Preventivmedel tredubblar risken för självmord
Vi har i media följt kampanjen om den ”psykiska ohälsan” hos kanske främst unga kvinnor. Man har angett en mängd olika anledningar, men kanske inte en av de främsta.
Flera nya studier visar att unga kvinnor blir deprimerade och självmordsbenägna av preventivmedel. Att då skicka dem till psykiatrin, som kampanjen om psykisk ohälsa främst handlar om, kanske inte är den bästa lösningen. I synnerhet inte när man betänker att antidepressiva medel är självmordsframkallande.
En dansk studie (1) från 2018 har visat att p-piller fördubblar risken för självmordsförsök och tredubblar risken för självmord. Data för studien samlades in från 1996 till 2013. Nästan en halv miljon kvinnor ingick i studien. Kvinnornas medelålder var 21 år, och de följdes i snitt 8,3 år. P-ringar och p-plåster var mest problematiska, medan orala produkter var något mindre problematiska. Användning av hormonella preventivmedel måste avrådas, särskilt för kvinnor med psykiska problem, och om psykiska problem uppstår efter att ha använt hormonellt preventivmedel måste det rekommenderas att sluta använda den typen av preventivmedel.
Svensk studie
En helt ny svensk studie från Uppsala universitet (2) bekräftar att det är vanligare att kvinnor som använder p-piller blir deprimerade. De som börjar med p-piller under tonåren har en 130-procentig högre frekvens av depressiva symtom, skriver forskarna i ett pressmeddelande.
Forskarna utnyttjade information från drygt en kvarts miljon brittiska kvinnor i en befolkningsstudie från 2006 till 2010. Kvinnorna var då i åldrarna, 37-71 år men hade börjat på 70- och 80-talet.
Det fanns dock inga uppgifter om självmord eller självmordsförsök. Forskarna hade inte tillgång till information om självmord i de registren
– Det är en väldigt intressant fråga och något som vi skulle kunna undersöka i framtiden, säger förstaförfattare, doktorand Therese Johansson på Uppsala universitet, vid förfrågan.
De flesta fick kombinationspiller med gestagen och östrogen. Risken för depression var tydligast de två första åren av användning när man jämförde med kvinnor som inte använde p-piller. P-pilleranvändarna hade upp till 95 procent högre risk att få en depressionsdiagnos. Störst var risken hos tonåringar.
Alla drabbas dock inte på samma sätt. Det påverkar främst kvinnor som är känsliga för hormonfluktuationer. Har man använt p-piller under längre tid och inte märkt av problem med humöret eller depressioner, kan man fortsätta men vara uppmärksam, menar Therese Johnsson.
Referenser:
För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu
Den internationella övervakaren av psykiatrin
Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Box 6039 , 129 06 Hägersten
ความคิดเห็น