top of page

Stockholms landsting fick böta miljonbelopp i skadestånd efter ECT och sexövergrepp


En kvinna som vårdats på psykiatrisk klinik utsattes för sexuella övergrepp efter att hon blev utsatt för en serie elchocker i samband med en förlossningsdepression. Detta är första gången ett sådant stort belopp tilldömts en patient efter elchocks-behandling. Kvinnan fick svåra minnesstörningar efter behandlingen,

ett känt fenomen.

Stockholms tingsrätt fastslog att Region Stockholm, tidigare landstinget, skall betala över två miljoner i skadestånd till Denise, som hon kallas, för utebliven inkomst, samt en årlig livränta. Hon kan inte jobba längre efter den psykiatriska mardrömmen.

En vårdare utnyttjade henne sexuellt när hon var utslagen efter elchockerna. Vårdaren kallade det ett sexuellt förhållande, men själv kallar Denise det ett övergrepp.

Denise fick alltså en förlossningsdepression. Hon fick först psykdroger men det hjälpte inte, då kopplade de in henne till väggurtaget.

– Läkarna försökte ta en genväg med elchocker, minnesluckorna är permanenta, säger patientens advokat, Ulf Jacobson.

Denise fick minnesstörningar direkt efter elchockerna, totalt elva behandlingar.

– Hon har fortfarande minnesstörningar och kan inte arbeta. Före behandlingen hade hon ett kvalificerat arbete och hade inte haft några som helst kognitiva problem, säger advokat Ulf Jacobson.

Landstinget försökte hävda att felet låg hos Denise, att saker i hennes förflutna låg bakom hennes reaktioner. Saker som gjorde att hon inte kan arbeta och varit tvungen att sjukskriva sig i flera år. Hon har bland annat fått svara på frågor om sin uppväxt, och om hon använt droger, frågor som hon upplevde som synnerligen kränkande.

Tingsrätten avfärdade dock Landstingets argument och menar att hennes problem och minnesförlust kommer från elchockerna och de sexuella övergreppen på den psykiatriska kliniken.

Till Sveriges Radio säger hon:

– Den största upprättelsen är att någon tror på mig, äntligen. Och inte skyller på mig, eller säger att det var en relation eller så. Pengarna gör att jag inte behöver oroa mig för min ekonomi, men det är domskälen som är min upprättelse, säger hon.

Detta fall kan nog anses som prejudicerande för alla tusentals människor som drabbats av minnesförlust och andra problem efter elchocker. En vidrig behandlingsmetod som borde förpassats till skräckkammaren dagen efter den upptäcktes – på ett slakthus i Rom på 1930-talet där man bedövade grisar med el innan slakt.

__________________________________________________________________________

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page