top of page

Fysisk aktivitet bättre än antidepressiva


Forskare från University of South Australia har gjort den hittills största forskningsöversikten av studier om effekten av träning på psykisk ohälsa. Deras resultat visade att träning fungerar långt bättre än antidepressiv medicin. Alla träningsformer är fördelaktiga och så lite som 15 – 20 minuter några gånger i veckan räcker långt. Resultaten baseras på 1039 studier med totalt 128 000 deltagare.


Nu när funktionen och effektiviteten hos antidepressiva medel visat sig vara en myt skapad av läkemedelsbolag och inte bättre än placebo kan alternativen lyftas fram. Ett mycket enkelt och effektivt alternativ är fysisk aktivitet. Om någon undrar varför ”psykisk ohälsa” är så hög bland ungdomen idag så kan man forska i vem som tog bort fysisk aktivitet i skolorna.


Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsen har nyligen lagt fram att förslag till regeringen (Underlag till nationell strategi för psykisk hälsa) som skall ligga till grund för åtgärder tio år framåt. Utredningen är på tättskrivna 120 sidor – med enbart en enda mening på alla dessa sidor har man föreslagit att det skall finnas tillgång till idrottsanläggningar. I övrigt är det mycket psykiatri, det pratas om, och naturligtvis medicinering, om än i bakgrunden. Man menar att eftersom det säljs så mycket psykofarmaka så måste den psykiska ohälsan vara hög. Därför måste det till mer psykofarmaka. Ett slags omvänd Moment 22. Det finns definitivt en hel del bra saker i utredningen, men man skulle kunna tro att det är läkemedelsbolagen tillsammans med psykiatrin som författat den.


Om Prins Daniel och Carolina Klüft med generation Pep fått vara med hade fysisk aktivitet legat i topp som alternativ – men då hade det definitivt inte sålts så mycket psykofarmaka. Generation Pep redovisar att bara 2 av tio barn och unga får den fysiska aktivitet som rekommenderas. Den psykiska hälsan blir därefter.


Fysisk aktivitet är mycket fördelaktigt för att förbättra symtom på depression, ångest och psykisk stress i ett brett spektrum av barn, ungdomar och den vuxna befolkningar, inklusive personer med bokstavskombinationer, diagnostiserade psykiska störningar och personer med kronisk sjukdom. Fysisk aktivitet bör vara en aktiv stöttepelare i hanteringen av depression, ångest och psykisk ångest, skriver man i den australiska studien.


Alla former av fysisk aktivitet var fördelaktiga. Både promenader, aerobics, dans, styrketräning, pilates och yoga. Det betonades att det skulle vara lustfyllt. Systematisk träning med medium till hög intensitet gav bättre resultat än låg intensitet. Det bör pågå en längre tid för att ge varaktigt resultat. Överdriven träning gav sämre resultat.


Det har gjorts hundratals studier om effekterna av fysisk aktivitet på depression, ångest och psykisk stress med positiva resultat.

"Fysisk aktivitet är känt för att bidra till att förbättra den mentala hälsan. Men trots bevisen har det inte antagits allmänt som en förstahandsbehandling, säger den ledande australienske forskaren dr Ben Singh.


"Vår granskning visar att fysisk aktivitet avsevärt kan minska symtom på depression och ångest i alla kliniska populationer, med vissa grupper som visar ännu större tecken på förbättring.”


Flera studier har jämfört de som tränar med de som inte är fysiskt aktiva alls. Baserat på den forskningen finns det solid dokumentation som säger att träning är bra för den mentala hälsan.


Svensk studie

Redan för tio år sedan har forskare vid Göteborgs universitet tittat på hur den psykiska hälsan förändras när människor går från att vara nästan helt passiva till att träna bara lite.


– Mycket tidigare forskning har jämfört fysiskt aktiva med fysiskt inaktiva. Det unika med vår studie är att vi har följt samma personer över tid. Vi har mätt vad en förändring av dessa personers aktivitetsnivå betyder för deras psykiska hälsa, säger Magnus Lindwall som är forskare vid Göteborgs universitet.

Lindwall och hans kollegor har följt 3717 personer under åren 2004 till 2010.


Studien är goda nyheter för dem som hittills haft svårt att ta sig ur soffan:

– Det man har gjort tidigare i livet är inte så viktigt. Det viktiga är vad man gör här och nu.

 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu


Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten









Comments


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page