top of page

Opioid-epidemin kostar USA 504 miljarder dollar – per år

I en ny rapport från Vita Huset räknade presidenthusets Council of Economic Advisors ut att det eskalerande opioid-missbruket, förutom 33 000 döda av överdoser samma år, kostade USA hela 504 miljarder dollar under år 2015 (4,5 biljoner kronor). Alltså på bara på ett år. Två psykiatriker ligger bakom. Opioid-epidemin var väl skyddad från högsta politiska ort. Men nu slår myndigheterna tillbaka – 108 läkare åtalas.

Det här är ett av KMRs längsta nyhetsbrev men så handlar det också om en av de värsta katastroferna med en halv miljon döda vilket inte ser ut att minska inom snar framtid, med miljontals beroende.

504 miljarder dollar är chockerande långt mer än de 78,5 miljarder dollar man tidigare ansåg att opioid-missbruket kostat – närmare sju gånger mer. De tidigare siffrorna kom från en privat utförd analys. Man skall också ta med i beräkningen att dessa siffror enbart gäller opioider – ett rent läkarframkallat missbruk.

Vad kommer då dessa kostnader från? Naturligtvis har man räknat in allt. Det finns två primära kostnadskategorier:

• Den första kategorin är domstolskostnader, polis, medicinska kostnader, stöld, fängelsekostnad, begravningskostnader, sjukskrivningar, akuttransporter, med mera. Detta är direkta, mätbara kostnader.

• Den andra kategorin är lite mer svårt att mäta men lika viktig som den första kategorin. Den handlar om utelämnad arbetskostnad. Från en ekonomisk synpunkt så kostar allt, även de som inte gör något kostar. Miljontals människor använder opioider i USA, en stor del är beroende och sjukskriver sig eller kan helt enkelt inte arbeta. Många av de som blivit beroende är vanliga arbetare i medelåldern som aldrig annars skulle använt droger.

Council of Economic Advisors skrev följande i rapporten (1):

”Opioidproblemet har nått en krisnivå i USA. Problemet förvärras med en alarmerande hastighet, med opioidrelaterade dödsfall som har fördubblats under de sista tio åren och fyrdubblats de sista 16 åren.”

Rapporten fortsatte med att beskriva hur stort problemet är:

”2,4 miljoner människor använder opioider, vilket inkluderar individer som missbrukar receptbelagda smärtstillande såsom OxyContin och Vicodin och individer som missbrukar heroin eller olagliga opioider.”

Andra rapporter visar att problemet kan vara mycket värre än så. Vissa påstår att opioidberoendet har fångat så många som åtta miljoner amerikaner. Oavsett så är problemen gigantiska. Vice riksåklagare Rod Rosenstein försökte förklara vidden med en liknelse: ”För att förstå det enorma med denna epidemi så skulle det vara som om tre masskjutningar lika dödliga som terrorattacken i Pulse Nightclub i juni 2016 (49 dödade) inträffade tre gånger varje dag under 365 dagar, vilket skulle motsvara dödsfallen av dödliga överdoser under 2015.”

Eller om en fullastad jumbojet störtade var tredje dag året runt, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år. Och inget gjordes åt det – förrän en halv miljon människor dött!

• 2,4 miljoner amerikaner uppskattas vara beroende av opioider.

• 650 000 recept på opioider hämtas ut – varje dag.

• Tusen personer hamnar på akuten varje dag.

• Akutbesöken ökade med 30 procent mellan 2016 och 2017.

• Överdoser är största dödsorsaken under 50 år.

• Överdoserna har sänkt medellivslängden i USA.

• 1968 var dödsfallen från överdoser 5000.

• 2017 dog 63 000 av överdoser, alla kategorier.

• Från 1999 till 2016 har mer än 630 000 amerikaner dött av överdoser.

• Två tredjedelar av dessa har dött från opioider.

• 80-100 människor dör om dagen av opioider.

• Dödstalen överstiger dödsfallen från bilolyckor, skjutvapen, HIV och 20 års krigande i

Vietnam. (2)

• På flera ställen har man inte plats för kropparna på rättsmedicinska.

Heroin-epidemi

I början på 1900-talet upplevde USA en liknande epidemi. Då var det heroin som tillverkades av Bayer. De blev enormt rika. Det såldes som en undermedel för allt men framförallt som en hostmedicin. Hundratusentals om inte miljontals blev beroende. Heroin förbjöds 1924 i USA, men skadan var redan skedd.

