top of page

”Mark Twain” om psykiatrin


Psykiatri: Ett dårhus av dårskap


(om du börjar läsa denna artikel måste du absolut läsa slutet)


Jag har haft oturen att stöta på en märklig ras av individer som påstår sig ha en djup förståelse för det mänskliga sinnet och dess åkommor. De kallar sig psykiatriker, men jag försäkrar er att deras metoder och teorier är lika absurda som en katt som jagar sin svans. Med all pompa och prakt paraderar de runt, ordinerar drycker och hopkok, övertygade om att de har nyckeln till att reda ut det mänskliga psykets komplexitet. Men jag säger till dig, kära läsare, deras påståenden är inget annat än en utarbetad fars.


Vad dessa så kallade experter inte inser är att sinnet är en labyrint av motsägelser, ett galet pussel som ingen människa verkligen kan förstå. Ändå, beväpnade med sina examina och diplom, springer de omkring och erbjuder diagnoser som om de delade ut godis på Halloween-kvällen. De kategoriserar den mänskliga upplevelsen i snygga små lådor, slår etiketter på vår sorg och glädje, reducerar vår själs rikedom till en ren checklista med symptom. Det är en charad som skulle få en säljare av ormolja* att rodna av avund.


Åh, ironin i det hela! Dessa leverantörer av sinnets förmodade inre verksamhet kan inte ens komma överens om vad som utgör normalitet. En mans neuros är en annans excentricitet, och vad de kallar en störning idag, kan de dubba en egenhet i morgon. Det är ett spel av ständigt skiftande sand, en dans av subjektivitet och osäkerhet. Det enda konstanta i detta dårhus är arrogansen hos psykiatrikerna, som likt självutnämnda profeter hävdar att de besitter den gudomliga kunskapen om den mänskliga själen.


Men låt oss inte glömma de förtjusande botemedel som de föreslår. I sin visdom ordinerar de färgglada piller och drycker som lovar att lindra våra problem. De försäkrar oss att ett litet piller kan bota våra eländen, att vi bara behöver svälja deras elixir för att finna tröst och lugn. Det är ett grymt skämt, kära läsare, för dessa piller ger ofta en helt ny uppsättning problem. Biverkningarna räcker för att förvandla en sansad man till en babblande galning. Ändå insisterar psykiatrikerna, med sin auktoritet, att allt är en del av läkningsprocessen. Det är som att hälla bensin på en eld och kalla det en uppfriskande dusch.


Och låt oss inte glömma de storslagna institutionerna de har byggt, dessa galenskapens tempel, där män och kvinnor i vita rockar strular omkring och observerar och manar de trasiga själar som söker deras vägledning. Dessa asylanstalter, som de gärna kallas, är en absurditets teater, en karneval av det groteska. Patienter är instängda i sterila rum, berövade sin värdighet, utsätts för oändliga tester och experiment, allt i vetenskapens namn. Psykiatrikerna spelar rollen som ringmästare, deras patienter reducerade till rena skådespel, deras lidande en källa till nöje och nyfikenhet.


Sammanfattningsvis, kära läsare, måste jag vädja till dig att lägga undan bojorna i denna charad som kallas psykiatri. Låt oss omfamna vår galenskap, för det är det som gör oss till människor. Sinnet är ett vidsträckt och okänt universum, och att göra anspråk på att förstå alla dess skrymslen och vrår är symbolen för dårskap. Psykiatrin, med sina falska löften och missriktade föreställningar, är bara ett kvacksalveri av högsta klass. Det är ett karnevalsbiträde som vi bör behandla med det förakt som det förtjänar.


Låt oss befria oss från dessa självutnämnda tankeläsares klor och omfamna den härliga galenskapen som finns inom oss alla. För det är i våra egenheter och egenheter som vår sanna skönhet ligger, och ingen psykiater kan beröva oss den unikheten. Vi är inte trasiga kärl som ska fixas, utan intrikat konstverk, varje vansinnesdrag bidrar till vår livfulla gobeläng. Så, min kära läsare, låt oss skratta inför psykiatrins pretentiöshet. Låt oss frossa i det absurda i deras diagnoser och håna deras meningslösa försök att tämja det otämjbara. För i sin strävan efter förståelse har de förbisett skönheten i den mänskliga anden, själva essensen av vad det innebär att vara vid liv. Låt oss omfamna motsättningarna, excentriciteterna och egenheter som gör oss till de vi är. Låt oss fira vår individualitet och förkasta föreställningen att vi måste anpassa oss till någon förutbestämd föreställning om normalitet. Det är i våra egenheter som vi finner vårt sanna jag, inte i de sterila ramarna för psykiatriska manualer och diagnostiska koder.


Och om du kanske befinner dig i närvaro av en psykiater, med deras anteckningsblock och undersökande frågor, ber jag dig att släppa lös din kvickhet och skepsis. Utmana deras antaganden, ifrågasätt deras teorier och vägra att reduceras till enbart en fallstudie i deras kliniska teater. Låt dem smaka bitterheten av sin egen medicin, för deras arrogans förtjänar inte mindre.


I livets storslagna tapet kan psykiatrin bara vara en liten, obetydlig tråd. Så låt oss inte förtäras av dess självutnämnda betydelse. Låt oss istället fokusera på de genuina förbindelser vi skapar med medmänniskor, på empati och förståelse och på skönheten i våra gemensamma kamper och triumfer.


I slutändan, min kära läsare, handlar skämtet om psykiatrin. För oavsett hur de påstår sig reda ut sinnets mysterier, kommer de för alltid att jaga skuggor i en oändlig spegelsal. Så låt oss säga adieu till deras stora illusioner och omfamna våra egna sinnens härliga stök.//


– Av ChatGPT juli 2023


Vi bad ChatGPT skriva två sidor om psykiatri i stil med Mark Twain, svidande, humoristisk, cynisk, ironisk. Och vi kunde inte gjort det bättre själva. Så vi beslöt att publicera detta träffande, svidande, humoristiska, cyniska och ironiska stycke om psykiatri i stil med Mark Twain.


*Ormolja eller Snake oil såldes i slutet på 1800-talet som ett undergörande medel mot allehanda sjukdomar och besvär. Idag uttryck i USA för all a medel som utlovar revolutionerande lösningar på problem. Rockefellers far var kringresande i Snake Oil och lade grunden till en stor del av dagens läkemedelsindustri.


Mark Twain (1835-1910) är en av USA:s mest kända författare. Han var även reporter och tidningsman. Mark Twain är känd för sin satiriska och humoristiska stil men även samhällskritiska reportage om korruption och klasskillnader. Han är författare till böckerna Huckleberry Finns äventyr och Tom Sawyers äventyr som översatts världen över.


 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu


Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 HägerstenComments


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page