top of page

Självmord bland unga kvinnor nu kopplade till antidepressiva


Vi har under närmare 20 år sett en konstant ökning av självmord bland unga kvinnor. Samtidigt, och parallellt med självmorden, har förskrivningen av antidepressiva ökat. Det som psykiatrin hävdat skulle förhindra självmord – trots att varningstext för ökad självmordsrisk finns i varje bipacksedel. Och trots att FN varnat för den biomedicinska modellen inom psykiatrin angående självmordsprevention.


En ny undersökning visar för första gången att statistiken över förskrivningen till unga kvinnor, kopplat till självmordsstatistiken, kopplat till toxikologiska undersökningar där man 2019 (sista året för data) uppmätte den högsta andelen antidepressiva någonsin i blodet hos de unga kvinnorna.

(Se statistiker i slutet av artikeln; se bakgrund och källhänvisningar i skribenten Janne Larssons brev till NASP http://jannel.se/NASP.AntidepressivaSuicidUngaJuli2020.pdf )


Över en miljon människor, de flesta kvinnor, använder idag antidepressiva. Depression, till och med nedstämdhet, behandlas omedelbart med antidepressiva trots internationella rekommendationer att inte använda medicinering.


FN rapportör

Självmordsprevention bör inte behandlas genom ökad receptbelagd medicinering”, säger Dainius Pūras, FN:s särskilda rapportör om rätten till hälsa, i en rapport om mental hälsa inom EU. Det går rakt emot Sveriges inställning till självmordsprevention som satsar mer och mer på biologisk, medicinsk psykiatri.


”För att förhindra självmord bör stater anta strategier med en rättighetsbaserad strategi som undviker överdriven medicinering och tar upp samhälleliga avgörande faktorer, främjar autonomi och motståndskraft genom social anslutning, tolerans, rättvisa och hälsosamma relationer."Det krävs en revolution inom psykiatrin

I ett tidigare uttalande har Dainius Pūras sagt att ”Det krävs en revolution inom psykiatrin” och att de ”biomedicinska dörrvakterna” måste avlägsnas. Han har krävt en total omläggning av psykiatrin och dess medicinska inriktning som inte ger några resultat. Ett riktat, individuellt svar på varje situation är avgörande för att förebygga självmord, men varnar för överdriven användning av mediciner och mot tvång och isolering. (1)


Men när statistiken nu slutligen visar att unga kvinnor med kroppen full av antidepressiva fortfarande begår självmord har det plötsligt blivit väldigt ointressant att föra ut detta i media. Annars kunde vi ju räkna med, att om det inte blev lika stor ökning i förskrivningen som året innan, och självmorden gick upp, så skulle det slås upp stort i media, där ”experterna” fick ondgöra sig över ”förskrivningskatastrofen”.


Man kan ju läsa vad BUP-chefen Göran Rydén säger:

”Jag oroar mig inte för en överförskrivning av antidepressiva. Tvärtom är det viktigt att vi lär oss känna igen unga som är deprimerade och verkligen ge dem en vettig behandling. Vi måste identifiera risken för suicid hos barn och unga. Ofta är det en kombinerad problematik hos dem som faktiskt tar livet av sig, men depression är nästan alltid en komponent.”


Ja, vi har hört det argumentet – hur viktig förskrivningen av antidepressiva till unga är för att få dem att inte begå självmord – trots att läkemedelsmyndigheterna i flera länder kom fram till att preparaten ökar självmordsrisken för unga (2004). Det är som om tiden stått still, när vi nu, 2020, får höra BUP-chefen säga det igen. Borde inte en person som går rakt emot det vetenskapliga läget på ett så livsfarligt sätt, bytas ut snarast?


Rydén exemplifierar det som världens mest renommerade läkemedelstidning Lancet skrev redan 2004:

”Forskningshistorien om användning av SSRI-preparat vid depressioner hos barn är en historia om förvirring, manipulation, och institutionella misslyckanden. Även om de publicerade bevisen, i bästa fall, var motstridiga så har användningen av SSRI-preparat för att behandla depressioner hos barn uppmuntrats av läkemedelsföretag och läkare jorden runt.” (Lancet Depressing Research, ledare april 2004)


Nu ser vi för första gången riktiga bevis för hur det gått. Och därmed också hur ledande psykiatriker kopplade till läkemedelsbolagen lurat oss genom att hävda att antidepressiva hjälper mot självmordstankar. Kan det i själva verket vara så att de framkallar dem?
Läs hela uttalandet på FNs hemsida här:

 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nuDen internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten

Comentários


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page