Psykiatrikerna bakom

Företaget som tillverkar OxyContin heter Purdue. De visste naturligtvis om vilken säljsuccé heroin var på sin tid. Istället för hostmedicin kallade de OxyContin för smärtstillande. Den är inte speciellt effektivt som smärtstillande på lång sikt men desto mer beroendeframkallande. De delade ut gratisprover till läkarna i början av 2000-talet vilket satte igång missbruket. Försäljare besökte så gott som varenda läkare i USA och talade om att OxyContin var ofarligt och inte beroendeframkallande, och att den hanterade smärta under tolv timmar, vilket var en lögn som Purdue visste om. Framtagna dokument visar detta. Den kan hantera smärta under ett par veckor, sedan släpper effekten, men då är man redan beroende. År 2001 fick Purdues chefer vittna i Kongressen: ”Beroende är inte vanligt, beroende är sällsynt hos smärtpatienten om de tas hand om korrekt.”Det var en lögn – naturligtvis. Purdue stämdes år 2007 och fick betala 634 miljoner dollar i böter för bedräglig marknadsföring. Småpotatis! Från 1995 till 2015 tjänade Purdue 35 miljarder dollar från OxyContin enbart. En burk OxyContin kostar närmare 100 dollar (ca 800 kr) KMR övervakar enbart psykiatrin och brukar inte engagera sig direkt i drogfrågor. Men nu visar det sig att psykiatriker ligger bakom en stor del av katastrofen, vilket inte förvånar oss alls. Sacklers-familjen som äger Purdue är en av de rikaste familjerna i USA och stor donator till olika museer. Men så gott som aldrig nämns Sackler tillsammans med några av sina medicinska produkter. Två av bröderna Sackler är psykiatriker. En av dem låg även bakom marknadsföringen av Valium som gjorde det till en av de mest sålda medicinerna i historien – med miljontals beroende människor. OxyContin är alltså en upprepning av historien. Men än så länge har lagens långa arm inte nått familjen Sackler – med 14 miljarder dollar i förmögenhet – men det är bara en tidsfråga nu när Trump utfärdat katastroftillstånd i USA och åklagare och i synnerhet advokaterna vädrar blod, eller kanske främst dollar. Det är ingen tillfällighet att missbruket eskalerade på det här sättet, det var planerat.

Fentanyl

Även om OxyContin är vanligast så är Fentanyl långt farligare. Fentanyl är 50 gånger mer dödlig än heroin och 100 gånger mer än morfin. Enbart två milligram, några saltkorn, räcker för en dödlig dos. Sprayformen SUBSYS är synnerligen farlig då den är mycket lätt att överdosera. Det finns även i form av plåster.Mångmiljardären dr John N. Kapoor, 74 år, och ägaren till läkemedelsbolaget Insys Therapeutics som tillverkar Fentanyl i olika former, arresterades oktober 2017 och anklagades för landsomfattande konspiration för att använda mutor och bedrägeri för att orsaka den illegala distributionen av Fentanyl-spray som så gott som enbart är avsedd för cancerpatienter med svåra smärtor. Han hotas nu av 20 års fängelse, i praktiken livstid. Han avgick från företaget förra året, ännu inte ställd inför rätta. Han fick betala en miljon dollar i borgen, fick fotboja och beslagtaget pass tills utredningen är klar och åtalet börjar. Insys betalade läkare att ge utbildande föreläsningar om användningen av Subsys. Det är till synes lagligt, förutom att åklagare hävdar att företaget betalat läkare i direkt proportion till hur ofta de skrev ut Subsys recept. En anställd fick ett SMS från en vice VD som sa att läkarna som anlitades för att hålla föredrag "behöver inte vara bra talare så länge som de skriver ut stora mängder recept på Subsys”. Dessa "föreläsningar" var ofta inget annat än middagar på exklusiva restauranger där de närvarande endast var de betalda läkarna, de anställda på Insys samt läkarens vänner. En Floridaläkare fick 275 000 dollar, dolda som föreläsningsavgifter, under tre år. En läkare från Texas fick 67 000 dollar i föreläsningsavgifter. Han hade delat ut redan underskrivna recept till sina anställda som gav dem till patienterna. Minst tre har dött. En läkare från Michigan arresterades redan år 2014 för att ha lurat Medicare på 7 miljoner dollar genom att skriva ut Subsys till patienter som inte behövde det. En läkare skrev ut 6404 enheter Subsys under ett kvartal, mer än det kombinerade antal Subsys som skrevs ut av alla de andra läkarna tillsammans inom ett distrikt. Försäljningschefen på Insys för detta distrikt var den rekordutskrivande läkarens son. Insys påstås ha uppmuntrat de anställda i att vilseleda de försäkringsbolag som var ovilliga till utbetalningar för patienter som inte hade cancer. De skulle ha ringt upp försäkringsbolagen och agerat som representanter för läkarens praktik snarare än företrädare för Insys. De blev även instruerade i att lägga på luren när försäkringsbolagen eftersökte deras arbetsgivares identitet. Företaget hade även blockerat telefonen så att de inte kunde spåra uppringaren.

