top of page

Medier bakom den ”psykiska ohälsan”


Krisinformation.se gick nyligen ut med ett budskap om att dra ner på nyhetskonsumtionen. Ett mycket förnuftigt uttalande, men naturligtvis gick media igång, ledande skribenter och redaktörer krävde att de skulle ändra på sitt budskap. Bara en sådan sak. Förstärk budskapet istället, så minskar den psykiska ohälsan – garanterat.


Media trummar ut budskapet att den psykiska ohälsan ökar och att vi måste få mer psykiatri – dvs. mer mediciner. Men nu är det så att folk i allmänhet inte är psykiskt sjuka eller störda – och absolut inte behöver starka, vanebildande, personlighetsförändrande psykiatriska droger – majoriteten reagerar nämligen ganska normalt på den farliga omgivning som massmedia målar upp. Det finns naturligtvis situationer och problem som bör tas upp, men ett konstant bombardemang, dag och natt med ett koncentrat av dåliga nyheter utan lösningar, år efter år resulterar i ett konstlat ”krigstillstånd” vilket gör att folk till slut förlorar hopp, inte ser någon framtid och blir deprimerade. Krisinformation.se gjorde absolut rätt.Ett exempel: Polisen gjorde en undersökning över problemområdena i Göteborg. Där fanns cirka 100 000 invånare i området – omkring 300 var kriminellt belastade. Över hela Sverige med 10 miljoner invånare var det ca 5630. Läser man tidningar och tittar på nyheterna låter det som det är tvärtom. Folk vågar inte gå ut på gatan till slut.


Och varför publicerar man ständigt olyckor med skadlig eller dödlig utgång? Det är tragiskt nog för de inblandade, men måste hela befolkningen sörja en tragisk bilolycka i Skåne eller Norrland? Är detta och liknande media verkligen riksangelägenheter?


För när blev nyheter lika med dåliga nyheter? Och var är de goda nyheterna? Det finns massor!


Den snabbaste terapin som finns är att sluta läsa dagstidningar, sade filosofen och poeten Charles Baudelaire redan i slutet av 1800-talet. Han skulle nog inbegripit både radio och TV i det uttalandet idag. Pröva terapin i två-tre veckor. Abstinens i början, sedan mår man klart mycket bättre.


Det är inget fel med tidningar och media i sig, men om man personifierar dagens media med sin koncentration på våld, konflikter, krig, sex, kändisar, lögner etc. får man en psykopat. Och de mår man garanterat inte bra av att umgås med.


 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nuDen internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten

Comments


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page