top of page

Se upp: En tsunami av psykedelisk droganvändning är på väg


Charles Manson, ett lyckat CIA-experiment med LSD?


Föräldrar, lärare, poliser, socialarbetare och arbetsgivare bör vara uppmärksamma på nästa våg av användning av droger och eventuell legalisering. Hallucinogena droger är redo att användas inom psykiatrin inom en mycket nära framtid. Och som alltid hamnar psykiatrins droger förr eller senare på gatan. Psykiatrin söker desperat nya sätt att bota folk från psykisk ohälsa nu när antidepressiva, ECT och ADHD-droger visat sig, antingen inte fungera, öka dödsrisken 44 gånger eller vara beroendeframkallande. Men är hallucinogena droger verkligen rätt väg – eller är vi på väg rätt ner i Underlandet?


Historik

Psykiatrin håller på att ta tillbaka förlorad mark. Under hela 60-talet förekom det ett enormt experimenterade med psykedeliska droger, mest med LSD. Främst i USA, men även i Sverige och övriga skandinaviska länder. Tusentals människor utsattes för experiment, många ovetandes. På ett enda mentalsjukhus i Vacaville, Kalifornien, utsattes över tusen patienter för LSD-experiment.

Det finns mer än väl dokumenterat att det var CIA som anlitade psykiatrin på universitet och sjukhus för sina experiment, MK Ultra bl.a. (*)

Många hamnade på mentalsjukhus om de inte redan var där. Till slut sipprade LSD ut från universiteten på gatan och hippierörelsen tog över – och försvann. Många menade att CIA låg bakom detta för att få slut på demonstrationerna mot Vietnamkriget. LSD användes som ett mindcontrolförsök då CIA fått reda på att Sovjet använde droger för både mindcontrol och som sanningsserum.


CIA hade även bordeller i San Fransisco där prostituerade gav sina kunder LSD och CIA glatt betraktande allt underligt beteende genom speglar.


Under Woodstockfestivalen flödade det med LSD. Det fanns överallt. Därefter upphörde demonstrationerna inom hippierörelsen.

”Woodstock markerade en inåtvändhet ... ungdomarnas reträtt från politiken in till barndomen och sinnenas fristad.”

– Newsweek, 1 september 1969

På så sätt var det en lyckad CIA-operation.


Charles Manson

En av de som råkade ut för CIA:s och psykiatrins LSD-experiment var den ökända Charles Manson. Han var ledare för ett hippiekollektiv som i juli och augusti 1969 mördade nio personer, bland annat skådespelerskan Sharon Tate, Roman Polanskis fru som dessutom var gravid i åttonde månaden.


Rättsläkaren Alan Scheflin blev senare tillfrågad om CIA:s mindcontrol-experimenten med Manson gått snett och ledde till morden. Scheflin svarade:

– Nej, det var ett MK-Ultra experiment som gick rätt.


Sista bilden på Manson 2017, 83 år gammal

Manson 32 år, hade under halva sitt liv suttit i fängelse för en myriad olika brott, bland annat våldtäkt av en pojke. Senare undersökningar visade att Manson och hans Family (100 personer) deltog i minst 12 ända upp till 35 andra olösta mord. (**) Teorier finns om att CIA ville veta om de kunde skapa lönnmördare med hjälp av droger.

Den karismatiske Manson mördade själv aldrig någon men övertygade de andra.


Psykiatrikerna

En mängd psykiatriker ledde experimenten, Väl värd att nämna var en av CIA:s mest framstående psykiatriker, Louis ”Jolly” West som flyttade in i Haight-Ashbury i San Fransisco före hippietidens mest LSD-aktiva fas. Han studerade och utförde experiment med LSD i en lokal där utslagna missbrukare kunde sova över, nära Haight-Ashbury Free Medical Clinic. Där fick han ”material” som han kunde han studera, och förmodligen experimentera med. Som av en händelse bodde Charles Manson inte långt därifrån.


