top of page

Psykiatri är inte vetenskap – det är galenskap


Flera studier visar att psykiatriker mår

psykiskt sämre än övriga befolkningen. Kan det vara orsaken till de galna behandlingsmetoderna?


Varför fattar inte politikerna att psykiatrin inte fungerar? Mångmiljardbelopp strösslas på psykiatrin utan några som helst resultat. Undersökning efter undersökning visar att pengarna hamnar i ett svart hål ”utan att patienterna får ta del av dem” enligt en rapport från Riksrevisionen, som dömt ut psykiatrin flera gånger under de senaste 20 åren.


Socialstyrelsen kom ut med en rapport för ett par år sedan som visade att regeringens mångmiljardsatsningar de senaste 20 åren varit misslyckad. På bara tio år hade barn med psykisk ohälsa flerdubblats. Vårdanalys utvärderade regeringens mångmiljardsatsningar de senaste 15 åren. 16 miljarder hade satsats. Man hade lyckats ”synliggöra situationen för personer med psykisk ohälsa” men samtidigt ”var det oklart hur satsningarna påverkar patienten.” Det finns fler undersökningar i den riktningen. (1) Och den psykiska ohälsan bara ökar och inga blir bra. Varför är det så?


Psykiatrins metoder ligger tvåtusen år tillbaka vid tiden för Asklepios tempel – där läkekonstens gudinna härskade. Då försökte man bota sinnessjuka med elchocker och droger för att driva ut demonerna i kroppen. Psykiatrin har visserligen avancerat något, de tror inte längre på demoner – de tror på hjärnspöken. De tror på obevisade teorier om kemiska obalanser i hjärnan som orsak till psykisk ohälsa, men använder fortfarande droger och elchocker för att skaka loss det som nu orsakar vansinne. Tidigare använde de lobotomier, insulinchocker, överraskningsbad, piskor och kalla vattenbad. Allt har varit ”vetenskap”. Vilka är det egentligen som är galna.


Shamanernas kallelse är intressant, där man sökte nya shamaner i stammen genom att vänta på att någon stammedlem började uppföra sig underligt, raggla omkring och tugga fradga. Han hade blivit galen. Stammen insåg då att han fått shamanens kallelse. När han uppfört sig tillräckligt underligt sätts han i ett tält där han fick agera shaman och rådfrågas för att förutsäga stammens framtid och möjligheter.


Det är folket som accepterar en galen shaman som själva måste vara lite galna. Det är folkets acceptans av galna själsläkare som blivit neurotiskt. Man sätter dit en galen läkare som förutsäger deras hälsa, välmående och framtid. Men ser inte galenskapen.


De gamla grekerna botade sina sinnessjuka med den krampframkallande drogen Hellabore och gav dem elchocker med elektriska ålar runt huvudet. Konvulsionerna från drogen och elchocken skulle driva ut demonerna ur kroppen.


Psykdroger och ECT är av samma princip och primitiva impuls som för 2000 år sedan. Man har bara lagt till modern kemi och elektronik. Men man vet fortfarande inte hur ECT fungerar.


Säger vi att psykiatrikerna är galna? Ja, det säger vi. Men det är inte bara vi som säger det. Det är ett känt faktum att psykiatrikerna är i sämre skick än resten av oss.


År 1997 rapporterade tidningen Psychology Today:

”Självmord, stress, skilsmässor - psykologer och andra anställda inom mentalhälsovården kan i själva verket vara mer illa däran än resten av oss.”

Artikeln med rubriken ”Varför hjärnskrynklare har så många problem” avslöjar att psykiatriker begår självmord ungefär dubbelt så ofta som vanliga läkare. I artikeln citeras en undersökning av amerikanska psykiatriförbundet, APA, i vilken det står: ”Självmordsfrekvensen bland psykiatriker är ganska konstant år från år och tyder på ett relativt stabilt överskott av deprimerade psykiatriker.”(2)


Undersökning efter undersökning visar på själsläkarnas dåliga själshälsa (2):

• Enligt en rapport från 1997 ligger psykiatriker i topp bland läkare vad gäller skilsmässor.

