top of page

Opioidkatastrofen: 76 miljarder tabletter på sex år


Nysläppta dokument visar att läkemedelsföretag och läkare skrev ut 76 miljarder opioidpiller till amerikanare från år 2006 till 2012 vilket skapade den största dödsepidemin i USAs historia. Tabletterna skulle räcka till varenda person i USA i 36 år. Och siffran är långt, långt högre idag. Upp till 400 000 amerikaner har hittills dött *, två miljoner är beroende, oräkneliga familjer har splittrats, samhällen har gått under. Kostnaderna under ett enda år (2015) beräknades till 504 miljarder dollar.

Detta enligt data som nyligen släppts inför den största civila rättegången i USAs historia. Informationen om 76 miljarder piller kommer från en databas hos Drug Enforcement Administration (DEA) som kan spåra vartenda piller som skrivits ut. (1)

Sex stora företag har distribuerat 75 procent av pillren under denna period: McKesson Corp., Walgreens, Cardinal Health, AmerisourceBergen, CVS and Walmart, enligt en analys.

Tre läkemedelsföretag tillverkade 88 procent av opioiderna: SpecGx, en underavdelning till Mallinckrodt, Actavis Pharma, och Par Pharmaceutical, en underavdelning till Endo Pharmaceuticals. Purdue Pharma fick mycket stor uppmärksamhet efter två stämningar och häktandet av dess VD, men de utgjorde bara tre procent av marknaden. Dock var det Purdue som satte igång epidemin med lanserandet av OxyContin. Dessutom var de ledande tillverkare av Fentanyl, den mest dödliga opioiden som dödade 67 000 amerikaner på fem år. De betalade läkare och anhörigföreningar för att de skulle marknadsföra drogerna som säkra och effektiva sätt att behandla smärta. De försäkrade att de inte var beroendeframkallande.

Men de var otroligt beroendeframkallande och startade en våg av brukare och missbrukare som var helt beroende vilket gjorde att fler och fler företag började tillverka opioider.

Över 20 företag har nu blivit stämda av omkring 2000 städer och delstater som hävdar att läkemedelsföretagen har konspirerat för att översvämma nationen med opioider. Läkemedelsföretagen i sin tur skyller epidemin på överförskrivande läkare och apotekare samt på kunder som missbrukat drogen. Rättstvisten är nu större än tobakstvisten på 1980-talet som resulterade i förlikning på 246 miljarder dollar under 25 år. Det här kommer att bli blodigare. Purdue som redan stämts av delstaten Oklahama fick betala 270 miljoner i förlikning för att de påstod att OxyContin var mindre beroendeframkallande än andra smärtstillare. Och detta var bara en stat.

Faktum är att opioider inte testats längre än sex veckor eller mindre. Man tror inte att de har långtidsverkan, och flera studier har visat att användningen av opioider faktiskt kan förvärra smärtor.

DEA:s databas avslöjar exakt vartenda piller som tillverkats och distribuerats, till vilken stad och exakt till vilken läkare eller apotek, i exakta mängder, år efter år. Den avslöjar alltså att läkemedelsföretagen visste om hur många piller som gick till vem, och trots att röd flagga hissades på många för överförskrivning fortsatte de att sälja, trots överträdelse av federala lagar och trots att de visste att de gick till den svarta marknaden.

Läkemedelsföretagen har redan betalat 1 miljard dollar (9 miljarder kronor) i böter till Justice Department och DEA samt hundratals miljoner dollar till förlikning av stämningar från delstater.

Men detta utgjorde bara en bråkdel av problemen, och tillät inte allmänheten att se omfattningen av beteendet som utgjorde själva epidemin. Förlikningarna var konfidentiella. Läkemedelsföretagen och även Justice Department samt DEA har kämpat hårt för att inte dessa data skulle släppas ut till allmänheten. Läkemedelsföretagens argument är lätta att förstå, de blir närmast konkursmässiga efter stämningarna. Justice Department och DEA:s ansträngningar är lite svårare att förstå men de hävdar i sin tur att avslöjandet skulle störa processen och undersökningarna. Men nu har katten hoppat ur lådan. Det har tagit år innan dokumenten släpptes och i måndags släpptes dokumenten. Dock är data från de efterkommande åren 2012-2018 fortfarande hemligstämplade. Så förmodligen uppgår antalet tabletter till 100 miljarder fram till idag.

Här är siffrorna för de fyra största bolagen:

Tillverkare antal piller marknadsandelar

SpecGx 28 863 435 081 37,7%

Actavis Pharma 26 476 395 830 34,6%

Par Pharmaceutical 11 996 780 871 15,7%

Purdue Pharma 2 492 496 310 3,3%

En uträkning visar att företagen distribuerat opioidtabletter som skulle räcka till varenda person i USA i 36 år.

Förtjänsten

Läkemedelsföretagen och de efterkommande leden, apotek och läkare, tjänade miljardbelopp på de nu beroende personerna. Intäkterna från försäljningen av opioider steg från 6,1 miljarder dollar år 2006 till 8,5 miljarder dollar under 2012. Man kan förmodligen fördubbla det fram till idag. Purdue tjänade 3,1 miljarder dollar på OxyContin enligt rättegången 2018.

Läkare som drogdealare

Florida kallades för ”pill mill”. Smärtkliniker annonserade på stora Billboards längs Inter state-vägarna att de hade smärtstillande. De var täckmanteln för läkare som drogdealare och som tjänade miljonbelopp.

En läkare tog 5000 dollar i hyra från en apotekare som inhystes i hans mottagning och där apotekaren försåg med pillren efter att läkaren skrivit ut receptet. En annan läkare tog upp till 600 dollar per besök.

