top of page

Läkare fick sitt liv förstört av elchocker (ECT)


Filmreportaget handlar om en framgångsrik kvinnlig barnläkare som sökte hjälp mot depression efter en extremt jobbig period i sitt liv. När tabletter inte hjälpte fick hon 21 elchocker. Det resulterade i att hon inte kunde jobba, fick skakiga händer och sluddrigt tal. Hon kunde inte längre räkna och fick lämna fram plånboken till kassören. Det tog år innan hon kunde läsa. igen Läkaren varnar här andra för de skador som elchocksbehandling gav henne och som förstörde hennes liv.

Nu vill psykiatrin ge elchocker till fler barn. Experter i filmen berättar att det inte finns tillräcklig forskning för att ens tänka på att ge ECT. Och absolut inte på en utvecklande hjärna hos barn. Vi vet att det kan ge permanent minnesförlust vilket indikerar att det ger hjärnskador.

Många tror att psykiatrin inte elchockar människor längre i Sverige. Det är tyvärr inte sant. Elchocker, elbehandlingar eller ECT-behandlingar ges till barn, gravida, äldre och under tvång som aldrig förr. Cirka 60 000 om året (2009) gör Sverige till ett av de värsta länderna i världen per capita.

En elchocksbehandling eller ECT-behandling, som psykiatrin nuförtiden föredrar att kalla dem, innebär att med kraftiga elchocker framkalla epileptiska anfall hos patienten.

Elchocksbehandling är helt enkelt skallskada orsakad av överväldigande elektrisk ström, tillräcklig för att orsaka ett epileptiskt grand mal anfall.”

– Peter Breggin, känd amerikansk läkare

En del av medicinen, neurologin, strävar efter att förhindra epileptiska grand mal konvulsioner medan en annan del, psykiatrin, använder epileptiska grand mal konvulsioner som ‘behandling’. Är inte detta ett underligt etiskt dilemma?

– Dr Robert Grimm, docent i neurologi

Ursprunget till ECT är att en psykiatriker såg hur grisar lugnades med elchocker innan slakt, sedan började han använda detta för att ”lugna” sina patienter.

Naturligtvis ser denna behandling bättre ut idag, annars skulle ingen vilja ha den eller låta sina anhöriga få den. Men det är samma elchocker som drabbar den känsliga tankeverksamheten och orsakar skada.

Elchockerna är så starka att det krävs att man ger muskelavslappnande medel och söver ner patienten för att undvika kramper och frakturer. Många vittnar om allvarliga tandskador, tinnitus, förlorat minne och kognitiva förmågor. Hundratals har anmält sina skador och flera har fått skadestånd från Patientförsäkringen (LÖF).

Dessa elchocker kan bedöva, stänga av känslor, orsaka glömska och framkalla euforiska känslor precis som vid andra hjärnskador. När chocken sedan släpper kommer allt tillbaka, då sätter psykiatrin in underhålls-ECT och kallar detta en mild mirakelmetod som startar om hjärnan.

“2008 fick min svärmor elchock mot depressionen och ångest som ledde till att hon blev väldigt uppåt under en period och med tiden fick hon kraftiga minnes luckor och depressionen kom tillbaka och då fick hon ny ECT-behandling som ledde till självmord idag”.

ECT-behandlingen är och förblir en bedräglig psykiatrisk “quick-fix” – en desperat handling för att dölja att man inte verkligen kan kärleksfullt och medmänskligt hjälpa långsiktigt.

Om vi tog en rationell, bevisbaserad inställning till kontroversen om ECT skulle den överges, liksom andra behandlingar har övergetts som en gång tycktes vara effektiva, t.ex. roterande stolar, överraskningsbad och lobotomier.”

– John Read och Richard Bentall, professorer

• Hur kan man utsätta barn, gravida och äldre för elchocksbehandlingar?

• Hur kan man utsätta någon för detta under tvång?

• När skall media, myndigheter och politiker vakna och sätta stopp för detta vansinne?

Det gäller att satsa på och lyfta fram alternativa behandlingar istället!

Text: Peter Larsson, peterularsson(snabel a)gmail.com | Dr Sue Connely. Foto: Sky News, skärmdump från reportage

Referenser och länkar

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039

129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page