top of page

ADHD-epidemin och -industrin avslöjad av Pulitzer-nominerad NY-Times journalist


Man måste erkänna att marknadsföringen och strategin har varit genial. ADHD har blivit en multimiljardindustri.

”En ohelig allians mellan läkemedelsbolag och deras konsulter, akademiska psykiatriker, tjänstemän – och kändisar, har skapat en ADHD-epidemi. Det genialt försåtliga bakom denna allians, sålde in störningen snarare än drogerna i sken av att förespråka ’ADHD-medvetenhet.”


Så skrev New York Times i sin bokrecension av ADHD Nation: Children, Doctors, Big Pharma, and the Making of an American Epidemic, av Pulitzer Prize-nominerade New York Times reporter, Alan Schwarz. (1)


Med mer än 10 miljoner barn bara i USA som får ADHD-diagnos och ett stort antal droger och ytterligare ett antal miljoner i övriga världen har man skapat en ADHD-epidemi, snart en pandemi – i syfte att kunna sälja droger. I USA får över 200 000 barn i åldrarna 0-5-år ADHD-amfetamin. Många kan inte ens gå. (2)


Gigantiska biverkningar och överdoser i Sverige

Enligt data från Giftinformationscentralen i Sverige har 657 småbarn (0-4 år) blivit förgiftade av ADHD-droger sedan år 2011. 106 av dem år 2019. KMR har informerat om de alarmerande förhållandena ett antal gånger tidigare. Media är knäpptyst.

I Sverige har totalt 1330 barn och ungdomar tagit överdoser, medvetslösa och hallucinerande och forslade till akuten med ambulans. Totalt 231 tog medvetet överdoser år 2019. Inga biverkningar inrapporterades till läkemedelsverket. Alltså, ingen anledning till oro!


Schwarz tror i för sig att ADHD är en giltig diagnos, men att den enorma mängden människor med diagnos och lösningen med droger är helt galen. Dessutom gäller diagnosen inte bara barn och ungdomar längre, nu får påstått hyperaktiva spädbarn och distraherade äldre diagnos och droger. Dessutom var det ursprungligen bara ett fåtal barn, 2-3 procent, som skulle få diagnosen och ännu mindre skulle få amfetamin. Idag är det upp till 10-15 procent som får det. I vissa områden 20 procent. I en skola var det 60 procent.


I Sverige har i vissa kommuner upp till, och till och med över, 13 procent av barn 10-14 år som blivit diagnostiserade och får amfetamin. Man lovade från början att det inte skulle överstiga 2-3 procent, och att ett ytterst fåtal skulle få Ritalina. Politikerna köpte detta. Idag får omkring 70 000 barn och ungdomar ADHD-droger.


Men man måste dock inse att det inte finns några som helst fysiska, medicinska fel; inga som helst tester, inga data som stöder ADHD-diagnosen som ett fel i hjärnan som skall ”medicineras” bort. I synnerhet inte med droger såsom Ritalina vilket anses ha större påverkan på hjärnan än kokain.


Lögnerna började med att man sålde in slogan ”kemisk obalans i hjärnan” på 90-talet. Ingen har dock kunnat mäta det, men det lät bra. Media som var de som förde fram budskapet tror fortfarande på det, eller är beordrade att tro på det. Psykiatriker på högsta nivå har dock erkänt att detta inte stämmer. Den andra slogan var att ”barnen behövde sitt amfetamin precis som en diabetiker behöver sitt insulin”. Nå, det behöver väl knappast kommenteras, för vilket barn har amfetaminbrist.


Koncentrationen

Därmed inte sagt att barn, ungdomar och äldre kan ha svårt att koncentrera sig och ha andra problem som går under slaskdiagnosen ADHD. Men det är lösningen som är galen. Diagnosen är endast till för att sälja ADHD-droger, punkt slut! Amfetamin framkallar ett tillstånd som drogmissbrukarna kallade ”att punda”. De kunde sitta i timmar och plocka isär en radio, klocka eller annat, fullständigt ”fokuserade”. De fick dock aldrig ihop dem igen. Detta tillstånd misstolkas som att barnen är koncentrerade. En av Sveriges värsta kriminella på 90-talet berättade att han fick amfetamin i skolan och att ”utbildningen är ett stort svart hål”. Fast han satt still.


