top of page

1 av 4 elever missbrukar ADHD-droger i skolornaDet pågår ett gigantiskt missbruk av ADHD-droger, närmast en epidemi som i USA närmar sig opioidmissbruket. Över 15 miljoner elever är inskrivna på högskolorna. En helt ny undersökning visar att en fjärdedel, faktiskt ända upp till en tredjedel av dessa missbrukar ADHD-amfetamin. Då är inte de 4-5 miljoner skolelever medräknade som får ADHD-amfetamin legalt. Inte heller de 8 miljoner vuxna som får amfetamin på recept. Missbruket är högst i skolor med flest ungdomar med ADHD-diagnos. Vilket beror på att de säljer vidare sina tabletter. Adderall, rent amfetamin, är det som används mest i tron att det skulle hjälpa deras studieresultat, vilket alla studier visar är helt felaktigt.*


I alla tider har läkemedelsbolag, psykiatrin och anhörigföreningar hävdat att ADHD-amfetamin inte skapar missbruk och beroende. Samtidigt har det faktiska missbruket eskalerat till närmast groteska proportioner. Mellan en tredjedel och en fjärdedel av alla högskoleelever i USA använder ADHD-amfetamin illegalt i tron att det skall hjälpa dem med studierna, men också som en ”rekreationsdrog”. Vi har inte nått samma nivåer i Sverige - men är på väg dit. Psykiatrin hjälper aktivt till som vi skall se.


Skadeverkningarna rapporteras inte

Vi har även fått höra att ADHD-drogerna är ofarliga. Det beror helt och hållet på att psykiatrin inte rapporterar om biverkningar och skador. Något som dock en KMR-medlem under stort besvär har fått reda på. Under tio år har bara en handfull biverkningsrapporter lämnats in till Livsmedelsverket, som trots påstötningar vägrat att åtgärda.


Närmare 2500 barn och ungdomar har överdoserat med ADHD-droger i Sverige mellan 2011 och 2022 med transport till akuten, oftast med ambulans.

Nya uppgifter från Giftinformationscentralen (GIC) visar att under 2022 tog 466 barn och unga (10-19) överdoser av ”ADHD-droger” (Ritalin, Concerta, Elvanse) i självdestruktivt syfte eller i självmordssyfte. Det är den högsta procentuella ökningen på ett enskilt år – 66 procent (!). Och då är inte ”vanliga” biverkningar inräknade (minst ett tiotal). Bara ett fåtal biverkningsrapporter har rapporterats gällande överdoseringarna. Därmed ser det ut som drogerna är ofarliga.


USA

Under tre år, mellan 2013 och 2016, fanns det mer än 19 000 rapporter om komplikationer från ADHD-droger till amerikanska läkemedelsverket, FDA. Därefter finns inga offentliga uppgifter tillgängliga. Precis som i Sverige mörklades de. På akutmottagningarna över hela USA fyrdubblades antalet intagningar på grund av två ADHD-droger (Adderall och Ritalina) under en sjuårsperiod. I Florida ökade överdoseringar med dödsfall av amfetamin med mer än 450% mellan 2008 och 2014, rapporterade Milwaukee Journal.


Sålde vidare sitt ADHD-amfetamin för 5500 kronor i månaden

KMR får mail från medlemmar och andra som berättar hur verkligheten ser ut. En medlem berättar om en missbrukare som gick till en psykiatrimottagning och hävdade att han hade ADHD. Han hade läst in sig på internet hur de agerade. Han var redan etablerad amfetaminist så han behövde egentligen inte agera så mycket, amfetamin orsakar överaktivt, berättar han. Istället för att hjälpa honom ut ur missbruket så skrev de ut amfetamin direkt. Meningen är dock att läkarna som skriver ut skall lära känna personen väl innan de skriver ut beroendeframkallande droger. Utredningen skall vara omfattande. Det var helt tydligt att personen var grav narkoman. En bekant till personen ringde mottagningen och berättade om detta. Sköterskan sa att de minsann kunde se vilka som var missbrukare, och utförskrivningen fortsatte. Den här personen gapskrattade när han fick höra det. Han berättade om en kompis som fick ADHD-amfetamin och sa ”om de inte kunde se att han var missbrukare så kan de inte se något överhuvudtaget!”