Elefantdödare

Louis ”Jolly” West är den enda människa som dödat en elefant med LSD. Det var elefanten Tusko i Oklahamas Zoo som råkade ut för West intresse för LSD och som injicerade en gigantisk dos (300 000 mcg) i Tusko som blev galen, bet sönder tungan och dog under hemskt lidande. Därefter styckades Tusko i bitar (bild visar West i gummistövlar vadande bland elefantens tarmar.) Han skulle se om man kunde stoppa galna elefanter som förstörde i Afrika med LSD.


Kontrollera svarta upprorsmakare med elektroder

West fick därefter i uppdrag att stoppa upproren bland svarta i städerna. I en utdömd

missilbas upprättade han ett Violence Center som gick ut på att operera in elektroder i hjärnan på upprorsmännen för att sedan kunna övervaka och styra dem på avstånd. Los Angeles Time skrev att West fick 1,5 miljoner dollar för experimenten. Försöken upptäcktes och stora demonstration på UCLA satte stopp för dem. KMR i USA var behjälplig.


Avprogrammerare

West gick sedan över för att stoppa faran med ”sekter” som nästa steg i mindcontrol. Ett antal psykiatriker, bland annat Per Swartling vid Psykiatribyrån i Socialstyrelsen, bjöd in West för en konferens om sekter i Uppsala 1994. Han möttes av ett antal demonstranter som hävdade att ”elefantdödaren” West var en CIA-agent och utförde det som de själva anklagades för, mindcontrol. Han erkände faktiskt detta, på sitt ”Jolly” sätt.


West utbildade ”avprogrammerare” som kidnappade människor i de olika religiösa rörelserna. Religiösa människor är kända för att inte använda psykiatriska droger och många jobbade aktivt för att minska eller stoppa användningen av psykiatriska droger.


Meningen var att de nya psykmedicinerna som kom vid denna tid skulle lugna ner befolkningen inför den kommande och planerade Nya Världsordningen. På samma sätt som Aldous Huxley beskrev i Du sköna nya värld, där drogen Soma användes för att öka lyckan och anpassningen av befolkningen.

Samtidigt med att ”sektfrågan” aktualiserades så lanserades nämligen ”lyckopillret” Prozac (1988).


Den kemiska religionens oblat

På samma sätt som hippierörelsen dog ut försvann en hel del sekter under den massiva attack som media bidrog till samtidigt som Prozac höjdes till skyarna – den kemiska religionens oblat. Demonstrationer och protester minskade i takt med att användningen av ”lyckopiller” ökade. Människor som opponerade sig mot samhällsordningen och blev deprimerade fick ett lyckopiller och höll tyst.


Recycling

När väl ett flertal dödsfall inträffade (ett offer hoppade ut genom fönstret) under 60-talet förbjöds LSD, men då var det försent. Psykiatrin är i samma inledande fas igen, i förhoppningen att den katastrofala historien glömts bort. Media är uppenbarligen villiga att bidra till detta.

Vi har redan sett en uppsjö av artiklar och studier som lovordar de nya hallucinogena drogerna som undermedel inom psykiatrin. Entusiasmen är total.


När dessa droger nu går in i en ny fas av laglig eller åtminstone avkriminaliserad användning, är det mycket troligt att ungdomar återigen kommer att lockas till dessa droger, och de kommer i allt högre grad att finnas i hem, skolor och företag över hela landet.


Det har alltid funnits en ström av intresse och forskning kring användningen av terapeutiska psykedelika. Men år 2023 hittar varje sökning av detta ämne på internet en enorm flod av forskning, studier och mediabevakning av detta ämne. Detta ökade intresse förutsäger en tsunami av psykedelisk användning som kommer att svepa genom våra samhällen. Det skulle vara klokt att förbereda sig för en sådan översvämning.


Vad är psykedelika?

En psykedelika är en drog som orsakar hallucinationer och en uppenbar förändring av verkligheten och medvetandet samt medför markant personlighetsförändring. Denna kategori omfattar både växtbaserade och syntetiska ämnen. Vad de har gemensamt är liknande effekter på sinnet och användning av människor som tror att dessa ämnen kan ge någon fördel. Följande droger ingår vanligtvis i kategorin psykedelika. Flera av dem är hallucinogener. Varje drog har olika fysiska och mentala effekter.


