top of page

KMR-demonstrationer på Internationella dagen mot elchocker.


Över hela världen pågick demonstrationer mot psykiatrins elchocker på Internationella dagen mot elchocker i maj. KMR var ledande med hundratals demonstranter.

KMR i Sverige demonstrerade i Lund med ett demonstrationståg från Lunds Central till Stortorget där man höll tal och krävde stopp för elchocker.

KMR i USA (CCHR) ledde hundratals demonstranter från olika människorättsgrupper till en psykiatrisk årskongress i San Fransisco och krävde ett förbud mot elchocker.

KMR i Frankrike anordnade ett långt demonstrationståg genom Paris till psykiatrins 8: e världskongress för kvinnors mentala hälsa. Syftet med kongressen var att öka antalet elchocker och psykofarmaka till gravida kvinnor genom att påstå att fler kvinnor är deprimerade och behöver hjälp. Inte med elchocker och droger, påpekade flera hundra KMR-medlemmar.

Skadorna från elchocker är gigantiska. Nyligen fick Region Stockholm betala miljonbelopp i skadestånd till en kvinna som fick sitt liv förstört. Från att utfört 200 fallskärmshopp och som chef på ett internationellt företag med hög lön och långa resor vågar hon idag knappt gå till Coop.

Tusentals elchocksskadade kan stå på kö med krav. Precis som för de lobotomerade och steriliserade. Myndigheterna bör se till att denna barbariska slakthusmetod avslutas i tid, dvs omedelbart. Inga blir bra av ECT, temporärt kan de glömma av (minnesförlust) att de är deprimerade, men det kommer tillbaka, nu mångfalt förvärrat av hjärnskadorna från 460 volt genom hjärnan. ECT uppfanns faktiskt på ett slakthus för grisar där man bedövade dem med en elchock innan slakt.

KMR (CCHR) i San Fransisco krävde ett förbud över hela USA mot "tortyrmässig" elchocksbehandling till 0-5-åringar, gravida kvinnor, äldre, veteraner och fler.

KMR, som heter Citizens Commission on Mental Health (CCHR) i USA, och hundratals andra deltagare som oroade sig för fortsatt användning av elchocksbehandling på 100 000 amerikaner varje år - några i åldern fem eller till och med yngre, marscherade genom gatorna i San Francisco lördagen den 18 maj till Moscone Convention Center där årsmötet för American Psychiatric Association (APA) hölls.

Demonstranterna mässade högt för ett slut på elektrochocker med upp till 460 volt elektricitet genom hjärnan som orsakar ett grand mal epileptiskt anfall vilket kan resultera i permanent minnesförlust och hjärnskada.

CCHR rapporterar att flera psykiatriker gick med i demonstrationen för att ansluta sig till protesten, och ge ett "tummen upp" för ett förbud i överensstämmelse med de plakat som säger att elektrochock är "tortyr, inte terapi".

CCHR-talesman för marschen, Rev. Frederick Shaw, en före detta Sheriff i Los Angeles och nu chef för Inglewood-grenen av National Association for Advancement of Colored People (NAACP), sa att protesten var nödvändig med tanke på faktum att gravida kvinnor, barn och äldre blir elchockade. Han angav att Food and Drug Administration (FDA) aldrig har krävt att tillverkare av elchocksmaskiner skall göra kliniska studier för att bevisa att enheten är säker och effektiv och har låtit dem vara kvar på marknaden trots att en av tillverkarna medgav förra året att ECT kan orsaka permanenta hjärnskador.

KMR-demonstration i Lund

Lördagen den 18 maj hade KMR Malmö sin demonstration mot psykiatrins inhumana metoder, däribland elchocker naturligtvis. Vädret var mycket soligt och fint och Lund var fyllt av flanörer. Demonstrationen startade nära Lunds Central och marscherade genom delar av stadens centrala delar för att vid Stortorget i Lund hålla tal.

KMRs budskap fördes ut dels genom de skyltar som demonstranterna bar, såsom ”Ge barn hjälp, inte knark”, ”Ta reda på fakta kmr.nu – elchocker.se” – ”Sluta droga ner barn” – ”Stoppa plågsamma människoförsök” etc. Vid demonstrationens passage över Botulfplatsen, kom ett barn i yngre tonåren cyklandes och skrek ”Ja! Stoppa nerdrogningen av barn!!” Så vårt budskap hade uppenbarligen redan nått fram.

Flygblad delades ut som uppmuntrar till att anmäla förnedringar, skador eller dödsfall som skett vid psykiatriska behandlingar. En av våra flygbladsutdelare fick tummen upp från en kvinna och två utländska studenter blev starkt intresserade av detta arbete för mänskliga rättigheter. En annan av våra flygbladsutdelare beskrev att de flesta var glada och trevliga, många var artiga och tacksamma för informationen som delades ut. En politiker kom fram till honom, var väldigt glad och ville ha informationsblad.

Väl framme vid Storget höll två KMR-representanter tal för att upplysa allmänheten i Lund om hur illa det faktiskt står till med psykiatrin i Sverige och världen, deras brist på positiva resultat, hur mycket elchocker som ges etc. Efter en stunds tal och flygbladsutdelning och samtal med förbipasserande tågade demonstrationen tillbaka genom staden till utgångsplatsen.

KMR-demonstration i Paris

I mars i år höll psykiatrikerna sin 8:e världskongress för kvinnors mentala hälsa i Paris. Det var i alla fall namnet på agendan. Syftet med denna kongress var dock att öka screening av barn, spädbarn och gravida för att hitta fler mentala störningar i syfte att öka försäljningen av psykiatriska droger och elchockande av kvinnor. De möttes dock av en stor demonstration som KMR anordnat.

Många hundra demonstranter marscherade genom Paris gator fram till kongresscentret.

På vägen och i täten av demonstrationståget utförde två ”psykiatriker” ett femtiotal elchocker till en fattig gravid kvinna!

Barn bar T-shirt med texten "Psykiatriker: Droga inte ner våra barn!"

Slagorden ekade om psykiatrins övergrepp längs gatorna i Paris under vägen till den 8:e världskongressen för kvinnors mentala hälsa vid Cité Universitaire. Samtidigt öppnades KMRs ambulerande utställning om psykiatrin i anslutning till kongressen.

Psykiatrikerna blev så rädda att de ville flytta sin konferens för att undvika att bli konfronterad av KMR! Tyvärr, det gick inte!

De fick istället reda på att KMR inte längre tänker acceptera psykiatrins övergrepp.

___________________________________________________________________________

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039

129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page