top of page

Massgrav med 7000 kroppar upptäckta vid mentalsjukhus i USA


På Frösön har man upptäckt en massgrav med 50 namnlösa kroppar från det närbelägna mentalsjukhuset. Det är illa nog, men inget mot vad som upptäcktes bakom ett mentalsjukhus i USA. Detta är en av de största massgravar som påträffats överhuvudtaget. Först fann man 66 gravar och nu är man uppe i 7000 gravar. Alla är anonyma mentalpatienter som grävts ner där tidigare Mississippi State Lunatic Asylum var verksamt från 1835 till 1935. På platsen ligger idag Mississippi Medical Center.

35 000 människor vistades vid sinnessjukhuset under åren 1835 till 1935. 9000 dog under vistelsen där. De flesta dog redan ett år efter att de kom till sjukhuset. Meningen med det nybyggda jättelika komplexet var att patienterna skulle få det bättre. Tidigare hade de mentalsjuka ofta kedjats fast i fängelsehålor, låsts fast i källare eller vindar för att hålla dem borta från allmänheten.


Syftet var bra, men det blev absolut inte bättre. Många dog av näringsbrist, eller rent av svält, man har kunnat upptäcka att många dog av pellagra, B1-brist. Andra dog av TBC, gula febern, influensa eller hjärtattack. Med andra ord, av vanvård, förmodligen helt medvetet.

När de dog slängdes de helt enkelt ner i en omärkt träkista och begravdes runt kring sjukhuset, utan något som kunde identifiera dem. Detta är den största massgrav som någonsin påträffats.

Forskarna var osmakligt entusiastiska. ”Människorna som begravts är inte bara kroppar utan kan användas som en oerhörd tillgång för människor som lever i regionen”, säger en forskare som håller på att gräva ut området. Forskarna ville gräva upp varenda kista och försöka identifiera kropparna. Kostnaden beräknades till 21 miljoner dollar, men det verkar inte vara något större problem. ”Det är värt det! Detta är en enorm tillgång till staten och kan användas som en unik källa till information”, säger en annan forskare.

Anhöriga är inte lika entusiastiska. Hundratals vallfärdade till platsen där deras nära en gång skickats för bättre vård, men dött en snabb död.

Kanske lika osmakligt är medias rapportering. Historien togs upp av alla stora media i USA, men vinklingen låg på ”intressanta fynd” och ”kostnader för att gräva upp kistorna” samt forskarnas intresse för platsen. Inte ett ord om psykiatrin och hur de behandlat och fortfarande behandlar mentalpatienter. Idag lever mentalsjuka 20 år kortare liv än normalt.

Som vi berättat om tidigare så användes eutanasi, eller ”barmhärtighetsmord” flitigt av psykiatriker under, till och med före, andra världskriget. 250 000 mentalpatienter och förståndshandikappade utrotades av psykiatrin i Tyskland, många barn svältes ihjäl på en kost med enbart vitkål utan något fett som helst. Det tog 2-3 veckor. Inte på order av Hitler, utan psykiatrikerna agerade på egen hand, till och med efter att han ett kort tag förbjöd det, och även ett tag efter andra världskriget slut. Det kallades T4-projektet. KMR har tidigare skrivit utförligt om detta.

KMR avslöjade också att eutanasi pågick på svenska mentalsjukhus. På Ryhovs mentalsjukhus svälte man ihjäl patienterna i baracker som ingen fick besöka med skyltar om ”varning för TBC”. Man borde satt upp skyltar med ”Varning för psykiatriker!”

Och kanske skulle man börja gräva efter gravar även där.

______________________________________________________________________________


För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten

Comments


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page