Politikerna bakom

Vad som framkom senare var att narkotikapolisens (DEA:s) försök att stoppa missbruket saboterades – från högsta ort. 60 Minutes ihop med Washington Post sände en intervju med en whistleblower som var chef för det DEA-kontor som ansvarade för den farmaceutiska industrin. (3) DEA-agenten Joe Rannazzisi berättar den chockerande historien om hur opioid-epidemin tilläts spridas, faktiskt skyddad av Kongressmedlemmar och lobbyister och läkemedelsindustrins distributionsbolag som distribuerade många hundratals miljoner tabletter till oetiska apotek och smärtkliniker. President Obama skrev senare under en lag som öppnade upp dörrarna för fri distribution. Joe Rannazzisi berättar direkt i TV historien om ”en industri som man har tappat kontrollen över. De gör vad de vill och oroar sig inte över lagen”. Distributörerna, varav tre är mångmiljardärer och Fortune 500 företag, skickade pillren från tillverkarna Purdue, Insys och Johnson & Johnson till apotek över hela USA. Mycket avleddes till olaglig distribution, med distributörernas och tillverkarnas goda minne. Distributörerna skyllde på läkarna men de visste exakt hur många piller som gick till varje drugstore. Och de var enligt lag skyldiga att rapportera och stoppa vad DEA kallade ”misstänkta order” – ovanligt stora eller frekventa sändningar av opioider. Vilket de struntade i. Joe Rannazzisi berättar om en liten stad på 392 invånare som beställde nio miljoner piller på två år. Distributörerna brydde sig inte om DEAs försök att stoppa dem. Dock fick McKesson, landets största distributör, betala 13,2 miljoner dollar i böter år 2008. Cardinal Health, landets näst största distributör, fick betala 34 miljoner i böter samma år. Detta för att de skickat ut hundratals ”misstänkta order” – miljontals piller. När DEA satte åt dem ännu mer, och de fick betala sammanlagt 341 miljoner dollar i böter, klagade de hos Kongressen för att DEA behandlade dem som en drogkartell. Bra beskrivning – år 2013 dog nämligen 17 000 amerikaner från överdoser av opioider. 20 000 nyfödda barn föddes med svåra kramper och andningsbesvär då deras mödrar använt opioider. Barnen var redan beroende vid födseln. Samma år kontaktade Cardinal Health personer på Justitiedepartementet som kallade in Joe Rannazzis som fick förklara sin taktik med att jaga distributionsföretagen. ”Varför skulle jag behöva förklara min taktik och förklara mitt motiv när jag ville undersöka dessa företag”, sa han uppbragt. De fick allt svårare att få sina undersökningar godkända, vilka tidigare så gott som alltid godkänts utan problem, trots att det var solklara ”misstänkta order”. Han fick tvärstopp när han skulle undersöka varför ett litet samhälle på 25 000 invånare fick 11 miljoner tabletter. Han kom ingenstans, stoppad av myndigheter. Många av DEAs advokater bytte sida och började nu jobba för distributörerna. År 2013 tog saken en annan vändning. Med hjälp av kongressledamöter banade Big Pharma väg för ett nytt lagförslag som skulle öppna dörrarna för ohejdad distribution. Lagförslaget som introducerades av ett par kongressledamöter förespråkades som ett sätt att försäkra att patienter hade tillgång till den medicin de behövde. DEA skulle bli handlingsförlamad. Senare kom det fram att lagförslaget skrevs av en tidigare chef på DEA. Big Pharma spenderade 106 miljoner dollar på lobbying för detta lagförslag som skulle öppna dörrarna för legal droglangning. Joe Rannazzis som vittnat över 30 gånger i Kongressen blev mycket upprörd över lagförslaget och yttrade officiellt att människorna bakom detta lagförslag, alltså kongressledamöter, stödde kriminella. Då skrev de till Riksåklagaren och krävde att Rannazzis skulle undersökas för att försöka ”skrämma USAs Kongress”. Rannazzis blev då avtagen från sin post efter 30 år som chef över 600 personer inom DEA och fick en annan långt lägre placering. Han sade upp sig. Man tror att Big Pharma mutade kongressledamöterna att agera. ”Vi var totalt fokuserade på alla dessa personer som dog och alla droger som avleddes. Vi tittade inte på våra flanker, på folk som skulle vara ute efter oss. Jag trodde aldrig det skulle kunna ske”, sade Joe Rannazzis i intervjun. DEA skrev nu under den sista versionen på lagförslaget ”Tom Marino Bill”. De försökte stoppa den men trycket från Kongressen och lobbyister tvingade dem att godkänna den. Lagförslaget presenterades för Senaten mars 2016. Den röstades igenom utan några invändningar. Det gick igenom på samma sätt i Kongressen. En vecka senare utan några som helst invändningar från DEA eller Kongressen skrev president Barack Obama under lagen, fast denna gång utan de sedvanliga ceremonierna med fotografier vid underskrivandet av nya lagar. Det gick helt i det dolda. Kongressledamot Tom Marino skickade dock ut en pressrelease dagen efter och hävdade att han låg bakom lagen. Efter tag efter att lagen gått igenom anställde Big Pharma och deras advokatfirmor 46 utredare, åklagare och supervisors från DEA, inklusive 36 direkt från avdelningen som övervakar läkemedelsindustrin. Tom Marino utsågs senare som Drog Czar hos Trump-administrationen men drog sig tillbaka dagen efter att hans roll i opioid-distributionen avslöjades. Joe Rannazzis: "Läkemedelsindustrin, tillverkarna, grossisterna, distributörerna och apoteken har ett inflytande över Kongressen som aldrig skådats tidigare. Jag menar, att få Kongressen att godkänna en lag för att skydda sina intressen på toppen av en opioid-epidemi, visar mig hur mycket inflytande de har.”