På 1950- och 60-talet såldes Ritalina som ett bantningsmedel. Man fann snart andra användningsområden. Husmödrarna kunde nu plötsligt städa hela huset och gå och handla och hämta barnen, allt på en enda timme och, och… nattarbetare och chaufförer kunde vara uppe hela natten. Det fanns ingen hejd på den nya energiskapande medicinen.


När man så skapat ett antal hundratusen drogberoende husmödrar, chaufförer, nattarbetare var det dags för baksmällan. I slutet av 1960-talet var Medicinalstyrelsen i Sverige tvungen att förbjuda amfetamin och Ritalina, som då kallades ”Bäng-rita” av missbrukarna för att man blev så knäpp av den – förutom en del dödsfall.


I slutet av 1980-talet var det så dags igen. Denna gång var barnen målgruppen. Man uppfann diagnosen ADHD för barn som inte kunde sitta still i skolan. Skoltrötta barn skulle piggas upp. Precis som krigströtta tyska soldater som fick amfetamin för att kunna kriga bättre.


Föräldrar gör vad som helst för sina barn – ger dem till och med amfetamin. Psykiatriker Gillberg, förklarade ju i radio 1988 att: ”Ritalina var det minst farliga av allt i barnpsykofarmaka-arsenalen”. Man undrar ju då hur de övriga i arsenalen var.

Gillberg ville skaffa sig ett namn och hittade på diagnosen DAMP som vann internationellt erkännande – ett tag. Den försvann dock samtidigt med att hans fru och några forskningskolleger strimlade 100 000 forskningspapper som hade begärts ut av två forskare för granskning på grund av de ”överdrivet perfekta resultaten”. Gillberg fick dagsböter och försvann ur rampljuset. Han supportades av läkemedelsbolaget som sålde Ritalina. ”Vi har goda kontakter med Gillberg”, sade en representant på Ciba Geigy som då sålde Ritalina, till en KMR-medlem.


Hursomhelst, man bestämde sig för att satsa på diagnosen först – och låta ”medicinen” följa med. Utan diagnos ingen ”medicin”. Ett antal anhörigföreningar startades upp världen över av psykiatriker knutna till läkemedelsbolag som sponsrade dessa med mångmiljonbelopp för att sköta marknadsföringen. Föreningen Attention i Sverige fick en miljon kronor. De skötte sig utmärkt och är idag de främsta förespråkarna för diagnos och ADHD-droger. Läkemedelsbolagen sätter in helsidesannonser i deras tidning. Tack för hjälpen” De har åkt runt i Sverige som ambassadörer för läkemedelsindustrin och sprider budskapet och drogerna. ”Jag har också ADHD!”


Multimiljardindustri

Det var allt som allt en lönsam satsning. Enligt en studie i Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry omsätter ADHD-industrin mellan 143 och 266 miljarder dollar per år och enligt IMS Health så har receptkostnaderna för ADHD-droger närmast tredubblats från 4 miljarder dollar år 2007 till 11,2 miljarder dollar år 2015. Det blir över en biljon kronor – per år. (3) Bara för att få lite perspektiv på hur mycket detta är så tar det minst 30 000 år att räkna till en biljon, om man räknar ett tal per sekund, vilket man inte ens klarar av.


Det produceras idag omkring 150 TON – 160 000 KILO amfetamin och amfetaminliknande droger till barn och ungdomar – per år. (4) Bara för att få lite perspektiv på hur mycket detta är så motsvarar det ungefär 350 fulla lastpallar av illegalt amfetamin på gatan. När polisen i Sverige beslagtar några kilo amfetamin blev det rubriker på förstasidan.


