top of page

Läkemedelsbolagens ägare och chefer bakom opioidkrisen åtalade. Minst 400 000 människor döda

Ett åtal har nyligen väckts mot läkemedelsgiganten Purdue Pharma av statsåklagaren i Massachussetts där de anklagar läkemedelsbolagets ägare och chefer för att ha planerat att profitera på den dödliga opioidkris som de själva varit med att skapa med sin OxyContin och som dödat hundratusentals människor. De beskyllde missbrukarna av OxyContin för att vara ”hänsynslösa kriminella”. Detta är det andra åtalet i USA som inte bara åtalar läkemedelsföretaget utan även dess ägare och chefer. Det andra åtalet handlar om ägaren till läkemedelsbolaget Insys som lanserade och marknadsförde det 50 gånger dödligare fentanyl under extremt bedrägliga former.

Enligt åtalet drog ägarna till Purdue in 4 miljarder dollar både genom att sälja opioider men dessutom den drog som används för att behandla opioidberoende, Narcan. Åtalet hävdar att Purdue pushade opioider på både läkare och patienter medan de samtidigt förnekade att drogen orsakade överdoser och dödsfall. (1)

Purdue hade medvetet dolt de skadliga effekterna av OxyContin och Oxycodone. Purdue hade planerat att sälja opioider och botemedlet Narcan mot dess skadliga effekter – som Purdue hela tiden hade förnekat. Den 279 sidor långa anklagelseakten mot Purdue och dess ägare, familjen Sackler, en av USAs rikaste familjer, beskriver hur företaget i hemlighet skisserat fram en plan de kallade ”project Tango”. Det innebar att företaget skulle sälja botemedlet Narcan till samma läkare som de sålt in opioider till, inklusive den högst beroendeframkallande OxyContin.

Enligt dokument som statsåklagaren tagit fram så refererade Purdue detta till ”en attraktiv marknad som kunde få företaget att dra in miljarder.”

Statsåklagaren i Massachusetts anklagade även familjen Sackler för att ”lura läkare och patienter vad det gällde risker med OxyContin samtidigt som de profiterade på försäljningen alltmedan de skyllde de fruktansvärda konsekvenserna på de som hade blivit beroende”.

I över 2000 konfidentiella e-mails från den tidigare styrelseordföranden och ägare, skrev Sackler: ”Vi måste hamra på missbrukarna på varje tänkbart sätt. De är förövarna och problemet. De är hänsynslösa kriminella.”

Dokument visar att familjen Sackler tjänade 4 miljarder dollar på opioidkrisen mellan 2008 och 2016. Sackler-familjen som äger Purdue är en av de rikaste familjerna i USA och stora donator till olika museer.

Två av bröderna Sackler är psykiatriker. En av dem låg även bakom marknadsföringen av Valium som gjorde det till en av de mest sålda medicinerna i historien – med miljontals beroende människor. OxyContin är alltså en upprepning av historien.En av bröderna hade följt med säljare ut till läkare för att avlyssna samtalen. Efter det kom det ut ett direktiv till alla säljare att tona ner riskerna, att det fanns ingen anledning att nämna dem.

Åtta personer i Sacklerfamiljen har namngivits i åtalet tillsammans med nuvarande och föregående chefer i Purdue, sammanlagt 16 personer.

Vid Purdues lanseringspartyt för OxyContin, sade en av ägarna, Richard Shackler: ”Föreställ er en serie naturkatastrofer – en jordbävning, vulkanutbrott, orkan – vår OxyContin kommer att generera en stormvind av recept som kommer att begrava konkurrenterna".

Enligt statsåklagare Maura Healy i Massachusetts: ”Strategin var enkel: ju mer droger de sålde, ju mer pengar tjänade de. Och fler människor dog. Vi fann också att Purdue engagerade sig i en mångmiljardbusiness för att missleda oss om deras droger. De tonade ner riskerna systematiskt. De överdrev fördelarna med opioider genom att säga att de var säkrare än Ibufren. De inriktade sig medvetet på utsatta grupper, såsom veteraner och pensionärer. Vi håller företaget och dess chefer ansvariga för att ha skapat denna epidemi.”

Det intressanta med detta åtal är att det är första gången någon åtalat ägare, styrelsen och exekutiver, och inte bara läkemedelsföretaget i sig själv. Under de sista tio åren har en mängd läkemedelsföretag fått betala miljardtals dollar i böter. Då detta egentligen är småpengar för dem, och inga chefer åtalats, så har inget hänt, bedrägerierna har bara fortsatt. Men nu äntligen kan det bli ändring på detta.

Legala langare i Armanikostymer som tjänat miljarder på människor olycka och hundratusentals dödsfall kan äntligen åtalas och stå till svars. Det dör 130 människor om dagen i USA från en opioidöverdos. Det är som ett reguljärt inrikesplan störtar om dagen – varje dag, vecka, månad, år efter år. Mellan 1999 och 2017 har det dött 400 000 människor från opioidöverdos. (2) Och inte förvånande är det två psykiatriker som ligger bakom katastrofen. Psykiatrin ligger bakom introduktionen av så gott som alla illegala droger under historien.

Fentanyl

Mångmiljardären dr John N. Kapoor, 74 år, och ägaren till läkemedelsbolaget Insys Therapeutics arresterades förra året i USA och anklagades för landsomfattande konspiration för att använda mutor och bedrägeri för att orsaka den illegala distributionen av Fentanyl-spray som så gott som enbart är avsedd för cancerpatienter med svåra smärtor. Han står inför rätta i skrivande stund och hotas nu av 25 års fängelse, i praktiken livstid. Tidigare arresterades sex anställda, inklusive en tidigare VD och två tidigare vice verkställande direktörer hos Insys som tillverkar Subsys, en kraftig fentanylprodukt (opiod) med sprayfunktion. Fentanyl är 50 gånger starkare än heroin, mängden av två-tre saltkorn är dödlig dos. (3)

Sverige

Vi har förskonats från de värsta scenerna i denna mardröm. Men allt fler svenskar har fått opioider, främst Oxikodon, för tandbesvär, ryggont, mensvärk etc. De senaste tio åren har utförskrivningarna ökat kraftigt och ett tag var det 250 000 svenskar som använde opioider. På nio år tredubblades de narkotikarelaterade dödsfallen från 210 döda år 2006 till 618 döda år 2015. Då var det 568 dödsfall som var relaterade till opioider. Sverige hade även högsta antalet dödsfall av narkotika i EU, varav överdoser av opioder alltså utgör majoriteten av dödsfallen. Men trenden är vändande.

Referens:

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039

129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page