top of page

Kändispsykiater som behandlade Gwyneth Paltrow, Courtney Love förlorade sin legitimation


Isaac “Ike” Herschkopf, en psykiater som behandlade Gwyneth Paltrow och Courtney Love och andra toppkändisar - och som anklagades för att ha plundrat rika patienter - har fått sin legitimation som psykiater återkallad. Han hade bilder på sig själv tillsammans med Kissinger, OJ Simpson, Broke Shields och ett flertal andra kändisar. Han levde ett lyxliv på bekostnad av sina patienter.


Han presenterades i Bloombergs podcast, "The Shrink Next Door", (1) som avslöjade psykiatern som en opportunist som övertygade patienter att överlåta sina hem och förmögenheter åt honom.


Isaac “Ike” Herschkopf får inte längre praktisera som psykiater.


När han anklagades för att ha tagit över patient Hamptons hem och förmedlat det som sitt eget, så utlöste det en tvåårig utredning som ledde till att hans legitimation nyligen drogs tillbaka. Han får inte längre praktisera som psykiater. Han befanns skyldig till alla 16 anklagelser för yrkesmässiga brott, inklusive vårdslöshet, moral oegentlighet, bedräglig praxis och utövande av bedrägligt inflytande.


Mångmiljonären Marty Markowitz, en tidigare patient i tre decennier, sa att han manipulerades för att bryta med sin syster och istället testamentera hans miljoner till psykiatrikern, vittnade i utfrågningen.

”Det är en otrolig känsla – jag är glad och lättad, berättade han för The Post.Markowitz tillsammans med sin syster framför sitt återvunna hus.


Isaac “Ike” Herschkopf hade sakta men säkert tagit över kontrollen över Markowitz liv och finanser.

Herschkopf lyckades bli ordförande i Markowitz företag och till slut tog han även över hans lyxiga sommarresidens i ett kändisområde för rika. Där fanns tennisbana, basketbollplan och en 18-håls miniatyrgolfbana. Herschkopf använde huset till ledighet och sommarpartys, med upp till 170 gäster, medan Markowitz fick agera som servitör. Han blev fastighetsskötare och fick bo bakom huset och kontrollerades totalt av Herschkopf.

”Han tog över mitt liv helt och hållet”, sade Markowitz i podden.


Enligt uppgifter så hade Markowitz betalat över 25 miljoner kronor till Herschkopf för sin ”terapibehandling”. Han hade även förlorat 13 miljoner i bedrägliga investering som Herschkopf lurat honom till. Han blev även medtecknare till Markowitz konto i Schweiz.


”Otillbörligt inflytande är vad detta fall egentligen handlade om: Människor blev förtrollade och gjorde saker som kom psykiatern till nytta, inte till patienterna, säger journalisten Joe Nocera, som intervjuades i podcasten.


Martin Markowitz lade sig på schäslongen hos Herschkopf redan 1981 då han var i desperat behov av hjälp. Båda hans föräldrar hade nyligen dött och hans bröllop hade precis blivit avblåst av bruden. På toppen av det hade han hamnat i dispyt med sin morbror om hur familjeföretaget skulle skötas. Företaget levererade saker till både Super Bowl och Olympiaden.


På Herschkopfs schäslong låg en ung man vars liv behövdes byggas om och byggas upp. Han lade sitt liv i händerna på Herschkopf som satte igång att tömma både det och Markowitz tillgångar. Och fylla sina egna bankkonton. ”Jag hade en ring i näsan som han ledde omkring mig med” sade Markowitz.


En annan patient som vittnade under rättegången berättade att Herschkopf under en terapisession hade frågat henne om hon kunde namnge honom i sitt testamente.Historien bakom detta har gjorts till en serie i Apple TV med Paul Rudd och Will Ferrell, ”The Shrink Next Door”.

“Den ger rättvisa åt mig - det han gjorde mot mig var samvetslöst. Nu får han betala priset, och bli förödmjukad genom att förlora sin legitimation. Nu kommer han att stoppas”, avslutade Markowitz i podden.


 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu


Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten


Comments


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page