top of page

Astrid Lindgren mäkta upprörd över amfetaminbehandlingen: ”Det måste ju bli en ändring på detta.”


Den ständigt aktuella Astrid Lindgren skrev i ett brev till KMR, ett kort tag innan hon gick bort, att amfetaminbehandling gjorde henne mycket upprörd, och om hon bara orkat hade hon kämpat emot den. Hon hoppades dock att ”ni fortsätter den här viktiga kampen på framgångsrikaste sätt … Att ge barn amfetamin för att de ’rör armar och ben’ det låter ju milt sagt vansinnigt. Det måste ju bli en ändring på detta.”

Lyckades hon sänka en regering skulle hon nog fått ändring på ADHD-hysterin. Psykiatriker och psykologer har sedan länge dömt ut Astrid Lindgrens skapelser, Pippi och Emil, som överaktiva ADHD-barn. De är ute efter mer strömlinjeformade barn som sitter still i klassen och inte opponerar sig mot överhögheten. Men barn såväl som föräldrar över hela världen älskar Astrid Lindgrens skapelser.

Faktum är att om barn i Italien inte uppvisar alla kriterier för vad som klassas för överaktivitet, så tror föräldrarna att det är något fel på barnet.

En amerikansk lärare åkte omkring i Kina och besökte olika skolor. Inte någonstans fann han barn som hade ADHD – lärarna visste inte vad det var. De blev fullständigt perplexa när de fick höra att barn i europeiska skolor fick amfetamin. Det finns inte på kartan i det asiatiska skolväsendet – förutom där psykiatrin trängt in.

Det är med andra ord psykiatrin som sprider ADHD.

Skolorna köps

Det är många som börjar opponera sig mot ADHD-diagnosen. I Lärarnas Tidning skrev en speciallärare att diagnoserna hjälpt skolorna att få mer pengar och att många skolor tvingar fram diagnoserna genom att säga: ”Utan diagnoser inga extraresurser”. Då förstår man varför så många barn får diagnoser. Det var på så sätt psykiatrin köpte lärarna i USA. Skolan fick 400 dollar per barn och termin. Idag får 8 miljoner skolbarn psykdroger.

Specialläraren förespråkade istället: ”tydliga gränser, struktur, delaktighet, enkla instruktioner, handling, beröm, konkret undervisning om abstrakta begrepp."

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page