top of page

Ett nytt psykiatriskt Gökbo


När bilindustrin lanserar en ny modell testar man den under mycket lång tid för att fastställa dess säkerhet och hållbarhet. Bilarna måste genomgå rigorösa prövningar. En bilfirma testar dörrarna 55 000 gånger, en annan sätena 50 000 gånger. De krockas och utsätts för extrem kyla och värme; de körs på olika underlag för att se om det blir några fel. Allt testas. Det tar år innan en ny modell släpps.

Men när barnens bräckliga hjärnor nu skall utsättas för elström med flera ampere under en hel natt från månader ända upp till ett år, testades metoden i fyra veckor innan den godkändes. Några av biverkningarna, som till och med företaget erkänner, är dåsighet, sömnsvårigheter, aptitnedsättning, huvudvärk, utmattning, tandpressning. Vilka är de då som inte erkänts? En metod som är på väg in i Sverige.

Av psykiater Peter Breggin:

Ett nytt elektrisk hot mot barnen

Det Psykiatriska Industrikomplex, som leds av ett företag som heter Neurosigma, med sin maskin Monarch eTNS, hittar på allt fler subtila sätt att utsätta barns hjärnor för elektrisk ström som diagnostiserats med ADHD. FDA, det amerikanska läkemedelsverket, har godkänt maskinens applicering av elektricitet direkt till dessa barns hjärnor under hela natten.

Tillverkarens avsikt är att använda behandlingen under månader eller år, men de kontrollerade kliniska prövningarna för FDA varade enbart under fyra veckor. Vilseledande reklam som ”stimulering av trigeminusnerven”, är i själva verket ett omfattande elektriskt angrepp på hjärnans främre lober med elektroder på pannan; ett genuint hagelgevärsangrepp med elektriska stötar istället för kulor.

Är det elchockbehandling? Nej, det är mer subtilt och långtgående – flera ampere elektricitet appliceras under natten till framsidan av hjärnan direkt in i de kritiska och mycket känsliga frontalloberna. Det förekommer anfall, men bara när något går fel. De syftar inte att slå ut barnen. Istället är det en långsam elektrisk erosion eller korrosion av hjärnans och sinnets högsta funktioner.

Finns det något specifikt med ADHD som gör det mottagligt för elektrisk ström? Nej, tillverkarna av dessa maskiner har sålt in dem som ett allomfattande botemedel - för allt från ADHD till ångest, depression och epilepsi. Veteraner med PTSD (och övermedicinering) har varit särskilt utsatta.

Elektrisk ström i hjärnan "modulerar den inte", den deformerar hjärnans naturliga och normala elektriska system. Om en psykiatrisk behandling som direkt stimulerar hjärnan elektriskt "fungerar", så fungerar den genom att skada hjärnan. Min yrkeskategori av psykiatri har inga fysiska behandlingar som gör annat än att störa, inaktivera och ofta förstöra de högsta mänskliga funktionerna i hjärnan. Den resulterande utplåningen av känslor och nedslipning av viljestyrka och självbevarande anses vara en förbättring.

Det finns inget att fixa med el

ADHD är inte en sjukdom eller en störning, det är en samling beteenden som prövar tålamodet hos lärare och föräldrar eller gör dem besvikna. De så kallade symtomen eller beteenden som anges i den officiella diagnosen inkluderar kategorin ouppmärksamhet (misslyckas med att uppmärksamma detaljer, förlorar saker, undviker svåra uppgifter, glömska) och kategorin hyperaktivitet/impulsivitet (svårt att sitta still, lämnar stolen för ofta, "på gång", pratar hela tiden, avbryter, gillar inte att vänta på sin tur). Hos barn med ADHD finns det inga kända fysiska orsaker till dessa beteenden.

Ofta är dessa barn helt vanliga barn som är yngst i klassen eller lite omogna. Andra kan vara oroliga eller dåligt uppfostrade. Ibland är de offer för en mycket dålig kost. Ibland blir de mobbade eller dåligt behandlade. De kan ha hamnat efter och behöver fast inlärning för att komma ikapp. Ofta känns skolan överväldigande.

Orsakerna till dessa beteenden är oändliga, men det finns inget fel i hjärnorna hos pojkar och flickor som har fått diagnosen ADHD. I min privata praktik garanterar jag föräldrarna, att om barnets beteende ser ut som ADHD, börjar barnet göra ifrån sig mycket bättre efter bara två veckors kombination av förbättrad och konsekvent disciplin, ovillkorlig kärlek, bättre näring och daglig motion. Samtidigt "botas" några av dessa barn genom att flytta dem till ett bättre klassrum eller skola.

I min erfarenhet av relativt välbärgade och välmenande föräldrar har det så kallade ADHD-barnet ofta en förälder eller föräldrar som är rädda för att uppfostra barn. Föräldraskap kräver en tro på sin moraliska auktoritet, ett konsekvent program för insisterande på ömsesidig respekt och massor av ovillkorlig kärlek. Nej, det finns inget fel i barnens hjärnor som diagnostiserats med ADHD – fram till den punkt de ges droger eller får elektroder fastsatta på sina pannor. Då det sker börjar mycket att gå fel i deras hjärnor. Läkemedel och elektrisk stimulering kan bara störa hjärnans funktion, samtidigt som det visar sig vara mycket skadligt på lång sikt.

Denna förkortade artikel publicerades i Mad in America

Peter Breggin, MD

Breggin-bloggen: The Conscience of Psychiatry: Dr Breggin har kallats "Psykiatrins samvete" för sina decennier av framgångsrika insatser för att reformera fältet. Han kritiserar psykiatriska droger och ECT, och främjar mer omsorgsfullt, empatisk och effektiv behandling.

Peter Breggin har tillsammans med en av KMRs grundare, psykiatriprofessor Thomas Szasz, varit den mest kända kritikern av psykiatrin inom sitt eget skrå. Thomas Szasz avled 2015.

_______________________________________________________________________________________

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page