top of page

Neuralink: Elon Musks nya uppfinning för att kontrollera din hjärna


Elon Musk är kanske mest känd som mannen bakom Tesla-bilarna, vilka är uppkopplade mot internet så att de till viss del kan styras trådlöst av tillverkaren, och kan hackas av hackare. Nu vill han styra din hjärna i ett gigantiskt projekt.


Elon Musk arbetar med flera olika projekt. Han utvecklar nu Neuralink: ett chip som opereras in i kraniet och utrustas med elektroder som sticks in i yttre delen av hjärnan. Chipet kan styras med en SMART-telefon med hjälp av mikrovågor. Det påstås att människor med detta chip kommer att kunna styra datorer ensamma med tankekraften. En speciell robotstyrd "symaskin" har tagits fram som kan placera elektroderna i hjärnan. Musk har gjort påståenden om att psykisk ohälsa kan avhjälpas med detta chip och har ansökt om godkännande för medicinsk användning hos FDA (Food and Drug Administration) i USA. Inledningsvis är planen att använda Neuralink för medicinska ändamål, men senare kan det bli tillgängligt för friska människor.


Neuralink kan likställas med psykiatrisk hjärnkirurgi, som fasades ut för många år sedan. Den amerikanske psykiatern Peter Breggin var en pionjär när det gällde att stoppa dessa hjärnskadande operationer och på sjuttiotalet avvecklades psykiatriska hjärnoperationer i USA, vilket till stor del var Peter Breggins förtjänst. I Danmark fortsatte lobotomi (det vita snittet) fram till 1983, då denna skadliga och personlighetsförändrande hjärnoperation slutligen avskaffades. I Sverige lobotomerades 4500 personer och ingreppet slutade inte förrän 1963. Var sjätte person avled.


Peter Breggin varnar starkt för Neuralink och förklarar att det inte kommer att verka på det sätt som Elon Musk hävdar. Hjärnan kommunicerar inte genom insatta elektroder, och biverkningarna av denna operation kan vara allvarliga. Naturligtvis kan hacking inte uteslutas, och tillverkaren, polisen, militären och regeringen kan potentiellt ta kontroll över Neuralink. Det kan t.ex. antyda att demonstranter kunde göras tråkiga och tillfoga smärta av polisen för att upplösa en demonstration. Demonstranter kan straffas med smärtsamma elektriska impulser. Breggin anser att Neuralink är ännu värre än den psykiatri som finns idag.


Neuralink får finansiering från US Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).


Ett tidigare försök till styrning av hjärnan skedde i Norge under 1960-70-talen, mitt under brinnande Vietnamkrig, och finansierades av bl.a. USA:s försvarsdepartement, Pentagon, U.S. Nay och CIA. Det skedde vid Norges största psykiatriska sjukhus, Gaustad. Ofrivilliga patienter hämtades från salarna och fördes ner i källaren där hål borrade upp i skallen för inplantering av metallelektroder, vissa radioaktiva. Patienter gick omkring med elektroder/antenner som stack upp ur huvudet. Vissa försökte dra ut dem. Genom ström kunde psykiater Sem-Jacobsen sedan styra patienterna. Experimenten skedde under en period på 15 år. (1)


Dessutom är det problematiskt att Neuralink styrs med hjälp av mikrovågor väldigt nära hjärnan. Forskning har visat att mikrovågor skadar hjärnan och bl.a. kan orsaka cancer. Det är illa nog med mobiltelefoner som hålls nära huvudet. Så hur ska det inte gå med Neuralink?'


Elon Musk har även etablerat rymdföretaget SpaceX som är i färd med att skjuta upp 5G-satelliter för att möjliggöra kommunikation och styrning av alla typer av elektroniska enheter kopplade till 5G-nätverket.

Han planerar att lansera totalt cirka 42 000 5G-satelliter. Läsaren får själv gissa resten.


Än så länge kan vi säga nej till Neuralink så att Elon Musk och olika myndigheter och hackare inte har

tillgång till din hjärna.


Ref.:

(översättning från nyhetsbrev av danska KMR – med tillägg av KMR Sverige)


(1) Ett sekel med psykiatrin, del II, sid 80 – (sid 95 som pdf) https://www.kmr.nu/bocker 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu


Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 HägerstenCommenti


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page