top of page

Chefer på läkemedelsbolag arresterade för organiserad plan att överförskriva dödliga opioider


Bilden från New Hampshire State Police Forensic Lab visar förhållandet mellan dödlig dos av heroin och fentanyl

Det är ingen tillfällighet att samma smärtstillande drog som dödade Prince har dödat hundratusentals människor. Förra veckan arresterades chefer och anställda för en

sammansvärjning

att systematiskt överförskriva opioider; opioider som dödar fler människor än heroin och faktiskt har sänkt medellivslängden i USA.

USA – Centers for Disease Control and Prevention (CDC) släppte uppgifter förra veckan som visar att dödsfall från överdoser som orsakas av syntetiska opioider, såsom fentanyl-drogen som dödade Prince, ökade med nästan 75 procent 2015. Samma dag tillkännagav den federale åklagaren i Massachusetts arresterandet av sex tidigare anställda, inklusive en tidigare VD och två tidigare vice verkställande direktörer hos läkemedelsbolaget INSYS som tillverkar Subsys, en kraftig fentanylprodukt.

De anställda anklagas för att ha mutat läkare och i övrigt ha konspirerat för att framkalla överförskrivning av en mycket kraftig fentanylprodukt som kallas Subsys som man sprejar under tungan. Subsys är i första hand avsedd för cancerpatienter med svåra smärtor som prövat alla smärtstillande utan hjälp. Fentanyl är 100 gånger starkare än morfin. Detaljerna i åtalet avslöjar en mängd oärliga metoder genom vilka läkare och försäkringsbolag övertygades om att utfärda och betala recept för patienter som inte hade cancer eller överhuvudtaget behövde smärtstillande. En analys visade att endast 1 procent av alla recept skrevs ut av onkologer. Toppförskrivare fick speciella förmåner där bland annat Insys tilldelade sin egen personal att hjälpa till med kontorsjobb. En försäljare hjälpte en doktor på heltid. Utförskrivningarna av recept på Subsys gick då från två i veckan till elva i veckan, enligt åklagaren. (1)

Sammanlagt en halv miljon människor har dött av överdoser av opioider i USA mellan 2000 till 2015. År 2015 dog 9580 från syntetiska opioider, främst Fentanyl, fler än något annat år tidigare. (2) Samtidigt dog 17 536 personer från smärtstillande opioder, såsom Oxycontin och Vicodin.

Insys betalade läkare att ge utbildande föreläsningar om användningen av Subsys. Det är till synes lagligt, förutom att åklagare hävdar att företaget betalat sagda läkare i direkt proportion till hur ofta de skrev ut Subsys recept. En anställd fick ett SMS från en vice VD som sa att läkarna som anlitades för att hålla föredrag "behöver inte vara bra talare så länge som de skriver ut stora mängder recept på Susbys”.

Dessa "föreläsningar" var ofta inget annat än middagar på exklusiva restauranger där de närvarande endast var de betalda läkarna, de anställda på Insys samt läkarens vänner.

En Floridaläkare fick 275 000 dollar, dolda som föreläsningsavgifter, under tre år.En läkare från Texas fick 67 000 dollar i föreläsningsavgifter. Han hade delat ut redan underskrivna recept till sin anställda som gav dem till patienterna. Minst tre hade dött. En läkare från Michigan arresterades redan år 2014 för att ha lurat Medicare på 7 miljoner dollar genom att skriva ut Subsys till patienter som inte behövde det.

En läkare skrev ut 6404 enheter Subsys under ett kvartal, mer än det kombinerade antal Subsys som skrevs ut av alla de andra läkarna tillsammans inom ett distrikt. Försäljningschefen på Insys för detta distrikt var den rekordutskrivande läkarens son.

Insys fortsatte att arbeta med vissa läkare som skrev ut Subsys, även efter att de blev internt medvetna om att dessa läkare var kända för att vara Dr Feelgood "piller-mills." En medarbetare hos Insys skrev i ett e-mail om en läkare, att företaget skulle fortsätta att arbeta med honom och betala honom föredragsavgifter trots att: "han är mycket lynnig, lat och ouppmärksam. Han dyker i princip bara upp för att skriva sitt namn på receptblocket, om han dyker upp alls."

Insys påstås ha uppmuntrat de anställda i att vilseleda de försäkringsbolag som var ovilliga till utbetalningar för patienter som inte hade cancer. De skulle ha ringt upp försäkringsbolagen och agerat som representanter för läkarens praktik snarare än företrädare för Insys. De blev även instruerade i att lägga på luren när försäkringsbolagen "eftersökte deras arbetsgivares identitet." Företaget hade även blockerat telefonen så att de inte kunde spåra uppringaren.

Dessa anställda anklagas också för systematisk förfalskning av information – till exempel genom att hävda att patienter hade svårt att svälja tabletter – då de visste att det skulle göra försäkringsbolag mer benägna att godkännainköp av Subsys som sprayades under tungan.

Subsy är Insys enda medicin och sålde för 184 miljoner dollar de tre första kvartalen i år mot 238 miljoner under samma period förra året.

Den kraftiga ökningen av opiatrelaterade dödsfall är en av anledningarna till att medellivslängden i USA minskade 2015 för första gången på 22 år. (3)

Samma år redovisade Insys en vinst på 58.5 miljoner dollar, över en kvarts miljard kronor.


Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page