top of page

Vad ligger bakom den ”psykiska ohälsan”?Media trummar ut budskapet att den psykiska ohälsan ökar och att vi måste få mer psykiatri – dvs. mer mediciner.  Men nu är det så att folk i allmänhet inte är psykiskt sjuka eller störda – och absolut inte behöver starka, vanebildande, personlighetsförändrande psykiatriska droger – majoriteten reagerar nämligen ganska normalt på den farliga omgivning som massmedia målar upp.

Det finns naturligtvis situationer och problem som bör tas upp, men ett konstant bombardemang, dag och natt med ett koncentrat av dåliga nyheter utan lösningar, år efter år resulterar i ett slags ”krigstillstånd” vilket gör att folk till slut förlorar hopp, inte ser någon framtid, inga lösningar och blir deprimerade.  

 

Krisinformation.se gick för ett par år sedan ut med ett budskap om att dra ner på nyhetskonsumtionen. Ett mycket förnuftigt uttalande, men naturligtvis gick media igång, ledande skribenter och redaktörer krävde att Krisinformation.se skulle ändra på sitt budskap. Bara en sådan sak. Förstärk budskapet istället, så minskar den psykiska ohälsan – garanterat. Krisinformation.se gjorde absolut rätt. Den snabbaste terapin som finns är att sluta läsa dagstidningar, sade filosofen och poeten Charles Baudelaire. Han skulle nog inbegripit både radio och TV i det uttalandet idag. Pröva terapin i två-tre veckor. Abstinens i början, sedan mår man klart mycket bättre. Sluta titta på nyheterna, det är en mycket begränsad verklighet.

 

Och varför frossar media ständigt i olyckor med skadlig eller dödlig utgång? Det är tragiskt nog för de inblandade lokalt, men måste hela befolkningen sörja en tragisk bilolycka i Skåne eller Norrland? Är detta och liknande media verkligen riksangelägenheter?

 

För när blev nyheter lika med dåliga nyheter?  Och var är de goda nyheterna? Det finns massor! Julvärden David Batra gjorde en mycket bra sak när han på julafton lät nyhetsuppläsarna under en kort minut bara läsa upp goda nyheter. Det blev en helt annan stämning.

 

Det är inget fel med tidningar och media i sig, men om man personifierar dagens media med sin koncentration på våld, konflikter, krig, sex, kändisar, lögner etc. får man en psykopat.  Och de mår man garanterat inte bra av att umgås med. Och ju mer man koncentrerar sig på dessa saker, desto mer får man. Koncentrerar man sig på positiva saker får man positiva saker – närmast magiskt.

 

"Psykisk ohälsa” är en kampanj som startades av läkemedelsbolagen, psykiatrin och anhörigföreningar i allians, alla med kapitalintresse i psykisk ohälsa. Och ju mer psykisk ohälsa får vi.


 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu


Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten


 

Comments


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page