top of page

Grova övergrepp inom psykiatrin över hela EUOktober månad är Världsmånaden för mental hälsa. Både FN och WHO har uppmärksammat omfattande missförhållanden, tvång, sexuella övergrepp, misshandel och dödsfall inom psykiatrin runt om i Europa. Man har krävt en genomgående förändring av psykiatrin, men till synes väldigt lite har skett.


I Storbritannien fick ett BBC Panorama-program för andra gången en reporter att wallraffa på en psykiatrisk anläggning för att undersöka rapporterad patientmisshandel.


Den här gången var det Edenfield Centre, ett av Storbritanniens största mentalsjukhus, som beskrevs som en "giftig kultur av förnedring, verbala övergrepp och mobbning."[30]


Vårdarna slog patienter och låste in dem i isoleringsrum under långa tider, upp till ett år. Reportern spenderade tre månader på Edenfield nära Manchester som stödperson och dokumenterade en mängd övergrepp och filmade även gripande scener.Edenfield Centre, ett av Storbritanniens största mentalsjukhus


• Vårdare svor åt patienter, förlöjligade dem i känsliga situationer – då de klädde av sig – och skämtade om deras självskadebeteenden.

• Patienter blev onödigt utsatta för tvångsmetoder, såväl som slagna och nypta.

• Patienter blev inlåsta i isoleringsrum, avsedda för korta perioder för att skydda mot omedelbar skada, under dagar, månader, till och med år, med endast korta raster.

• Patientövervakning som en viktig säkerhetsmetod, missades regelbundet och anteckningar saknades.

• Använde mycket obscena ord när patienter behövde gå på toaletten, en i personalen kallade en kvinnlig patient ”fet f-tta”och ”om du släpper dig så dödar jag dig!”

• En vårdare skrattar när en patient upprepat blir slagen på bara skinnet.

• En kvinnlig patient som inte ville ha en injektion släpades i foten från stolen in till rummet.


En konsulterande psykiater sade till BBC:s team att det visade på en ”giftig omgivning bland personalen” av korruption, perversion, aggression, fientlighet, brist på gränser” vilket underminerade patienternas återhämtande.

Professor John Baker, expert på mentalvård sa: ”Det finns en mängd fientlighet mot patienterna över hela avdelningen, vilket är oroväckande.”

Dr Van Velsen som såg och hörde allt detta, sa: ”personalen agerade som en mob, inte en grupp professionella vårdare. Det är emot alla policy jag någonsin sett angående tvångsvård.”


Förvaltningen i National Health Services (NHS) Trust stängde av personal efter anklagelser om att patienter misshandlades och polisen inledde en utredning.


WHO har implementerat ny vägledning för att få slut på övergrepp på mänskliga rättigheter inom psykiatrin. Tydligen når den inte psykiatrikerna.


Den wallraffande reportern skrev om upplevelsen:

"En sårbar ung kvinna är inlåst på andra sidan av ett tjockt glasfönster och gråter som jag aldrig hört någon gråta förut. I timmar har jag suttit utanför det lilla rummet och lyssnat på hennes desperata vädjan om att bli utsläppt. Det här är bilden som förföljer mig från de tre månader som jag tillbringade undercover för BBC Panorama som en vårdpersonal... Användningen av avskildhetsrum var den första av många chocker jag stötte på. Avskildhet är endast tänkt att användas i extrema fall, under kortast möjliga tid för att förhindra att människor skadar andra. Men personalen sa till mig att en kvinna hade varit instängd så här i mer än ett år.” Och "Jag tillbringade timme efter timme med uppgiften att observera patienter inlåsta i dessa rum. Några av dem gjorde ett stort intryck på mig. Jag hade helt normala samtal med artikulerade, roliga och våldsamt intelligenta unga människor som har starka ambitioner och önskningar att förbättra sina liv. Men istället är dessa patienter inlåsta i de formativa åren av sina liv. Inte bara det, de sa också till mig att Edenfield faktiskt gjorde dem värre.”[1]


Under 2019 tog och sände Panorama hemliga filmer som visar personal som hotar och hånar patienter medan de skryter om att de avsiktligt skadat dem på det UHS-ägda psykiatriska sjukhuset Cygnet Whorlton Hall.


Därefter arresterade polisen 10 personal från sjukhuset i samband med anklagelserna om "fysisk och psykologisk" misshandel av patienter, som sedan dess har stängts.[2] Ärendet går till rättegång 2023.


Ett flertal andra övergrepp har skett på olika mentalsjukhus. Under nio månader dog tre unga personer på Prestwich Site. Rowan Thompson, 18, dog då han var patient på enheten i oktober 2020, följt av Charlie Millers, 17, i december samma år, och Ania Sohail, 21, i juni förra året. [31] Ingen oberoende undersökning har skett. Föräldrarna är förtvivlade.


Videos: 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu


Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten


Comments


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page