Han själv fick Elvanse, som består av två sorters amfetamin, i två olika doseringar. Personen gillade dock inte biverkningarna(!) Så han ställde sig utanför mottagningen och sålde sina två burkar Elvanse med 30 tabletter som han fick ut varje månad, en med 30 mg och en med 70 mg, för 5500 kronor. Därefter gick han och köpte rent gatuamfetamin.


Närmast dödliga doser ADHD-droger

Jan gick till Neuropsykiatriska mottagningen på Karolinska sjukhuset, då han kände sig helt utarbetad efter att ha arbetat hårt och länge. Han fick omedelbart diagnosen ADHD – och närmast dödliga doser med ADHD-droger.

– Jag kom ut efter första mötena på Karolinska med en dos på 200 mg Ritalina (initialdos är 10-30 mg), men det dröjde inte länge förrän jag var uppe i närmare 500 mg per dygn, ett halvt gram, och ett tag 600 mg. Psykiatern, som var en av de ledande inom beroendeforskningen i Sverige, var min första läkare.

Jan kollapsade senare, fick en psykos, skar sig själv, stal en bil och voltade tre varv i en trädgård, flydde med polishundar efter sig och vaknade senare upp i häktet bandagerad och undrande vad som hade hänt.


40 000 missbrukar amfetamin

I Sverige har missbruket inte nått de enorma siffror som vi ser i USA och som vi redovisar nedan, men en undersökning 2021 visade att 0,7% av den vuxna befolkningen i Sverige använt amfetamin någon gång de senaste 12 månaderna. Det är 40 000 personer. Det finns inga officiella siffror, men en aktningsvärd del av detta utgör nu användning av ADHD-amfetamin. Man vet att detta missbruk har ökat radikalt. Man vet också att föräldrarna ”nallar ur kakburken” och att framförallt studerande använder det. Eleverna säljer tabletter på skolgården eller byter ut mot hörlurar etc. (1) Missbrukare har börjat injicera det. På Flashback kan man hitta hundratals ”tips” om vilken ADHD-”medicin” som ger bäst kick. Några exempel:


• Jodå, jag har ADHD och jag blir absolut tjackad av Concerta... 60-100 mg

räcker bra.

• Jag får Concerta utskrivet 54 mg. Och jag lovar att du blir helt väck, räcker

med 3-4 du blir så glad så du vill gråta! men som sagt börja lugnt sen

ligger du och spelar snake i 7-8 timmar.

• Jag krossade och kastade i mig 3x36 MG och fick ett jävla rus.

• Det fungerar ypperligt att (miss)bruka concerta i syfte att berusa sig själv... funkar mycket bra!

• Har just lyckats bluffa en psykiatriker om att jag lider av ADHD (krävdes

två besök. Inga tester etc, endast kontant betalning, ingen kortbetalning.

• Kommer ihåg när jag tog två stycken 36 mg första gången. Vilket jävla åka det blev. Sprang runt i lägenheten å sjöng och festade för mig själv. Men det slutade väldigt illa fick kraftig panikångest när det 12 timmar senare gick ur kroppen.

• Jag har ADHD och jag blir precis lika speedad som "vanligt" folk om jag tar amfetamin eller metylfenidat...


Och det ger man barn. Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds universitet, ser allvarligt på missbruket av adhd-droger.

– Det här är ett relativt nytt fenomen. Vi ser i vår studie att sex procent av vuxna svenskar någon gång har missbrukat ett ADHD-läkemedel, och det tycker vi är oroväckande. De är starka mediciner som till fel person eller använd på fel sätt kan ge allvarliga konsekvenser. … De kan vara beroendeframkallande och ge psykiska symtom och framkalla psykisk ohälsa, säger han till Sveriges Radio.


Gigantiskt missbruk i USA

I USA är missbruket av ADHD-droger gigantiskt. Man får ta det som en indikation på vad som kan hända i andra länder.


Receptbelagda stimulantia såsom Adderall och Ritalina … har blivit några av de mest missbrukade receptbelagda medicinerna av unga och tonåringar.”