Om man lyssnar på den Goebbel-liknande propagandan från Psyko Pharma (läkemedelsbolag och psykiatri i allians) verkar det inte vara några problem alls. Men nio länder, inklusive Sverige, har utfärdat minst 44 varningar om att ADHD-droger orsakar skadliga, till och med dödliga biverkningar, inklusive: 13 varningar för att stimulantia orsakar hjärtproblem, 10 varningar för mani/psykos, 9 varningar för kardiovaskulära problem och 8 varningar för att stimulantia orsakar dödsfall. (5)


Och då är inte de inräknade som inte rapporteras. Det är nämligen bara en liten del av alla biverkningar som rapporteras till respektive läkemedelsverk. KMR har tidigare skrivit om att minst 1500 barn och ungdomar i Sverige fått åka till akuten, 24 med ambulans, efter att ha använt ADHD-droger. Inte en enda av dessa fall har rapporterats till Läkemedelsverket eller Socialstyrelsen. Det var Giftinformationscentralen som meddelade detta vid förfrågan. Om man då söker efter biverkningar från ADHD-droger på Biverkningsregistret, så syns inte dessa. Det är ”konsulter” kopplade till Big Pharma som jobbar på Läkemedelsverket som ”experter” som sett till detta.


Alan Schwarz beskriver ett omfattande missbruk av ADHD-droger bland studerande. En medicine studerande fejkade symtomen hos ADHD för att få ADHD-droger som han trodde skulle hjälpa honom med det akademiska trycket. När han till slut hamnar i en amfetaminpsykos säger fadern till läkaren att han kommer att dö om han inte slutar skriva ut amfetamin till sin son. Två veckor efteråt hängde han sig i en garderob.


Schwarz tar även upp en del exempel i boken som visar hur det kan gå när man släpper lös en så obskyr diagnos som gör att mer än 1 av 7 amerikanska barn får diagnosen ADHD och majoriteten får amfetamin. Ett flertal studier har visat att de yngsta i klassen är mer benägna att få en diagnos än de övriga; att färgade har större risk att feldiagnostiseras än vita. En läkare säger i boken ”Vi har som samhälle bestämt att det är för dyrt att modifiera barnets omgivning. Därför modifierar vi barnet.”


Alan Schwarz har i sin bok A.D.H.D. Nation inriktat sig på ”den oheliga allians mellan läkemedelsbolag och deras konsulter, akademiska psykiatriker, tjänstemän – och kändisar”, som byggt upp ett mångmiljardimperium ”genom att med betalda studier odla ömsesidigt fördelaktiga relationer med psykofarmakologer vid prestigefyllda universitet som Harvard och tvätta sina marknadsföringsbudskap via betrodda organ såsom WHO, och på så sätt skapade läkemedelsindustrin en självbejakande vetenskapscirkel, en som krossade allt oliktänkande."


När vi om ett decennium tittar tillbaka på den förlorade generation som uppfostrats med amfetamin så undrar vi hur det kunde gå till. Men då har förmodligen Psyko Pharma redan hittat på en ny medicin…(1) Steve Silberman, “Overselling A.D.H.D.: A New Book Exposes Big Pharma’s Role,” The New York Times, 22 aug 2016, http://www.nytimes.com/2016/08/28/books/review/adhd-nation-alan-schwarz.html.


(2) IMS, Vector One: National (VONA) and Total Patient Tracker (TPT) Databas, år 2013, utdraget 2014.


(3) Blaire Briody, “The Shocking Cost of Your Child’s ADHD,” The Fiscal Times, 1 apr 2013, http://www.thefiscaltimes.com/Articles/2013/04/01/The-Shocking-Cost-of-Your-Childs-ADHD.


“Medicines Use and Spending in the U.S.,” IMS Institute for Healthcare Informatics, apr 2016, http://www.imshealth.com/en/thought-leadership/ims-institute/reports/medicines-use-and-spending-in-the-us-a-review-of-2015-and-outlook-to-2020; “Top Therapeutic Classes by U.S. Spending,” IMS National Sales Perspectives, 23 Feb 2012,http://www.imshealth.com/files/web/Corporate/News/Top-Line%20Market%20Data/Top_Therapy_Classes_by_Sales.pdf.(5) Ritalin Side Effects Center, RxList, http://www.rxlist.com/ritalin-side-effects-drug-center.htm, 24 Aug 2016; Adderall Side Effects Center, RxList, http://www.rxlist.com/adderall-side-effects-drug-center.htm, 24 aug 2016.

 

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu


Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten

Comments


imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page