• Ayahuasca: Detta är en blandning av olika växtämnen som finns i Sydamerika. När den väl har konsumerats har den – av blandningens komponenter av DMT (dimetyltryptamin) – en mycket djupgående och hallucinogen effekt på sinnet. Dessa blandade komponenter görs normalt till en starkt smakande dryck.

• DMT: Detta kan hittas på den illegala marknaden som ett kristallint ämne raffinerat från växtmaterial. Det har länge klassats som ett kontrollerat ämne, vilket innebär att det inte är lagligt att inneha eller sälja.

• Ibogaine: Ibogaine är också växtbaserat och kommer från den västafrikanska ibogabusken. Det är ett stimulerande och hallucinogent ämne. Barken kan malas till ett pulver eller göras till en drink.

• Ketamin: Detta är ett bedövningsmedel som används inom veterinärmedicin. När människor använder detta läkemedel är det ett dissociativt bedövningsmedel, vilket innebär att en person ofta förlorar kontakten med sin egen identitet eller verklighet. Det har också vissa hallucinogena effekter. Det kan avledas från veterinärkliniker som en injicerbar vätska. Det kan också hittas som små piller eller vitt pulver.

• LSD: En allmänt känd och använd drog i slutet av 1960-talet, LSD var populär för sina starka hallucinogena effekter. Färger, ljus och tid är ofta mycket förvrängda, tillsammans med ens uppfattning om sin egen kropp. Det finns ofta som små pappersbitar eller sockerbitar mättade med drogen, som en vätska eller som små tabletter.

• MDMA (3,4-metylendioximetamfetamin, går under namnet ecstasy): Även om MDMA har vissa hallucinogena effekter, är det också ett stimulerande och artificiellt genererar känslor av närhet till andra människor. Det är en mycket populär drog på fester, dansklubbar och musikfestivaler. Det säljs ofta som små färgade piller eller i flytande form. Ecstacy skulle rädda världsfreden, spruckna relationer och äktenskap menade psykfolket på 80-talet.

• Meskalin: Meskalin kommer från peyotekaktusen (Lophophora williamsii) som finns i Mexiko och sydvästra USA. Små torkade knappar från kaktusen äts för att producera hallucinationer och förvrängningar av tid, rum, färg. Den har sålts i blomsteraffärer i Sverige, ganska nyligen dessutom.

• NBOMe: Det finns tre olika syntetiska droger i denna grupp. De är farliga hallucinogener som kan säljas som LSD. De finns som pulver, vätskor eller läskrutor.

• PCP: Även kallad Angeldust. Ett syntetiskt läkemedel som heter fencyklidin, det kan förekomma som en tablett, kapsel, färgat pulver eller vätska. Det är en stark och farlig drog som orsakar känslor av avskildhet, en känsla av osårbarhet och hallucinationer.

• Psilocybin (magiska svampar): Dessa svampar metaboliseras till psilocyn, den hallucinogena komponenten. Svampen kan ätas eller bryggas till ett bittert te.

• Grodgift: giftet från ökengrodan Bufo Alvarius är så kraftigt att det bara på några minuter slår ut personen. Shamaner i Mexiko och sydvästra USA har använt grodgift då man slickade på grodans rygg och fick en omedelbar kick. En av de mest kraftfulla hallucinogena drogerna. Numera finns syntetiskt grodgift (5-MeO-DMT). Används av psykiatriker i USA som är lyriska av effekterna, vilket kanske säger mer om psykiatrin än patienterna.


Massiv mediebevakning … och total minnesförlust

En gång gjordes ett försök att motverka användningen av dessa droger på grund av deras skadliga och till och med livshotande effekter. Tidvattnet har vänt, och det är mycket troligt att vi kommer att se och höra en överväldigande tsunami av entusiastiska artiklar i tidningar och i tv-program och på internet. Ja, det har faktiskt redan börjat. Men i sökandet efter användningar av dessa droger, glömmer vi då den skada som kan bli följden? Det sena 1960-talet var en brutal lektion i hur dessa droger – nya på marknaden vid den tiden – kan skada både sinnen och kroppar. När investerare ropar efter att göra anspråk på en lönsam position på denna nya marknad, verkar de ha utvecklat minnesförlust angående de katastrofer som kan bli följden av användningen av dessa droger – eller också bryr de sig inte. Tillsammans med dem är forskare, skribenter, redaktörer och regissörer redo att producera lysande dokumentärer, artiklar och studier – alla förbiser den möjliga skadan.


