top of page

Socialdepartementet och den exploderande förskrivningen av skadliga och ineffektiva antidepressiva t


I Sverige har förskrivningen till barn (10-14) ökat med 124% sedan 2010, och med 288% (!) sedan 2006. I Danmark har förskrivningen minskat med 32% sedan toppen 2010, och med 12% sedan 2006. Danmark har nu en förskrivning som är 27% av den i Sverige – från att ha varit högre fram till 2010. Norge har nu en förskrivning som är 19% av den i Sverige. (Källor: Svenska läkemedelsregistret, danska Medstat, norska Reseptregisteret)

Antidepressiva medel är bevisligen skadliga och ineffektiva för barn och unga. Trots det exploderar förskrivningen i Sverige, medan den är mycket lägre grannländerna Danmark och Norge.

Socialministern har valt att se den exploderande förskrivningen som ett mått på ”ökad psykisk ohälsa” (1) och inte som ett mått på den allvarliga institutionella korruptionen på Socialstyrelsen och Läkemedelsverket – där psykiatriker med intima band till berörda läkemedelsbolag tillåts skriva riktlinjer som gynnar bolagens profiter, och som går rakt emot oberoende vetenskapliga data om preparatens effekter på barn.

Socialminister Lena Hallengren leder ett departement som, tillsammans med de underliggande myndigheterna Socialstyrelsen och Läkemedelsverket, sett till att Sverige nu är i världstopp vad gäller ökningen i förskrivning av antidepressiva till unga – efter det, att det 2004 (FDA, 2) och 2005 (EMA, 3), konstaterades att dessa preparat generellt var ineffektiva och skadliga för barn och unga.

Ref:

1. Hallengren/Lövin, Så ska unga få bättre vård för psykisk ohälsa, GP, 3 december 2019 https://www.gp.se/debatt/så-ska-unga-få-bättre-vård-för-psykisk-ohälsa-1.21102143

2. European Medicines Agency finalises review of antidepressants in children and adolescents, 25 april 2005,

3. FASS, med exemplet produktresumén för Cipramil, http://www.fass.se/LIF/product?1&userType=0&nplId=19921023000090&docType=6

_______________________________________________________________________________________

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page