top of page

NU FALLER PSYKIATRINS VANDRINGSSÄGEN


Teorin om ”den biokemiska obalansen i hjärnan” – att brister och överskott av signalsubstanser i hjärnan orsakar psykiska problem – är troligen psykiatrins största bluff. Det är denna pseudovetenskapliga teori som banat väg för massiv utskrivning av toxiska ämnen, i namn av medicin under 70 år. Men nu rämnar fasaden och ledande psykiatriker gör allt för att ta avstånd från de bevisligen falska påståendena. Men fotfolket gör allt för att hålla kvar den, för det är det enda man har inom psykiatrin.

Ingen har väl undgått påståendena om att personer som är nedstämda, lider av ”depression”, en brist på ämnet serotonin; att barn och vuxna som är okoncentrerade och överaktiva, lider av ”ADHD”, en brist på ämnet dopamin; att personer som har svåra problem med tänkande, känslor och beteende lider av ”schizofreni”, ett överskott på ämnet dopamin. Och att det nu finns effektiva behandlingar mot dessa brister och överskott – ”läkemedel” som rättar till ”den biokemiska obalansen”.

Psykiatrins utpressningsbudskap har varit att patienter kan se fram mot en mörk framtid, fylld av elände och även kriminalitet, om de inte tar den medicin som rättar till de kemiska störningarna i hjärnan, i en närmast livslång behandling. Problemet är att det här inte är, och aldrig har varit sant. Det är troligen den största, mest förödande och mest inkomstdrivande pseudovetenskapliga bluff, som vi nu har omkring oss. En bluff som förvandlat övergående psykiska problem till kroniska skador för miljontals människor – och skapat mångmiljardvinster för läkemedelsbolag.

Problemet för psykiatrin är nu att bluffen är så grundligt avslöjad att man får ta till den klassiska metoden: Säga att man aldrig sagt vad man tidigare bevisligen sagt!

Som när redaktören för tidskriften Psychiatric Times, den prominente psykiatriprofessorn Ronald Pies, sade att psykiatrin inte kan beskyllas för denna pinsamma vandringssägen: ”Faktum är att idén om den ’kemiska obalansen’ alltid varit en slags vandringssägen – aldrig en teori som på allvar lagts fram av välinformerade psykiatriker.” (Psychiatric Times) ’Välinformerade’ psykiatriker har alltså aldrig fört fram denna teori!

Den kritiske psykiatrikern David Healy avfärdat teorin om serotoninbrist, som orsak till ”depression”, i British Medical Journal (Serotonin and depression, the marketing of a myth).

Det här fick (i Daily Mail) ledande psykiatriker, som professor David Taylor, att säga:

”Healy lägger fram ett kraftfullt men dåligt underbyggt argument mot något som inte finns och aldrig egentligen funnits: idén att SSRI-preparat ’korrigerar’ en ’obalans’ av serotonin i hjärnan.”

Han menade med andra ord att Healy inte kan argumentera emot något som inte finns (den kemiska obalansen). Här fick vi alltså av en ledande psykiatriker igen veta att den här teorin aldrig egentligen funnits!

Och ordföranden för brittiska Royal College of Psychiatrists, professor Simon Wessely, tillade:

”De flesta forskare har för länge sedan gått vidare från den gamla serotoninmodellen.”

Den verkade alltså enligt professor Wessely ha funnits, men inte finnas mer.

Och när patienter av sin psykiatriker får veta att de har en kemisk obalans i hjärnan och därför behöver psykofarmaka – som en diabetiker behöver insulin – vet de nu att denne psykiatriker bara förmedlar en pseudovetenskaplig vandringssägen. Eller borde veta, kanske man borde tillägga, eftersom denna vandringssägen fortfarande desperat hålls kvar av psykiatrin i Sverige, ivrigt påhejad av media.

Eftersom hela psykiatrin är uppbyggd på denna teori, från början av 1950-talet så får man nog fråga sig vad som finns kvar av psykiatrin när vandringssägen faller helt. Möjligen bara elchocker, en barbarisk, av FNs tortyrkommission utdömd metod, men av psykiatrin hyllad metod. Vilket definierar psykiatrin som vad…?

__________________________________________________________________________________________________

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA och 1972 i Sverige av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page