Trump slår tillbaka

Opioidmissbruket började samtidigt med George H. W. Bush den äldre som själv var styrelseledamot i Eli Lilly, ett av världens största läkemedelsföretag (som tidigare tillverkade och sålde heroin), och fortsatte vidare med George W. Bush den yngre upp till Obama. Ingen av dem gjorde något åt detta läkarframkallade missbruk. Obama ville lägga en miljard dollar för att hantera opioid-problemet innan han avgick som en symbolisk gest, men inget hände. Dessutom skrev han under lagen som öppnade upp för fri distribution.

Men nu slår Trump-administrationen tillbaka. Riksåklagare Jeff Sessions anklagade i juni i år 601 personer, varav 76 läkare, 23 apotekare, 19 sköterskor och annan medicinsk personal för mer än två miljarder i bedrägerier i samband med opioid-skandalen. I en senare aktion anklagades 162 personer, varav 32 läkare, för illegal distribution av opioider. ”En läkare, förklarade Sessions, lurade Medicare på över 112 miljoner dollar och distribuerade 2,2 miljoner onödiga drogdoser såsom OxyContin och Fentanyl”. (4)

Sverige

Vi har förskonats från de värsta scenerna i denna mardröm. Men allt fler svenskar har fått opioider, främst Oxikodon, för tandbesvär, ryggont, mensvärk etc. De senaste tio åren har utförskrivningarna ökat kraftigt och ett tag var det 250 000 svenskar som använde opioider. På nio år tredubblades de narkotikarelaterade dödsfallen från 210 döda år 2006 till 618 döda år 2015. Då var det 568 dödsfall som var relaterade till opioider. Sverige hade även högsta antalet dödsfall av narkotika i EU, varav överdoser av opioder alltså utgör majoriteten av dödsfallen. Men trenden är sakta på väg neråt.

(1) https://www.whitehouse.gov/sites/whitehouse.gov/files/images/The%20Underestimated%20Cost%20of%20the%20Opioid%20Crisis.pdf

(2) https://www.justice.gov/opa/speech/deputy-attorney-general-rod-j-rosenstein-delivers-remarks-dea-fentanyl-guidance

(3) file://localhost/Users/Peter/Desktop/OPIODDO%CC%88DEN/Ex-DEA%20agent_%20Opioid%20crisis%20fueled%20by%20drug%20industry%20and%20Congress%20-%20CBS%20News.html

(4) https://www.justice.gov/opa/speech/attorney-general-sessions-delivers-remarks-announcing-national-health-care-fraud-and

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten