen så ser man att det faktiskt finns områden i hjärnan som försvunnit – ungefär som någon med alzheimer.

______________________________________________________________________________________

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page