top of page

Elchocker: en av de värsta formerna av "medicinsk" tortyr i världen.


Från KMR internationellt (CCHR Int. i USA)


KMR i Sverige och CCHR i USA har kämpat mot denna så kallade behandlingsmetod i måga år, de senaste åren mot att små barn 0-5 år elchockas I USA, men även att barn och ungdomar i Sverige elchockas. Nu börjar det vända.


CCHR:s kamp i USA mot det kränkande utövandet av elchocker, eller ECT, har rasat i decennier. Under de senaste åren har trenden vänt, inte till liten del tack vare våra supportrar, och här är anledningen:


• 8310 förfrågningar genom lagen om ytttrandefrihet lämnades in till olika delstatliga och federala myndigheter för att samla in statistik om ECT-användning efter ålder för att avslöja omfattningen av detta missbruk i USA.


• Sedan, med hjälp av denna information, producerade CCHR hela 54 568 ECT-informationspaket som exponerade statistiken om ECT-användning (som erhållits genom dessa förfrågningar) och distribuerade dem till delstatliga lagstiftare, som därefter, chockerade över informationen, krävde ett förbud mot ECT.


• 128 600 personer har nu skrivit på CCHR:s upprop om att förbjuda ECT på change.org, en av toppsajterna för underskrifter.


• Oberoende av detta, med hjälp av stämningar som håller på att växa fram, så har tillverkaren av en av elchocksapparaterna nu ansökt om konkurs. Det finns bara ett fåtal tillverkare.


Nu börjar vi se nedgången.


• Antalet delstater som rapporterar om elchockande av 0–5-åringar minskade med 60 %, från 10 delstater ner till 4.


• För alla åldrar rapporterade 12 (44 %) av de 27 stater som upprätthåller och har rapporterat ECT-statistik, en nedgång i ECT-användning.


Se bara på Världshälsoorganisationen (WHO), som nyligen medgav att tvångsmässiga psykiatriska metoder "är genomgripande och används alltmer i länder runt om i världen, trots bristen på bevis för att de erbjuder några fördelar, och de betydande bevisen för att de leder till fysisk och psykisk skada och till och med döden.”


Ingenstans är detta mer förekommande än vid användning av ECT.


För elchocker dödar faktiskt! En svensk undersökning som Socialstyrelsen tystade och vägrar publicera visar att 34 procent ökad dödlighet föreligger – efter ECT. En elchocksserie är inget annat än ett kraftigt slag mot huvudet och minskar överlevnadsförmågan.

Användningen av elchocker har länge motiverats av att de ”räddar liv”, men undersökningen, som Socialstyrelsen vägrar att släppa, visar att detta bara varit ett rent önsketänkande från psykiatrin. KMR har fått en kopia av statistikern på Socialstyrelsen som utförde undersökningen och det är ganska chockerande uppgifter. KMR räknade ut att, baserat på dessa siffror, så dör det 150 människor om året efter ECT-behandling. Eftersom det inte sker i direkt samband med behandlingen, utan ett tag efteråt då personen sakta tynar bort, främst äldre, är det ingen som räknar det som ett dödsfall orsakat av ECT. Dessutom har psykiatrin sluppit rapportera självmord i samband med vård. Ett stort antal begår självmord efter ECT-behandling. Men det rapporteras inte. Överhuvudtaget rapporterar psykiatrin inget och då verkar det ju som allt är ok.


Man kan se att elchocker tappar stöd inom många områden. Hjälp KMR och CCHR International i vår pågående kamp för att få förbud för ECT en gång för alla.


Skriv under för att stoppa elchocker:
 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu


Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten

Comments


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page