Silicon Valley och Psychedelic Tech industry som är centrerad i Silicon Valley har varit en part i det ökande intresset för dessa läkemedel. I ett försök att utöka sina mentala förmågor för att hjälpa dem att skapa en radikalt annorlunda framtid, har dessa arbetare vänt sig till psykedelika som LSD och psilocybin.

Denna oberoende, ofta självstyrda användning är en del av en biohacking-trend: åtgärder som syftar till att få ut mer ur både kroppen och sinnet. Denna ansträngning för att öka kreativiteten och framgången kan få en del människor att förbise problemen som är förknippade med var och en av dessa droger - av vilka några kan vara permanenta. Vid en nyligen genomförd konferens i Washington, D.C., varnade en av talarna publiken för en kommande "tsunami" av psykedelisk användning som kan dyka upp på arbetsplatser. Arbetsgivare kan behöva vara förberedda på användningen av psykedelika hos sina anställda som vill biohacka sina egna förmågor.


På liknande sätt kan studenter, artister, musiker och andra vara benägna att promota dessa droger i tron att de förbättrar sina kreativa förmågor. Det kan slå helt fel. Avicii använde Ayahuasca innan han begick självmord.


De verkliga incitamenten

När journalister hoppar på tåget och försöker locka ögon till sina artiklar, kan vi se tusentals fler entusiastiska berättelser om psykedelika. Investerare som är ivriga att skörda vinster från detta intresse kommer sannolikt att finansiera mer positiv täckning på olika sätt. Incitament med miljardvinster hägrar.


Psykiatrin – den nakna kejsaren

Psykiatrin skriver halleluja-artiklar om hur fantastiskt hallucinogena droger fungerar. De skall ersätta antidepressiva droger, efter att teorin om den kemiska obalansen som orsak till depression avslöjades som en ”vandringssägen” i juli förra året. En studie hade gått igenom alla artiklar om antidepressiva och fann inga bevis för att kemiska ämnen i hjärnan, eller hjärnan överhuvudtaget var orsak till depressioner eller psykiska sjukdomar. Trauman var det dock. Studien fick enorm uppmärksamhet världen över, förutom i Sverige.

Därefter kom nyheten att amerikanska läkemedelsverket, FDA, tvingar tillverkare av ADHD-droger att sätta ut varningstext på sin burkar att ADHD-droger skapar beroende och möjlig psykos.

När så det kom ut en studie i läkartidningen Acta Psychiatrica Scandinavica tidigare år som visade på 44 gånger större dödsrisk efter elchocker så försvann i princip psykiatrins alla verktyg. För att prata med patienterna hade man varken, tid, lust eller kunskap till.

Psykiatrin är nu verkligen den nakna kejsaren.


Huruvida det finns skador eller dödsfall från dessa droger kommer att bli ett ämne för en långt senare dag. Dock finns det ett flertal fall redan nu som mörkats.

Legalisering är redan på plats i USA. Två stater och flera städer har redan legaliserat eller till och med avkriminaliserat användningen av några av drogerna på denna lista. Denver, Colorado och delstaten Oregon var först på listan; tjugofem andra stater har övervägt liknande lagstiftning. Droger som ingick i dessa stater var psilocybin, MDMA, LSD, ibogaine, peyote, Ayahuasca och DMT. Stater som hittills har godkänt någon version av legalisering inkluderar Connecticut, Hawaii, New Jersey, Texas och Washington. Städer som har tagit detta steg inkluderar Ann Arbor, Michigan; Oakland, Kalifornien; Detroit och Seattle.

När det legaliseras i USA följer flera lydländer efter, Sverige i synnerhet.


