top of page

400 000 döda i USA 60 läkare och apotekare åtalade för opioidutskrivning i USA:s största nedslag


Amy Hess, FBI:s assisterande verkställande direktör, talar under en presskonferens onsdag den 17 april 2019 i Cincinnati. Hon meddelade att de har åtalat 60 personer med brott som hänför sig till olaglig distribution av opioider och andra farliga narkotika.

I mars i år åtalades 60 läkare och apotekare för illegalt utskrivande av opioidrecept i vad som var det största nedslaget av sitt slag i USA:s historia. Några av läkarna anklagades för att sälja droger för sex, ge ut recept via Facebook och dra ut friska tänder för att motivera utskrivandet av opioidpiller.

Federala åklagare sade att metoderna varierade bland de anklagade, men resultatet var i alla fall detsamma: Folk som var beroende av smärtstillande läkemedel fick farliga mängder opioider, inklusive oxikodon, metadon och morfin.

De sa att de olagliga recepten resulterade i 32 miljoner smärtstillande piller i patienternas händer. En särskild Strike Force från US Department of Justice började göra arresteringar i mars i år, främst i landsbygden i Appalacherna, som har drabbats hårt av missbruk av heroin och smärtstillande medicin.

Myndigheter säger att de gav ut cirka 350 000 oriktiga recept i Ohio, Kentucky, Tennessee, West Virginia och Alabama. Åklagare beskrev läkare som var inblandade som droghandlare, snarare än sjukvårdspersonal, och berättade att de träffat totalt 28 000 patienter vid tidpunkten för deras nedslag.

"Om så kallade sjukvårdspersonal kommer att uppträda som narkotikahandlare, kommer vi att behandla dem som narkotikahandlare", sade Brian Benczkowski, assisterande justitiekansler.

De åtalade anklagas för att skriva ut eller fylla på recept utanför medicinsk praxis och förskriva dem trots att de inte har några legitima medicinska skäl att göra det, sa han.

En läkare i Ohio tog 5000 dollar i hyra från en apotekare som inhystes i hans mottagning och där apotekaren försåg med pillren efter att läkaren skrivit ut receptet. En annan läkare i Alabama tog upp till 600 dollar per besök.

Ett flertal läkare skrev under blanka recept som de anställda på kliniken kunde dela ut mot kontantbetalning. En läkare skrev ut recept via Facebok, andra delade ut piller direkt mot kontantbetalning. Några specialiserade sig på att dra ut tänder det inte var något fel på, för att kunna skriva ut opioider.

Tusentals människor fick recept för piller som skulle räckt till varenda invånare i alla fem staterna. Appalacherna har varit särskilt utsatt för opioidmissbruk och Ohio låg på andra plats vad det gäller dödliga överdoser, Kentucky låg på femte plats. West Virginia låg först.

Strike Force

En nyinsatt insatsstyrka som kallas Strike Force inkluderade mer än 300 utredare från jurisdiktioner i alla fem stater. Även om man riktar sig mot olagliga recept som en prioritet, menade federala tjänstemän att detta inte är det enda målet.

I detta sitt första nedslag knyter de federala brottsutredarna an med hälsovården för att försöka styra in dem som fått recept till missbruksbehandling, säger Benjamin Glassman, åklagare för södra Ohio. Glassman sa att myndigheterna inser att stängningar av kliniker och att arrestera de som förestod dem inte kommer att lösa missbruksproblemen hos de patienter som fått recepten. För att hjälpa till, sade han, så kommer en hälsoansvarig att vara stationerad vid varje klinik som drabbats av gripande. Förhoppningen är att "när dessa anläggningar stängs ner så finns det resurser på plats för att ge bästa möjliga chans för att dessa offer ska få rätt behandling”, säger Glassman.

"Opioider är den värsta hälso- och säkerhetskrisen under vår livstid", sa han. "Det här hoppas jag bli en guide för framtiden."

I hela Amerika dog nästan 400 000 personer från överdoser relaterade till receptbelagda opioider från 1999 till 2017, enligt Centers for Disease Control and Prevention. I genomsnitt dog 130 personer varje dag. Överdoser som resulterade i dödsfall med receptbelagda opioider var fem gånger högre år 2017 jämfört med 1999.

___________________________________________________________________________

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039

129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page