top of page

Ny säker studie – antidepressiva sänker inte självmordsfrekvensen – tvärtom!


De flesta av oss har säkert läst om hur självmordsfrekvensen har gått ner i samhället sedan antidepressiva kom. Många tror att det finns vetenskapliga studier bakom det påståendet. Ja, det finns det, men vilken kvalitét studierna har visar följande exempel.

En relativt ny svensk studie av professor Elias Eriksson från Göteborg hävdar att antidepressiva är effektiva och säkra. Den fick internationell uppmärksamhet. Studien sa dock inget om att Eriksson fått skriva på ett papper från ett läkemedelsbolag om att inte avslöja något utan deras tillåtelse. Detta mail från läkemedelsbolaget, underskrivet av Eliasson, fanns dolt på en server utanför Göteborgs universitet. Tiotusentals mail fanns lagrade på denna server – allt för att undgå offentlig insyn. Elias Eriksson som vägrade släppa uppgifterna, och dessutom hävdade att inga fanns, var även den som försvarade professor Christopher Gillberg flitigast när två forskare ville får ut hans material om diagnosen DAMP. Gillberg vägrade lämna ut det och hamnade i rättegång och dömdes till villkorlig dom och 50 dagsböter 27 juni 2005. Anhängare till Gillberg hade då förstört omkring hundratusen papper för att undgå insyn. Eriksson tycks gå samma väg.

En annan mycket stor meta-studie har också släppts som påstår att antidepressiva är både säkre och effektiva. Den skulle lägga locket på all kritik var meningen. Men en meta-studie granskar bara de existerande studier som finns publicerade. Inte de undangömda opublicerade. De publicerade har mestadels utförts av spökskrivare och förskönats till oigenkännlighet. Skräp in-skräp ut är en datorterm som visar att resultaten inte blir bättre än vad man matar in. Det vill säga, forskarna hade granskat alla friserade studier. Då ser det bra ut.

Professor Peter Gøtzsche, ledare för Nordiska Cochrane-institutet fick dock efter flera års enträget arbete tillgång till läkemedelsbolagens hemligstämplade studierna och kom fram till att de var en katastrof. Han uppskattade att 539 000 människor dör i förtid av psykofarmaka, främst antidepressiva – varje år.

Och nu kommer det andra källor som är oberoende och tillförlitliga.

USA är den nation som använder mest antidepressiva medel med 20% eller mer av äldre kvinnor som tar dem, liksom ett stort antal av båda könen i alla åldersgrupper. Omkring 42 miljoner människor knaprar dessa piller i tron att de skall må bättre.

Därför är Amerika bäst för att avgöra om den omfattande användningen av antidepressiva medel faktiskt sänkt självmordsfrekvensen.

National Center for Health Statistics är en del av CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Byrån släppte nyligen en grundlig studie av självmordsstatistiker i USA från 1999 till 2014. Deras avgörande konstaterande är:

”Självmord ökar mot bakgrund av allmänt minskande dödlighet, och är för närvarande en av de 10 främsta orsakerna till dödsfallet och inom varje åldersgrupp 10–64. Denna rapport lyfter fram ökad självmordsdödlighet från 1999 till 2014 och visar att medan frekvensen steg nästan stadigt under perioden var den genomsnittliga årliga procentuella ökningen större för andra halvåret (2006–2014) än för första halvåret 1999–2006).”

Nästan alla som säger till en läkare att de är deprimerade eller självmordsbenägna kommer att få ett recept på antidepressiva medel. Så den utsatta befolkningen är definitivt mättad med antidepressiva, men självmorden ökar trots det!

Då läkare tror att antidepressiva medel är effektiva, skriver de reflexmässigt ut dem till alla som säger sig vara ledsen eller förtvivlad. Om antidepressiva medel fungerade skulle vi förvänta oss en minskning av självmord, inte en ökning i självmord som en dödsorsak. Dock fortsätter självmordsfrekvensen att växa i nationen med den mest intensiva exponeringen för dessa kemiska medel.

Psykiatriprofessor Peter Breggin säger: Vissa studier bekräftar att antidepressiva medel inte är antidepressiva och inte behandlar depression effektivt. Andra studier visar att de är mycket mer benägna att orsaka än att förhindra självmord. Och nu har vi CDC som bekräftar att självmordsfrekvensen i Amerika stiger, trots att läkare tenderar att ge dessa droger till så gott som alla som verkar deprimerade eller självmordsmässiga.

Samtidigt har vårt samhälle - från media till medicinska skolor - blivit så pass korrumperat av Pharmaceutical Empire och dess psykiatriska hantlangare, att läkemedel som är känt för att orsaka självmord fortsätter att krängas som läkemedel för att förhindra självmord.

Nästa nyhetsbrev kommer att handla om att psykiatriska droger och i synnerhet antidepressiva är med beroendeframkallande an de värsta gatudrogerna.

 

Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker, och 1972 i Sverige, för att undersöka och avslöja övergrepp mot de mänskliga rättigheterna inom mentalhälsovården och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.

För mer information gå till KMR:s hemsida: www.kmr.nu

Den internationella övervakaren av psykiatrin

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Box 6039 , 129 06 Hägersten

imagesCALOQXUG.jpg
bottom of page