Ett flertal läkare skrev under blanka recept som de anställda på kliniken kunde dela ut mot kontantbetalning. En läkare skrev ut recept via Facebook, andra delade ut piller direkt mot kontantbetalning. Några specialiserade sig på att dra ut tänder det inte var något fel på, för att kunna skriva ut opioider.

Det var så många människor som reste till Florida för att handla opioider att de kallades för ”prescription tourists” – receptturister. Tabletter forslades även längs ”The Blue Highway”, till övriga stater, namnet uppkallat efter de populära 30 mg oxycodontabletterna som var blåa. Distributionsföretaget Cardinal skickade 2 miljoner tabletter till ett apotek i Fort Mayers. Normalt sålde apoteken i genomsnitt 65 000 tabletter. Cardinal fick betala 22 miljoner dollar i böter.

Kostnader

I en rapport från Vita Huset räknade presidenthusets Council of Economic Advisors ut att det eskalerande opioid-missbruket, förutom 33 000 döda av överdoser samma år, kostade USA hela 504 miljarder dollar under år 2015 (4,5 biljoner kronor) – alltså på bara på ett år. (2)

Council of Economic Advisors skrev följande i rapporten:

”Opioidproblemet har nått en krisnivå i USA. Problemet förvärras med en alarmerande hastighet, med opioidrelaterade dödsfall som har fördubblats under de sista tio åren och fyrdubblats de sista 16 åren.”

Rapporten fortsatte med att beskriva hur stort problemet är:

”2,4 miljoner människor använder opioider, vilket inkluderar individer som missbrukar receptbelagda smärtstillande såsom OxyContin och Vicodin och individer som missbrukar … olagliga opioider.”

Andra rapporter visar att problemet kan vara mycket värre än så. Vissa påstår att opioidberoendet har fångat så många som åtta miljoner amerikaner. Oavsett vilket så är problemen gigantiska. Vice riksåklagare Rod Rosenstein försökte förklara vidden med en liknelse: ”För att förstå det enorma med denna epidemi så skulle det vara som om tre masskjutningar lika dödliga som terrorattacken i Pulse Nightclub i juni 2016 (49 dödade) inträffade tre gånger varje dag under 365 dagar, vilket skulle motsvara dödsfallen av dödliga överdoser under 2015.”

Eller om en fullastad jumbojet störtade var tredje dag året runt, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år. Och inget gjordes åt det – förrän en halv miljon människor dött!

• 2,4 miljoner amerikaner uppskattas vara beroende av opioider.

• 650 000 recept på opioider hämtas ut – varje dag.

• Tusen personer hamnar på akuten varje dag.

• Akutbesöken ökade med 30 procent mellan 2016 och 2017.

• Överdoser är största dödsorsaken under 50 år.

• Överdoserna har sänkt medellivslängden i USA.

• 1968 var dödsfallen från överdoser 5000.

• 2017 dog 63 000 av överdoser, alla kategorier.

• Från 1999 till 2016 har mer än 630 000 amerikaner dött av överdoser.

• Två tredjedelar av dessa har dött från opioider.

• 80-100 människor dör om dagen av opioider.

• Dödstalen överstiger dödsfallen från bilolyckor, skjutvapen, HIV och 20 års krigande i

Vietnam.

• På flera ställen har man inte plats för kropparna på rättsmedicinska.

Den stora frågan uppstår dock: varför stoppade inte myndigheterna epidemin? De visste ju om hur många som dog.

Politikerna bakom

Vad som framkom förra året var att narkotikapolisens (DEA) försök att stoppa missbruket saboterades – från högsta ort. 60 Minutes ihop med Washington Post sände en intervju med en whistleblower som var chef för det DEA-kontor som ansvarade för den farmaceutiska industrin. DEA-agenten Joe Rannazzisi berättar den chockerande historien om hur opioid-epidemin tilläts spridas, faktiskt skyddad av Kongressmedlemmar och lobbyister och läkemedelsindustrins distributionsbolag som distribuerade många hundratals miljoner tabletter till oetiska apotek och smärtkliniker. President Obama skrev senare under en lag som öppnade upp dörrarna för fri distribution. Mer finns att läsa om detta i en tidigare pressrelease. (2)

Sverige

Vi har förskonats från de värsta scenerna i denna mardröm. Men allt fler svenskar har fått opioider i form av oxikodon (samma som OxyContin), för tandbesvär, ryggont, mensvärk etc. De senaste tio åren har utförskrivningarna av oxikodon ökat kraftigt och ett tag var det 250 000 svenskar som använde opioider. År 2006 skrevs det ut 27 recept per 1000 invånare med oxikodon, år 2017 skrevs det ut 145 recept per 1000 svenskar. En fyrdubbling. Man får tänka på att många skrivs ut i samband med operationer. Det är alltså ingen ökning av opioider i sig, utan bara oxikodon.

På nio år tredubblades de narkotikarelaterade dödsfallen från 210 döda år 2006 till 618 döda år 2015. Då var det 568 dödsfall som var relaterade till opioider.

*siffror om antal dödsfall varierar ganska kraftig, mellan 100 000 och 500 000. Vi reserverar oss för exakta siffror, men troligen är det så att i hela Amerika dog nästan 400 000 personer från överdoser relaterade till receptbelagda opioider från 1999 till 2017, enligt Centers for Disease Control and Prevention. I genomsnitt dog 130 personer varje dag. Överdoser som resulterade i dödsfall med receptbelagda opioider var fem gånger högre år 2017 jämfört med 1999.

_______________________________________________________________________________________

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page