Sverige

I Sverige är forskningen fortfarande i sin linda, men experiment pågår på flera ställen, främst i Lund och Uppsala. De utlovar redan fantastiska resultat och menar att hallucinogena droger är framtidens medicin inom psykiatrin. Ungefär som om de själva gick på dem. Sverige hade även en historia med LSD-experiment på 60-talet i Lund.En närmare titt på de bortglömda skadorna

Nästan varje drog på den illegala marknaden har egenskaper som vissa skulle anse vara fantastiska, värdefulla eller trevliga. Det är ju därför man använder dem. Men risken och den kortsiktiga eller långsiktiga skadan måste alltid beaktas. I vissa fall extremt farlig. En person som letar efter rekreation, spänning eller artificiellt framkallad förbättring kommer sannolikt att försumma denna riskbedömning. Den försummelsen har redan resulterat i permanent försämrade sinnen, skadade neurologiska system och organ, allvarliga skador och till och med dödsfall i alldeles för många fall.


Här är ett urval av de skador som har orsakats av dessa mycket hyllade psykedelika:

• Ayahuasca: människor kan drabbas av psykotiska episoder. Samtal till Giftinformationscentraler rapporterade hallucinationer, agitation, hjärt- eller andningsstillestånd och dödsfall. Självmord efter användning förekommer. Avicii var en av dem.

• DMT: En person som är hög på DMT kan inte göra rationella bedömningar, vilket ofta leder till skada för sig själv och andra. Panikattacker och minnesförlust är också vanliga. Personens muskler kan dra åt till en muskelnedbrytning. Psykotiska effekter är möjliga. Koma och andningsstopp har resulterat.

• Ibogain: De aktiva ingredienserna i ibogain ackumuleras i kroppens fettvävnader, vilket kan leda till kardiotoxicitet och flashbacks, precis som med LSD. Flera dödsfall har kopplats till denna effekt. Hallucinationer kan vara mer än 24 timmar.

• Ketamin: Även om ketamin kan orsaka hallucinationer, kan det också frigöra en person från sin egen identitet. Vissa människor upplever delirium, vanföreställningar och förvirring. Aggressivt beteende, muskelstelhet och minnesförlust kan också uppstå. Det är möjligt att dödligt överdosera ketamin. Detta är psykiatrins favoritdrog.

• LSD: Denna starka psykedeliska kan orsaka skrämmande och stressande mentala och psykologiska effekter. Hallucinationerna kan överväldiga en person och få dem att vidta irrationella handlingar som leder till skada på sig själv eller andra. Dessa effekter kan till och med vara dagar eller veckor och kan återkomma månader eller till och med år senare. Vissa människor blir psykologiskt beroende av drogen, beroende på den för att förändra deras uppfattning om världen. Den är starkt personlighetsförändrande.

• MDMA: Möjliga effekter inkluderar förvirring, ångest, depression, paranoia och beroende. Överhettning kan lätt uppstå från dess stimulerande effekter, vilket kan orsaka organnedbrytning och död, vilket har inträffat ett flertal gånger.

• Meskalin: En meskalinupplevelse kan bli skrämmande på grund av hallucinationerna och förändringarna i uppfattningen. En person kan känna sig utom kontroll och skada sig själv eller någon annan.

• NBOMes: Mycket små mängder av denna typ av droger har orsakat kramper, hjärt- och andningsstillestånd och dödsfall. De hallucinogena effekterna av denna drog har resulterat i våldsamma dödsfall.

• PCP: Katatoniska tillstånd liknande de som ses vid schizofreni kan uppstå. Upprepad användning kan resultera i dåligt minne, nedsatt tänkande, sluddrigt tal, beroende, depression, självmordstankar och socialt tillbakadragande. Vissa människor har blivit mycket aggressiva eller drabbats av paranoida psykotiska episoder på detta läkemedel, vilket orsakat skador med dödsfall. Höga doser kan orsaka koma eller dödsfall.

• Psilocybin: Oförmåga att skilja föreställda verkligheter från verkligheten och panik och psykoser är möjliga. Överdosering kan orsaka dödsfall.

• Grodgift: Den mest vanliga upplevelsen är upplösningen av jaget och ett intensivt förändrat tillstånd. När kicken går över upplever många kraftigt illamående, kräkningar och konvulsioner ­ förutom det faktum att de tappat bort sig själva. Är detta vad psykiatrin eftersträvar? En studie på 515 personer visade att grodgiftet producerade en skala av emotioner såsom rädsla, sorg, fysisk stress, vansinne, paranoia. Dödsfall har inträffat.