– Addictionguide.com (2022)


Sammantaget visar uppgifterna att ADHD-medicinerna – som har främjats kraftigt av läkemedelsindustrin – har lämnat ett spår av missbruk och död, fann en undersökning av läkartidningen JournalSentinel/MedPage Today.

"Gatorna är fulla av Adderall", sade Nicolas Rasmussen till tidningen, en medicinsk historiker som har studerat denna historia av amfetamin i USA. "ADHD-amfetamin är grovt överanvänt."


När det gäller ADHD hos vuxna minskade man på antalet symtom år 2013 av American Psychiatric Association (APA). Enligt den nya definitionen måste vuxna nu bara ha fem av nio möjliga symtom; ner från sex av nio möjliga, och symtomen måste ha varit närvarande före 12 års ålder, istället för den tidigare åldern 7. Det orsakade faktiskt en exponentiell ökning av ADHD-vuxna. Idag ca 8 miljoner i USA.


Av experterna i panelen som godkände ändringarna hade 78% ekonomiska band till läkemedelsföretag, enligt en analys av tidskriften PLoS Medicine. (2)


När Socialstyrelsen i Sverige tog fram nationella riktlinjer för förskrivningen av ADHD-droger anlitade man 50 ADHD-experter. 24 av dem tog emot pengar från företag som tillverkar ADHD-droger. (Beskrivet i boken Störningen, av Katarina Bjärwall.)


Telepsykiatri

En stor anledning till det ökande missbruket i USA är telepsykiatri – psykiatri på webben. ADHD-droger kan ordineras direkt till patienter efter ett 30 minuters samtal utan personligt besök.

Cris Wibby började arbeta på online-psykiatriföretaget Cerebral som sjuksköterska. Hon började intervjua vuxna med ADHD på nätet och erbjöd recept på kraftfulla stimulantia som Adderall. Wibby sa att patienter skrek efter Adderall. Hon skulle diagnostisera ADHD under ett 30-minuters videosamtal.

”Hela dagen, varje dag krävde folk Adderall,” sa hon och tillade att ”man kan inte diagnostisera människor på en halvtimme.”

Nu håller dock myndigheter på att se över möjligheten att stoppa utskrivning av narkotiska preparat inom telepsykiatri. (3)


Förskrivning av Adderall i USA ökade med 10% på ett år till 41,4 miljoner recept, samtidigt med att myndigheterna tillät utskrivning av stimulantia utan personligt besök.


I en regeringsstödd undersökning 2020 visade det sig att 1,8 procent av alla personer över 12 år (5,1 miljoner människor) missbrukade receptbelagd ADHD-stimulantia (från senaste undersökningen som görs var femte år). (4)

• En site, likt Flashback (Reddit), hade nära 5000 läsare som delade tips om hur man skulle missbruka Adderall, allt från att lura läkarna till att hitta och köpa från klasskamrater.

• En undersökning om detta 2021 visade att en tredjedel (var tredje elev!) av Collegestuderande i en studie missbrukade ADHD-amfetamin.

• Forskare misstänker att uppåt 43% av Collegestuderande använder ADHD-droger utan recept medan undersökningar visar att bara 17% erkänner det.

• 50% av Collegestuderande och 25% av mellanstadiet och högstadiet med ADHD-diagnos fick förslag att sälja eller dela med sig av sina tabletter.

• 60% av de som missbrukar centralstimulantia använder Adderall.

(5)


20% i en undersökning låtsades ha ADHD-symtom för att få ett recept. Missbruk genom att själv höja doseringen på ett befintligt recept uppgick till mellan 27% och 36%. Upp till 62% uppgav att de givit bort eller sålt sina tabletter till andra elever.

En annan studie visade att en av fyra vuxna med ADHD låtsades ha symtom. Och det var även innan kriterierna för ADHD luckrades upp. (6)


Enligt The National Survey on Drug Use and Health survey 2020 så börjar 650 tonåringar missbruka centralstimulantia varje dag, främst ADHD-amfetamin.


Om nu samhällets (läs psykiatrins) lösning på livets problem i första hand är droger, varför förvänta sig något annat från våra barn och ungdomar.

Referenser:


Psychiatry Int. 2022, 3, 221–235. https://doi.org/10.3390/psychiatryint3030018

 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu


Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 HägerstenComments


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page