top of page

Tjeckiens mest kända psykiater anklagad för sexuella övergrepp


Tjeckiens premiärminister har skickat ett brev till president Miloš Zeman och begärt att han inte skall ge Jan Cimický (73 år), Tjeckiens ledande psykiater, en utnämning och medalj. Brevet som skickades i onsdags skrevs med anledning av anklagelser om ett flertal sexuella ofredande och sexuella övergrepp från ett flertal kvinnor, mestadels patienter, men även mediafolk. De hävdar att han begått sexuella övergrepp, tvingat eller på annat sätt trakasserat dem sexuellt under de senaste tjugo åren.


Vågen av anklagelser mot Jan Cimický utlöstes av information om att han skulle få ett statligt pris och medalj från president Miloš Zeman. En av kvinnorna var Jana Fabiánová (42 år), dotter till den välkända sångerskan Nadi Urbánková, som anklagade honom för sexuella övergrepp. Hon var tjugotre vid den tiden och besökte honom som patient.

"Vid den andra sessionen övergrep psykiatern mig sexuellt på läkarmottagningen. Han använde också våld. Han höll mitt huvud och försökte kyssa mig. Jag bröt mig loss från honom och sprang.


Jana Fabiánová med sin mor sångerskan Nadi Urbánková


Jan Cimický hävdar som vanligt att han inte är skyldig och att patienter attackerar honom med hat och aggression, men som en liten passus säger han att de också visade mycket tillgivenhet långt bortom den sociala normen.


Men det var alltså inte bara ”hatiska och tillgivna patienter” som anklagar honom. Tre andra kvinnor berättade i tjeckisk TV om hur psykiatrikern kysste och rörde vid dem mot deras vilja. Enligt henne skulle han tvinga en av dem att ha sex och hota henne med elchocker om hon pratade. En av patienterna försökte begå självmord.


Sångerskan Jana Fabiánová hade redan tidigare anklagat honom för att ha förgripit sig på henne sexuellt.

Jan Cimický misshandlade mig sexuellt utanför sitt kontor när jag inte ens var tjugotre år gammal. Jag var tyst i många år, för vid den tiden varnade min mamma, fru Naďa Urbánková, mig för konsekvenserna av att publicera hela situationen och risken för hämnd från angriparen", sa Fabiánová på det sociala nätverket.


”Han är ett sexuellt rovdjur som har gömt sig bakom en medicinsk examen i decennier borde inte få ett pris för meriter i vårt land", tillade hon.


Martina Hynková Vrbov


Programledaren och TV-presentatören Martina Hynková Vrbov berättade om en liknande upplevelse. Hon berättar att han hade kysst henne och rört vid hennes bröst utan hennes tillåtelse.

"I samma ögonblick som jag lyckades knuffa bort honom ett tag började han recitera en av sina dikter. Jag var i total chock. Efter ett tag lyckades jag fly och sprang till bussen i panik. Jag försvarade mig, slutade arbeta med programmet och gjorde ett åtagande att jag aldrig skulle träffa läkaren personligen igen", skrev presentatören på det sociala nätverket och att hon ville stödja kvinnor vars uttalanden nedvärderas och förringas av vissa människor.


Hon hade jobbat med honom som programledare vid programmet ”Vad skall jag göra om…?” där psykiater Cimický var expert och talade om hur unga personer skulle göra under pressande situationer, såsom ”Hur man hanterar auktoritära människor” och ”Jag känner att någon försöker kontrollera mig”.


President Miloš Zeman kommer inte att ge tjeckiens mest kända psykiater en utnämning. Polisen är redan inkopplad på ärendet och har påbörjat en undersökning.


 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu


Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten


Comments


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page