Självdosering

Det är farligt att använda vilken drog som helst, det är ett gift, oavsett vem som ger den eller använder den, men självdosering med psykedelika är särskilt farligt. Psykos är inte ovanligt. Effekterna kan variera från en person till en annan, från en dag till en annan. En av riskerna är att utveckla en tolerans, vilket innebär att efter att psykedelikan har tagits ett tag krävs högre doser för att få den effekt en person önskar. Högre doser innebär större risk för allvarliga fysiska eller psykiska skador och risken för missbruk. Det finns distinkta gränser.

Människor använder dessa droger trots risken för psykotiska episoder vilket kan få bestående återverkningar. Det finns många hälsotillstånd som gör det högst osäkert och farligt att konsumera psykedelika, såsom hjärtsjukdomar och graviditet. Det finns också möjligheten att piller, pulver eller vätska kan vara förorenade med fentanyl, metamfetamin, PCP, heroin eller skadliga föroreningar.


Ungdomen måste upplysas

När en gång olagliga droger legaliseras som nu med cannabis i flera länder eller lagliga droger som finns i riklig tillgång (som med opioider eller stimulerande mediciner eller alkohol), får ungdomar tydligt budskapet att det inte är så farligt att använda dem. Det är viktigt att tänka på detta budskap när vi gör ändringar i hur vi tillverkar eller distribuerar droger. Budskapet vi skickar till våra ungdomar med legalisering, avkriminalisering eller till och med ”medicinsk” användning av psykedelika är oerhört viktigt och måste beaktas. Det är viktigt att utbilda ungdomar att även legal, medicinsk eller forskningsanvändning av dessa oförutsägbara droger kan leda till oavsiktlig och långvarig skada. Det går inte att förutse vem som drabbas. Budskapen från föräldrar, lärare, tränare och rådgivare måste bli högre och tydligare än de från droghandlare eller investerare i en ny bransch som vill skaffa fler kunder. Vår ungdoms mentala och fysiska hälsa måste komma först.


De bästa, säkraste och hälsosammaste sätten att öka vår kreativitet och produktivitet kommer alltid att inkludera utbildning, övning och disciplinerad tillämpning på ämnet vi vill lära oss att tillämpa, inte användningen av sinnesförändrande, förvirrande, skadliga och beroendeframkallande eller till och med dödliga droger.

Att sträva efter och uppnå mål är det som ger verklig lycka och framgång i livet. Zlatan är ett lysande exempel.

Om det nu finns inneboende egenskaper som lockas fram av drogerna och som man eftersöker, så bör man väl istället försöka utveckla dem med terapier eller andra metoder.

Men det har aldrig varit psykiatrins eller psykologins syfte.


Referenser:

  • Financial Times. “How Silicon Valley rediscovered LSD.” FT, 2017. FT

  • National Library of Medicine. “Psychedelics Drug Legislative Reform and legalization in the US.” NLM, 2023. NLM

  • PBS. “Detroit just decriminalized psychedelics and ‘magic mushrooms.’ Here’s what that means.” PBS, 2021. PBS

  • National Library of Medicine. “Ayahuasca Exposure: Descriptive Analysis of Calls to US Poison Control Centers from 2005 to 2015.” NLM, 2017. NLM

  • Drug Enforcement Administration. “N,N-DIMETHYLTRYPTAMINE (DMT).” DEA, 2022. DEA

  • Nature. “A non-hallucinogenic psychedelic analogue with therapeutic potential.” Nature, 2020. Nature

  • Substance Abuse and Mental Health Services Administration. “The DAWN Report: Emergency Department Visits Involving Phencyclidine (PCP).” SAMHSA, 2013. SAMSHA

  • Vanderbilt University Medical Center. “Tennessee Poison Center warns against designer drug “N-bomb”.” VUMC, 2015. VUMC

  • National Institute on Drug Abuse. “What is MDMA?” NIDA, 2017. NIDA

 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu


Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 HägerstenKommentare


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page