• I en annan undersökning uppgavs att en av fyra psykologer ofta har självmordstankar och att så många som en av sexton kan ha försökt att begå självmord.

• Undersökningar visar att drogberoendet bland psykiatriker är avsevärt högre än bland befolkningen i stort eller bland dem som arbetar i andra krävande sjukvårdsyrken.

• I en undersökning av 531 psykiatriker avslöjades det att 25 procent hade valt yrket på grund av sina egna psykiska problem eller psykiatriska behandlingar.

• Flera svenska undersökningar visar att psykiatriker inom mentalvården är mer självmordsbenägna än andra kolleger eller normalbefolkningen.

• På 1960-talet var självmordsfrekvensen bland kvinnliga läkare åtta gånger högre än andra yrkeskategorier.

• I en annan svensk undersökning visade det sig att psykiatrikerna mår sämre än en kärlkrampspatient - vilka mår riktigt dåligt. I ett poängsystem mådde psykpatienten sämst, men inte långt därifrån kom dennes läkare, psykiatrikern. De hade det lägsta värdet i hela läkargruppen. Psykiatrikern mådde ett poäng sämre än en patient med obehandlat magsår.

• Enligt en ledare i en internationell psykiatrisk tidskrift så väljer majoriteten av psykiatrikerna sin specialitet på grund av:

– en växande insikt om sina egna neurotiska problem;

– att inträffandet av mental sjukdom i deras familjer har lett dem till att identifiera sig med patienter som på liknande sätt är störda, eller

– en närmast tillfällig biprodukt på grund av mediokra betyg i de medicinska studierna.

Psykiatrikerna som forskade runt detta menade att det var svårt för dessa människor att få jobb på bra sjukhus, men att ”jobb alltid är tillgängliga på de psykiatriska sjukhusen”. Psykiatrin skulle med andra ord vara en slags dumpningsplats för störda och/eller inkompetenta medicine studerande.


Naturligtvis måste det vara deprimerande att vara själsläkare och inte kunna behandla själen. Ordet psyk-iatri betyder botandet av själen. När de inte kunde bota själen gick de över till att behandla hjärnan, och har hittat på galna orsaker till psykisk sjukdom och ohälsa – med ännu galnare behandlingsmetoder. Inget fungerar – måste vara extremt deprimerande.


Men skall dessa människor verkligen behandla oss och våra barn?


Tyvärr är det så, att på grund av detta så blir allt man gör för sinnet betraktat som galet, och alla som gör något med sinnet betraktas som galna. Om en person försöker komma ur sin misär, öka sina möjligheter till bättre överlevnad och lyckligare liv, genom att söka metoder som ändrar på sitt tillstånd, betraktas han omedelbart som lite galen, såväl som utövaren. Därför har vi bara shamaner och psykiatriker sedan 2000 år tillbaka, och alla som försöker göra något åt sitt sinnestillstånd, bli betraktade som mer eller mindre galna – bara för att han försöker må bättre och bli lyckligare.


Samhället identifierar omedelbart sinnessjukdom med allt som görs med sinnet. Därför blir alla försök att förbättra personen attackerade. Därför har vi inga accepterade alternativ, för även om de fungerar betraktas de automatiskt med misstroende.


Men psykiatrin, med navelsträngen och plånboken kopplad till staten, kan göra vad de vill. Till och med droga ner en hel befolkning, och dessutom kalla det vetenskap.


År 2019 hämtade 2 712 000 svenskar ut någon form av psykdrog. 1 042 000 svenskar fick antidepressiva medel, 850 000 fick sömn- och lugnande medel och cirka 528 000 svenskar fick lugnande- och ångestdämpande medel utskrivna. 133 000 barn, ungdomar och vuxna fick ADHD-amfetamin och 159 000 fick antipsykotiska medel. (2)


Detta om något är galenskap – inte vetenskap.


 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nuDen internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten


Comentários


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page