top of page

Miljardärer bakom opiodkatastrofen.


USA:s opioidkatastrof har orsakats av ett fåtal läkemedelsbolag och tusentals läkare som lurats till att tro att bolagens smärtstillande opioider inte var beroendeframkallande. En hel del var dock mycket lättlurade och mycket mottagliga för pengar, resor och andra förmåner. Men även toppolitiker är inblandade.

Främst bakom bedrägeriet står läkemedelsbolaget Purdue Pharma som tillverkar OxyContin (Oxikodon). De hotas nu med tusentals stämningsansökningar och konkurs då de hävdade att deras piller var långt mindre beroendeframkallande än andras. Purdue visste mycket väl om att det var en ren lögn. Miljontals blev beroende, hundratusentals dog.

Den här drogepidemin har dödat fler amerikaner än något krig eller konflikt, såväl som sänkt medellivslängden. Man vet nu med hjälp av framtagna, interna kommunikationer inom Purdue att försäljarna pressades att sälja så mycket piller de kunde oavsett riskerna. Läkarna uppmanades att skriva ut högsta möjliga doser för att maximera vinsterna. Ingen kunde undgå att se att patienterna blev beroende.

När det till slut framkom att folk blev narkomaner, skyllde Purdue på patienterna, och kallade de som blivit beroende för ”degenererade kriminella” eller ”att de vägrade ta något som helst ansvar för katastrofen de orsakat.” USA har under historien inte upplevt någon värre katastrof som dödat lika många. 400 000 har dött av överdoser. Vid 9/11 dog 3000 personer.

Mångmiljardärer – och psykiatriker

Ägaren till Purdue är Sacklerfamiljen, mångmiljardärer med det mest sålda smärtstillande medlet, opioiden OxyContin. De äger över 12 miljarder dollar och är USA:s 20:e mest rika familj. Många miljoner opioidprodukter har sålts. 76 miljarder(!) opioidpiller har sålts. Det överträffar alla illegala droger med råge upphöjt till hundra. Varje person på planeten skulle ha kunna fått tio piller.

Över 2000 stämningsansökningar har lämnats in mot läkemedelsbolagen som tillverkar opioider, varav Purdue med sin OxyContin är den största. Purdue har visat sig villig att göra upp i godo och betala 12 miljarder dollar, varav 3 miljarder skulle komma från familjen Sackler privat. De skulle även få ge upp sin ägardel i Purdue. Ingen hamnar dock i fängelse. Företaget kommer att gå i konkurs och ombildas.

Om en langare säljer till en person som dör av överdos, kan han riskera livstids fängelse – men den största langaren av alla går helt fri.

Man kan jämföra med tobaksbolagen som fick betala 275 miljarder dollar under 25 år. Men här dog inte unga män och kvinnor direkt av en överdos rökning, eller blev zombies av rökning på några månader bara. Rökning förstör heller inte hela städer, delstater. Här behöver Purdue bara betala 5 procent av vad tobaksbolagen fick betala.

Hundratals läkare, så kallade pill-mills, har arresterats för att sälja OxyContin. De flesta har mutats med resor, middagar och som ”föreläsare”. Försäljarna på Purdue uppmanades att direkt ljuga.

Många advokater har tidigare försökt att få huvudmannen Richard Sackler bakom skranket men alltid misslyckats, då Purdue har tagit fram checkblocket och betalat ut mångmiljonbelopp för att han skulle slippa.

Redan år 2007 dömdes Purdue att betala 600 miljoner dollar i böter; tre chefer fick betala 34 miljoner dollar ur egen ficka och utföra 400 timmar samhällstjänst. Ett av de hårdaste straffen som ålagts ett läkemedelsbolag.

Sedan fortsatte allt som vanligt – business as usual.

Två av Sacklers är psykiatriker

Två av bröderna Sackler är psykiatriker. En av dem låg även bakom marknadsföringen av Valium som gjorde det till en av de mest sålda medicinerna i historien – med miljontals beroende människor. OxyContin är alltså en upprepning av historien.

En av bröderna hade följt med säljare ut till läkare för att avlyssna samtalen. Efter det kom det ut ett direktiv till alla säljare att tona ner riskerna, att det fanns ingen anledning att nämna dem.

Vid Purdues lanseringspartyt för OxyContin, sade en av ägarna, Richard Shackler: ”Föreställ er en serie naturkatastrofer – en jordbävning, vulkanutbrott, orkan – vår OxyContin kommer att generera en stormvind av recept som kommer att begrava konkurrenterna”

Sacklerfamiljen är en av de största donatorerna i världen och i vart och vartannat stort museum i USA ser man namnet Sackler vid föremål eller avdelningar. Men så gott som aldrig nämns Sackler tillsammans med några av sina medicinska produkter.

Men än så länge har lagens långa arm inte nått familjen Sackler – med 12 miljarder dollar i förmögenhet – men kanske det bara är en tidsfråga när Trump utfärdat katastroftillstånd i USA och åklagare och i synnerhet advokaterna vädrar blod, eller kanske främst dollar. Eller också går de fria igen – business as usual.

Politikerna spelar en huvudroll

Nå, detta förminskar inte politikernas roll i opioidkatastrofen med hundratusentals döda sedan år 2000, närmare 50 000 bara under år 2017. Som vi tidigare berättat så hamnade mutorna ända upp i Kongressen.

År 2016 när opioidkrisen redan hade tagit långt över 200 000 liv övertalades flera kongressmedlemmar av Big Pharma att övertala Justice Department och även Drug Enforcement Agency (DEA) att luckra upp lagarna för förskrivning av opioider så att det blev mer ”industrivänliga” lagar vilket senare underminerade DEAs försök att stoppa pillerflödet till svarta marknaden. Enligt Washington Post spenderades 102 miljoner dollar i lobbying (läs mutor) enbart på detta. Och som vi rapporterat om i tidigare nyhetsbrev om opioidkrisen så gjorde de nya lagarna det omöjligt att försöka stoppa flödet av misstänkta narkotikatransporter.

Kanske Joseph T. Rannazzisi, som ledde den DEA-avdelningen som ansvarade för att reglera läkemedelsindustrin fram till 2015 – varefter han sparkades, sade det bäst:

"Läkemedelsindustrin, tillverkarna, grossisterna, distributörerna och apoteken har ett inflytande över Kongressen som aldrig skådats tidigare. Jag menar, att få Kongressen att godkänna en lag för att skydda sina intressen på toppen av en opioidepidemi, visar mig hur mycket inflytande de har.”

Uppluckring av lagar vad det gällde förskrivning av opioider som skulle behandla cancerpatienter under de senaste 20 åren har lett till en dramatisk, ja, katastrofal ökning av opioidanvändning. Men inte i första hand hos cancerpatienter – som de var avsedda för. Det var bara en liten del.

Så man kan säga att den största faktorn till katastrofen var att politikerna ändrat lagarna för förskrivning av opioider. The Guardian hävdar att Big Pharma spenderar mer pengar för att köpa politiker än någon annan grupp. Under sista decenniet har läkemedelsbolag spenderat 2,5 miljarder dollar på lobbying i Kongressen.

Nyfödda med opiatberoende

Avtändningen är hemsk för vuxna, men långt värre för de 20 000 nyfödda barn som varje år kommer fram ur opiatdränkta livmödrar. Bebisarna som plötsligt stängs av från tillgången av opiater gråter ohämmat, får missfärgat, spräckligt skinn, kan inte sova på nätterna och får kramper och skakningar, ofta rena anfall. De kan inte suga ur en nappflaska eftersom de inte kan forma läpparna. De måste få morfin i droppform. Avtändningen tar allt från en vecka till tolv veckor.

Den kraftiga ökningen av opiatrelaterade dödsfall är en av anledningarna till att medellivslängden i USA har minskat.

Sverige

I Sverige använder 250 000 opioider, främst Oxikodon. Det är en femfaldig ökning från år 2006. På bara nio år tredubblades de narkotikarelaterade dödsfallen från 210 döda år 2006 till 618 döda år 2015. Då var det 568 dödsfall som var relaterade till opioider. Förra året dog totalt över 900 personer av överdoser.

Referenser:

______________________________________________________________________________________________

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page