top of page

WHO rekommenderar: Förbjud elchocker på barn


Tack vare att KMR i USA (CCHR) förra veckan uppmärksammade att små barn elchockades har två ledamöter från Pennsylvania redan lämnat in ett lagförslag om att förbjuda elchocker till barn under 16 år. (1) I Sverige kommer Socialstyrelsen istället att rekommendera elchocker till fler barn.

Amerikanska Psykiatriföreningen (APA) i USA för just nu en intensiv kampanj för att få elchocka fler människor, och då i synnerhet barn. Idag elchockas barn 0-5 år i fem delstater.

Amerikanska läkemedelsverket, FDA, håller på grund av detta på att utreda om de kan sänka farlighetsgraden på elchocksapparaten. Psykiatrin vill ha den i samma säkerhetsklass som hörapparater och rullstolar. Om detta går igenom kommer det att återspeglas i Sverige inom en snar framtid med en tsunami av elchocker, också på barn – eftersom antidepressiva inte fungerar.

När APA hade årsmöte i Atlanta, USA den 14 maj förra året och lanserade sina planer på att öka antalet behandlingar med elchocker möttes psykiatrikerna av en massiv KMR-demonstration med 300 deltagare som krävde ett förbud mot att psykiatrikerna planerar att elchocka fler barn.

Elchocksbehandling, är en teknik som uppfanns 1938 vid ett besök på ett slakteri. Psykiatriker Ugo Cerletti såg där att man bedövade grisar med elchocker innan slakten. Han började omedelbart tillämpa detta på människor – och elchocksbehandlingen var född.

Det förekom dock redan under första världskriget, då man elchockade ”granatchockade” soldater för att få tillbaka dem i krigslinjen. Tydligen föredrog de kriget framför elchockerna, som gjordes utan bedövning.

Kan dagens elchocker vara någon slags variant av detta för att chocka tillbaka folk i livet?

Elchocker sänder stora mängder el till hjärnan för att framkalla konvulsioner, ett grand mal epilepsi-anfall. Ben gick av, tänder och tungor bets sönder och ryggar knäcktes av behandlingen och man var till slut tvungen att söva ner patienterna och ge dem muskelavslappnande medel. Till en början använde man curare. Om inte bordet isolerades dog patienten av elchocken.

Amerikanska Psykiatriförbundet (APA) pressar för närvarande Food and Drug Administration (FDA) för att omklassificera ECT- apparaten för att kunna använda den på fler barn. De vill att elchocksmaskinen skall gå från säkerhetsklass II, samma som defibrillator och pacemaker, till säkerhetsklass I, där kondomer, rullstolar och hörselapparater finns registrerade.

Man har försökt undvika associationerna med Gökboet i alla tider. Det började med olika namnbyten för att det skulle låta bättre: elbehandling, ECT, ECT-behandling, elstimulerande terapi, elektrokonvulvsiv behandling/terapi och nu elbehandling. Det är exakt samma el och effekt som under Gökboets tid.

ECT ges till uppskattningsvis 100 000 människor varje år i USA. Men det har inget att göra med att bota människor. Inkomsterna från elchocksbehandling är enorma, därav kampanjen för att få utöka behandlingarna.

I Sverige ges ca 40 000 elchocker per år, vilket faktiskt gör Sverige till en av de största användarna av ECT per capita. Även i Sverige ger man elchocker till barn, och användningen är på uppgång. När Socialstyrelsen släpper sina riktlinjer kommer användningen att eskalera, då riktlinjerna innebär att elchocker till barn blir första alternativet om annan behandling inte fungerar, dvs. psykiatriska droger – vilket de inte gör.

FDA är dock medveten om faran med ECT. I själva verket så rekommenderar FDA idag en «tydligt placerad» varning på alla ECT-apparater som säger «Den långsiktiga säkerheten och effektiviteten av ECT-behandling har inte demonstrerats. «

Samma rapport listar effekter som förknippas med ECT:

Långsiktiga problem med «självbiografiska minnet» (kunskap om sitt eget liv)

Smärta och brännskador på huden

Otillräcklig eller bristande andning

Hjärtattack

Stroke

Död

Under marschen lästes WHO:s rekommendation till regeringar upp:

”Det finns inga indikationer för användningen av ECT på minderåriga, och därmed bör detta förbjudas genom lagstiftning.”

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page