top of page

”Jag äger dig – du är min slav!” En av världens mest kända psykiatriker anklagad för sexövergrepp –

Psykiatriker Keith Ablow räknas som världens femte mest inflytelserika psykiatriker – kanske kommer han att bli den mest kända när hela åtalet mot honom blir känt. Vi vet redan nu att tre kvinnliga patienter anklagar honom för att ha lurat in dem i degraderande sexuella förhållanden, inkluderande sadism, samtal om bondage och i ett fall få psykiatrikerns initialer tatuerade för att visa sitt ”ägandeskap” över henne. Förutom att han drogade ner dem med ketamin för att göra dem fogliga. Tre tidigare anställda vittnar.

Kvinnorna anklagar psykiatriker Keith Ablow för sexuella övergrepp, inklusive oralt sex under terapin samtidigt som han slog en av dem med sitt bälte, och den andra med handen medan han höll hennes bröst, enligt domstolsdokument som lämnades in förra veckan. Han utnyttjade deras utsatthet maximalt för egna intressen.

Det är heller inte första gången Keith Ablow har blivit anklagad för sexuella övergrepp på sina patienter. (1)

Keith Ablow är lika känd som Dr Phil i USA (som också är anklagad för sexuella övergrepp). Abloy har skrivit en mångfald böcker, varit värd för en talkshow på FOX TVs ”Medical-A-Team”. Han har dykt upp på Today Show, Good Morning America, Oprah, Fox News, CNN, 20/20, Inside Edition och många andra nationella TV-sändningar över 1000 gånger.

Keith Ablow har sagt att hans psykiatriska praktik skulle bli en av de första i världen att erbjuda Brainsway Deep Transcranial Magnetic Stimulation (hjärnstimulering med magnetvågor) för att behandla tvångssyndrom.

En av ”biverkningarna” som uppmärksammats av denna ”behandlingsmetod” är att religiösa människor tappar sin tro. Hjärntvätt med andra ord.

Dr Ablow var också bland de första psykiatrikerna i världen för att utnyttja intravenösa behandlingar av ketamin för att behandla depression. Han har behandlat patienter runt om i USA och i många andra länder. (2)

Stämningarna som inlämnades förra torsdagen i Essex Superior Court, målar upp en bild av en terapeut som uppmuntrade kvinnor att lita på honom, sedan lirkade han dem till förödmjukande sexuella aktiviteter – ofta under behandling – för vilken de fick betala.

När en kvinna fick problem med att betala terapiräkningarna, sa hon att Ablow rådde henne att arbeta som eskortflicka eller strippare eftersom det arbetet var lukrativt.

Tre kvinnor som arbetade för Ablow kom också överens om att lämna in edsvurna vittnesmål till domstolen, att Ablow hade trakasserat dem sexuellt. En av de anställda, Amy Dixon, sa att hon hade sex med Ablow under vilken han regelbundet slog henne och att han berättat för henne att han ville ha en "mästare-slav relation".

De tre kvinnorna säger att de flyttat från andra delstater, på Ablows begäran, för att komma närmare hans kontor i Newburyport, där han använde injektioner av ketamin för behandling av depression. Ketamin är ett narkosmedel för djur som kan framkalla ett tranceliknande tillstånd, hallucinationer och minnesförlust. Det används av psykiatriker för att behandla kronisk depression när inte antidepressiva fungerar, men används även av missbrukare. Flera dödsfall har noterats.

Ketamin har även börjat användas vid våldtäkter, alltså ännu en våldtäktsdrog som introducerats av psykiatrin.

Andrea Celenza, en psykoanalytiker i Lexington som intervjuade kvinnorna och granskade deras journaler som expertvittne, skrev i ett brev som inlämnades till domstolen, att Ablows beteende "var sadomasochistiskt, anti-terapeutisk , och utgjorde en pervers användning av status och makt". En patient från New York berättade att Ablow under deras sexuella förhållande hade övertalat henne att tatuera hans initialer på sin arm.

En annan expert som anlitats sa att Ablow tycktes använda ketamin i samband med samtalsterapi för att få kontroll över patienterna.

