top of page

Läkemedelsbolag stämt på mångmiljardbelopp – pojke utvecklade bröst med mjölk efter användning av de

Nyligen fick läkemedelsbolaget Johnson&Johnson (J&J), via dotterbolaget Janssen, betala 8 miljarder dollar i böter för bedrägerier angående den psykiatriska drogen Risperdal. Tidigare hade man även fått betala flera miljarder i böter. Nu väntar ytterligare 100 000 stämningar för biverkningar, varmed företaget, ett av världens största läkemedelsföretag, riskerar konkurs.

Man hade övertygat läkarna om att det inte fanns några risker med Risperdal. (1)Fast pojkar började gå upp i vikt och utveckla bröst. Närmare 18 000 unga pojkar har fått bröst efter användning av antipsykotikan Risperdal. (2) Några av dem fick använda bh. En 4-årig pojke fick ett bröst som gav mjölk. Flera fick göra bröstoperationer.

Nyligen blev J&J även utpekad som hjärnan bakom opioidkatastrofen i USA då de tillverkat råvaran till de flesta opioidtabletter och även där använt bedrägliga metoder genom att hävda att deras mediciner inte var beroendeframkallande. De fick böta en halv miljard dollar till en enda delstat för två månader sedan. Många fler ligger i startgroparna. Dotterbolaget Janssen har nu startat intimt samarbete med Karolinska Institutet med den starkt hallucinogena drogen ketamin. De av Janssen sponsrade forskarna på KI är ”väldigt imponerade”! Inte alla forskare dock. (3)

Risperdal var endast godkänt för behandling av schizofreni och bipolärt syndrom, men användes närmast som en huskur mot allt efter J&J:s marknadsföringskampanjer, i synnerhet för biverkningar av ADHD-amfetamin. Barnen blev då diagnosticerade som bipolära när de klagade över amfetaminet.

Kraftiga biverkningar

Enligt psykiatriker Stefan Kruszewski vid Harvard så ökar antipsykotika risken för kraftig viktökning (upp till 30 kilo är inte ovanligt) och därmed diabetes, blodtrycksökning, kardiovaskulära problem, hjärtattack och stroke. Kruszewski hävdar att läkemedelsbolagen medvetet tonat ner, i flera fall direkt dolt riskerna, samtidigt som de gick ut med en massiv marknadsföring. J&J spenderade 2,2 miljarder dollar på Risperdal redan år 2006.

Gigantiska kostnader

Risperdal kostar omkring 100 kronor per tablett (300 dollar för 1 mg /30 tabletter) samtidigt som de inte är ett dugg bättre än de tidigare neuroleptika som kostade omkring 50 öre per tablett.I slutet inriktade man marknadsföringen direkt mot barn.

Redan i maj 2009 fick Janssen betala 1,1miljarder dollar i böter för sina bedrägliga metoder runt Risperdal. Men det stoppade dem inte.

Säkert flera tusen barn i Sverige får Risperdal. (4) Redan 2008 fick 2200 barn och ungdomar Risperdal. Även här växte brösten på barn och på en mycket ung flicka rann det mjölk ur brösten. De får inte antipsykotika på grund av att de är psykotiska utan för att de är aggressiva eller inte kan sitta still i skolan och ADHD-amfetaminet har börjat ge biverkningar som tolkas som bipolära fenomen.

Nu får de bita i det sura, närmast ruttna äpplet. Det är inte bara opioider och Risperdal som är problemet för J&J. Sammanlagt åtta produkter ligger till grund för kommande 153 700 stämningar inklusive de 100 000 som fått biverkningar av Risperdal. (1)

(2) https://petapixel.com/2017/05/11/boys-grew-breasts-portraits-effects-risperdal/

(3) MJ, Esketamine for depression? No thanks, please, 3 oktober 2019 https://www.bmj.com/content/366/bmj.l5572/rr-0

____________________________________________________________________________________________

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page