top of page

EXPERTERNA DEFINIERAR ADHD

Äntligen får vi en klar och koncis definition på den annars luddiga diagnosen ADHD. Denna gång av en verklig expert på området, dr Mark Vonnegut (son till författaren Kurt Vonnegut). Kritikerna har ju anfört att det inte finns någon egentlig sjukdom/störning; att begreppet egentligen inte existerar. Nu klarläggs ADHD på två korta minuter, nåja...

DVD text: Diagnosen ADHD kom i fullt bruk 1987. På ett enda år fick 500 000 amerikanska barn diagnosen ADHD. 1997 hade antalet ökat till 4,4 miljoner. På grund av den allmänna oron för denna uppenbara epidemi av psykisk sjukdom samlade USA:s National Institute of Health en panel med framstående läkare och psykiatriker för att förklara för föräldrar och lärare exakt vad ADHD var.

David Kupfer panelordförande: Jag skulle vilja att någon medlem av panelen beskriver symtomen för ett typiskt ADHD-fall. Mark, skulle du vilja... Eftersom du möter dem in din praktik?

Dr Mark Vonnegut: Det, det finns - jag menar eh.... Panelen har varit uppriktig i ... tja svårigheterna här är stora vad gäller... öh, öh, eh... Dessa .... Jag menar ... hm .... (skratt) det är svårt, det är mycket svårt att veta hur man besvarar denna fråga...

(Klockan tickar...)

De ... öh, de kan inte, ni vet, ens när ... öh ... aahhh ... de ... drivs liksom av ett motiv. Det finns några bra kliniska beskrivningar! ... eh ...

(Klockan tickar...)

Och jag tror, eh, ni förstår, vi ... jag, jag gör, jag tror, en del av problemet är att yrkeskåren hela tiden ändrar diagnosen ...

(Klockan tickar...)

David Kupfer panelordförande: Vid denna tidpunkt har vi ingen diagnostisk test för ADHD. Därför fortsätter dess giltighet att vara ett problem.

Detta chockerande erkännande stoppade dom dock inte. Två år senare hade antalet amerikanska elever som fått diagnosen ADHD stigit till sex miljoner. Idag har 20 miljoner barn på jorden fått diagnostiserats med någon form av mental störning. En diagnos som ges på bara några minuter.

_________________________________________________________________________________________________

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården. För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page