"Patienten verkar ha blivit mycket beroende av denna medicinering och blivit beroende av dr Ablow för att få det", skrev Jeffrey Lieberman, tidigare ordförande för Amerikanska Psykiatriförbundet, APA, i ett expertutlåtande.

En av kvinnorna som var från Ohio sa att hon reste med sin mamma för att träffa Ablow i början av 2015, då hon var 25 år, och fick genast Ketamin-injektioner av honom. När hon åkte hem igen hade Ablow uppmuntrat henne att maila eller skriva till honom dagligen.

"Jag hade aldrig träffat en terapeut eller någon professionell som visat ett sådant intresse för mig", sade kvinnan i hennes inlaga till domstolen och tillade att Ablow sagt att hon kunde skicka honom de mest triviala tankar. "Vid ett tillfälle blev det plötsligt helt normalt och helt enkelt nödvändigt för mig att kommunicera med dr Ablow flera gånger om dagen".

Under behandlingssessioner som genomfördes över Skype, började Ablow ge henne komplimanger för hennes utseende och berätta att han saknat henne. Snart tog han upp ämnet om hennes sexuella preferenser och frågade om hon föredrog att vara underdånig eller dominerande.

Kvinnan sa att konversationen gjorde henne obekväm. Ändå reste hon i mars 2015 till Newburyport igen, den här gången ensam.

"Jag frågade dr. Ablow varför han hade så fruktansvärt stark effekt på mig och han berättade att det inte var något att vara rädd för”, sade kvinnan. "Det var då mina sexuella möten med dr. Ablow började".

Ohio-kvinnan sa att Ablow snart övertalade henne att flytta till Newburyport. Som en ytterligare uppmuntran, hade han erbjudit henne rabatt för ketamin-injektioner och lovade att ordna jobbintervjuer.

"Han berättade att han kunde övertyga vem som helst om vad som helst", sa hon.

Ohio-kvinnan sa att Ablow fick henne att klä av sig och utföra oralsex, även om han var försiktig med att stoppa henne innan han fick utlösning.

"Mycket senare, när jag konfronterade honom med detta, informerade han mig om att han hade mycket att förlora och inte ville lämna bevis", sade Ohio-kvinnan.

Hon berättade även att Ablow bad henne att få en tatuering med sina initialer, men till skillnad från New York-patienten, nekade hon.

Kvinnan sa också att Ablow ibland slog henne när hon knäböjde.

"Ibland använde han sina händer och andra gånger drog han av sig bältet han hade på sig och använde det för att slå mig", sade kvinnan. "Det där bältet hade ett metallspänne med en dödskalle på".

I början av 2017 insåg kvinnan att hon var tvungen att sluta träffa Ablow "för min egen själsliga hälsa". Efter att hon börjat träffa en annan terapeut lyckades hon slutligen lämna honom.

"Jag bestämde mig för att jag inte kunde tillåta mig att bli upphetsad och utnyttjas sexuellt och på annat sätt, eller att känna mig så emotionellt död, i utbyte mot recept, trots att jag kände det som att jag behövde dem, så jag slutade att träffa honom", sa hon.

Ohiokvinnan fruktar fortfarande Ablow och plågas av mardrömmar där han jagar henne med en pistol, då han diskuterade pistoler med henne under sina behandlingssessioner.

De tidigare anställda sa att Ablow kunde vara hotfull, visa sin pistol eller göra subtila antydningar om att han skulle hämnas om de gav någon ofördelaktig information om hans praktik. Amy Dixon, som berättade att hon haft ett manipulerande sexuellt förhållande med Ablow i många år, sa att han en gång pekat pistolen direkt mot henne. Under sexet sade hon, att Ablow kunde vara så hårdhänt att "han ofta lämnade blåmärken och skrubbsår".

McCarthy, som arbetade för Ablow från maj 2014 till juli 2015, sa att Ablow bett henne att planera möten med attraktiva kvinnor som var "ledsna, ensamma" och kämpade med tidigare trauma – när ingen annan skulle vara på kontoret.

"Jag var oroad över att han hade sexuell kontakt med några av dessa kvinnor", skrev hon. Janna McCarthy sa att hon skrev sitt vittnesmål i hopp om att "genom att tala ut nu kan jag förhindra att dr Ablow gör ytterligare skada i framtiden".

Referens:

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page