Studie visar klar brist pÄ effektivitet hos antidepressiva Falska
top of page

Studie visar klar brist pÄ effektivitet hos antidepressiva Falska


En vetenskaplig studie som publicerades i International Journal of Risk & Safety in Medicine i slutet av förra Ă„ret, med titeln “Paediatric antidepressants: Benefits and Risks”, gick igenom de publicerade uppgifterna om effektivitet och risker av antidepressiva lĂ€kemedel för barn och har funnit att antidepressiva uppvisar en klar brist pĂ„ effektivitet för pediatriska patienter. Men inte bara det.

Författarna noterar Ă€ven att "de data som stöder anvĂ€ndningen av antidepressiva medel hos barn och ungdomar Ă€r till stor del otillgĂ€ngliga". De noterar ocksĂ„ att "antidepressiva kan nu vara det vanligaste lĂ€kemedlet för tonĂ„rsflickor”.

Om man tolkar detta sÄ betyder det att man undanhÄllit vitala data vilket orsakat en explosiv ökning av antidepressiva till barn, frÀmst flickor.

Författarna var psykiatriprofessor David Healy och Joanna Le Noury ​​frĂ„n Institutionen för psykiatri vid Hergest Unit i Bangor, Wales och Jon Jureidini frĂ„n University of Adelaide, Joanna Briggs Institute, som Ă€gnar sig Ă„t forskning och utveckling av evidensbaserade metoder i hĂ€lsa och medicin.

De beskriver hur studier mellan 1997 och 2004 visar en blandning av positiva och negativa resultat för flera olika typer av nyare antidepressiva medel (frÀmst i SSRI-klassen), men FDA noterade dock en fördubbling av sjÀlvmordsrelaterade hÀndelser vid aktiv behandling och detta ledde till en Black Box-varning för dessa mediciner (den starkaste varningen).

De 20 studier som granskades gjordes mellan 1990 och 2005 och författarna utvÀrderade om resultatet av studien var positivt eller negativt avseende det primÀra utfallsmÄttet av studien. Ett primÀrt utfallsmÄtt av en studie pÄ ett antidepressivt medel mot placebo skulle t.ex vara att antidepressiva medel skulle minska depression enligt en viss mÀtskala, jÀmfört med placebo.

Man granskade sju olika antidepressiva medel, och involverade över 4000 barn. Alla 20 studierna var negativa för det primÀra utfallsmÄttet och författarna sÀger att "data frÄn dessa kÀllor gör det klart att det var ett överflöd av suicidalitet vid aktiv behandling i alla studier." För en av studierna frÄn 2004 noterades att "studien gav upphov till sju publikationer i viktiga tidskrifter, varav ingen pÄpekade förekomsten av 34 suicidala hÀndelser pÄ fluoxetin [Prozac] jÀmfört med 3 pÄ placebo."

Även om de primĂ€ra utfallsmĂ„tten varit negativa pĂ„pekar författarna att fem av dessa studier har anvĂ€nts för att hĂ€vda att lĂ€kemedlen var effektiva. Enligt artikeln har anvĂ€ndningen av antidepressiva medel i Storbritannien ökat 100 gĂ„nger och anvĂ€ndningen av antidepressiva medel bland amerikanska ungdomar ligger pĂ„ omkring 13%.

Sverige

I Sverige har antidepressiva bland ungdomar 10-14 Är mer Àn tredubblats pÄ tio Är, 5900 barn 2018 mot 1700 Är 2006. Man kan sÀga att de manipulerade publicerade studierna ligger bakom detta.

Med tanke pĂ„ den potentiella risken eller skadorna frĂ„n medicinerna, förutom den ökade sjĂ€lvmordsrisken, beskriver de flera andra potentiella skadliga effekter av lĂ€kemedlen. Som diskuteras i artikeln kan alla SSRI-preparat öka QT-intervallet - vilket Ă€r en minskning av elektricitet till hjĂ€rtat som kan leda till potentiellt dödliga arytmier (hjĂ€rtproblem med andra ord). De sĂ€ger ocksĂ„ att nĂ€ra 100% av anvĂ€ndarna upplever ”könsdomning” (impotens med andra ord) som i vissa fall "Ă€r ihĂ„llande en lĂ€ngre tid efter att behandlingen slutat." Författarna nĂ€mner ocksĂ„ att det finns bevis för att det finns svĂ„righeter att sĂ€tta ut medicinen (abstinens med andra ord), tillvĂ€xthĂ€mning, viktökning, och de citerar bevis pĂ„ reproduktiva skador inklusive fosterskador, autistspektrumstörningar och missfall.

Denna översyn av litteraturen ger en övertygande bild om att de pÄstÄdda fördelarna med anvÀndning av antidepressiva pÄ barn och ungdomar inte stöds av de studier som anvÀndes för att fÄ ett godkÀnnande för dessa lÀkemedel i denna Äldersgrupp.

Och pÄ risksidan pÄpekar författarna den betydande potentialen för skada, inklusive ökad sjÀlvmordsrisk och andra fysiska biverkningar.

Vi bör i sammanhanget nÀmna Socialsyrelsens rekommendationer för att hantera depression. Den gÄr ut pÄ att om inte anvÀndningen av antidepressiva och KBT fungerar sÄ skall nÀsta steg bli elchocker. Att antidepressiva inte fungerar Àr egentligen inget nytt, men de pÄstÄdda fördelarna har nu visat sig baserats pÄ falska rapporter.

Detta krÀver dÀrför en helt ny utvÀrdering för anvÀndningen av dessa mediciner, och att man istÀllet söker fungerande terapeutiska metoder med verklig nytta och fÀrre risker.

__________________________________________________________________________

Kommittén för MÀnskliga RÀttigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, vÀrldens mest kÀnda psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mÀnskliga rÀttigheterna inom mentalhÀlsovÄrden och för att rensa upp inom den psykiatriska vÄrden.

För mer information gÄ till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för MÀnskliga RÀttigheter

Box 6039

129 06 HĂ€gersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page